Iugoslavia si conflictele dezghetate de sfarsitul Razboiului Rece

Extras din referat Cum descarc?

Perioada 1989-1991 reprezinta pentru lume si in special pentru continentul european un moment fara precedent, din cauza implicatiilor politice, economice si sociale complexe ce au avut loc intr-un termen atat de scurt. Nu degeaba unii istorici numesc acest moment ca fiind sfarsitul istoriei. Razboiul Rece a fost unul dintre cele mai neobisnuite conflicte ce au avut loc in istorie. Lipsa conflictelor armate directe intre cele doua blocuri a facut ca aceasta perioada sa fie una cu totul noua pentru omenire. Cele doua blocuri se aflau fata in fata si erau strict opuse din toate punctele de vedere: politic, economic, militar, social. Probabil singura solutie pentru o iesire din acest conflict neobisnuit a fost ca unul dintre blocuri sa se ,,converteasca" la principiile celuilalt. Desigur, acest lucru a generat schimbari in domeniile mentionate mai sus, schimbari ce au dus la aparitia evidenta a unor probleme.
Sfarsitul perioadei comuniste in Europa nu avea sa insemne doar sfarsitul unei dominatii politice asupra unor state, ci si dezghetarea unor conflicte ce fusesera aplanate de politica de bloc. Avem astfel de-a face cu reiesirea la suprafata a disputelor din spatiul balcanic dintre Sarbi, Croati si Albanezi, dar si pe motiv confesional dintre catolici si ortodocsi. De asemenea, cu disputele din Transnistria, dar si cu mai putin violentele manifestari nationaliste ale maghiarilor din Romania si Serbia. Aceste manifestari au reiesit la suprafata odata cu liberalizarea estului Europei, conflictele nefiind suprimate ci doar inghetate in perioada dominatiei sovietice, un contraexemplu fiind oferit de rezolvarea diferendelor dintre Germania si Franta sau Turcia si Grecia in cadrul NATO . 
Practic, Europa de Est se confrunta cu mai multe probleme etnice la acel moment. Prima se referea la problema tiganilor, acestia neavand un anume stat national, deci problema fiind una mai degraba sociala, riscul de securitate fiind minor, la fel si in urmatorul caz, cel al germanilor si al evreilor, acesta fiind, mai degraba, legat de migratie decat de schimburi teritoriale. Ultimele doua probleme de natura etnica implicau ceva mai multe riscuri de securitate, si anume existenta unor mase compacte de populatii de alta etnie decat cea a statului-natiune pe care se aflau. Aici poate fi vorba despre situatia maghiarilor aflati in centrul Romaniei sau a albanezilor aflati, de aceasta data, la granita statului national de care doreau sa apartina, si anume Albania . In situatie similara se poate incadra situatia mult mai complexa a regiunii Basarabia, unde populatia majoritara din Republica Moldova era de origine romana, iar populatia din regiunile Bucovina si Bugeac aveau, de asemenea, un procentaj destul de ridicat de romani, cele trei regiuni aflandu-se la granita cu Romania. Probabil situatia s-ar fi putut rezolva mai usor, in ciuda divizarii intre doua state a celor trei regiuni mentionate, daca pe teritoriul Republicii Moldova nu se aflau, de data aceasta la cealalta granita, grupuri compacte de populatii ruse si gagauze, pentru care Romania nu insemna nimic familiar. Insasi Ucraina care detinea doua dintre cele trei regiuni romanesti nu era intr-o situatie prea fericita, avand populatii rusofone in sud si est, dar si de origine poloneza in vest, ca urmare a deplasarii Poloniei spre vest in urma negocierilor de dupa al doilea razboi mondial.
Revenind la Iugoslavia, Moartea lui Tito, fondatorul statului socialist iugoslav, insotita si de perestroika lui Mihail Gorbaciov, lipsa unor institutii capabile sa gestioneze in mod democratic crizele si diferentele de dezvoltare industriala dintre republicile iugoslave, au stat la baza renasterii disensiunilor dintre natiunile diferite ce imparteau acelasi stat, cu precadere sarbii si croatii, in special datorita ideilor ca hartile culturale si cele politice ar trebui sa se suprapuna. Daca in cazul Cehia-Slovacia rezolvarea fusese una pasnica, nu acelasi lucru se poate spune despre Iugoslavia, ceea ce a dus la aprinderea unor conflicte etnice ce au dus la redesenarea hartii politice, ca un rezultat al realitatii culturale din regiune.
Statul iugoslav fusese refondat dupa cel de-al doilea razboi mondial sub forma unei federatii. Tito impusese in 1971 un sistem original de guvernare a statului, cu un presedinte desemnat prin rotatie de republicile componente ale Iugoslaviei . Criza iugoslava incepe in 1991 cand Serbia refuza preluarea presedintiei federative de catre reprezentantul croat, Stipe Mesici, iar la 25 iunie 1991 isi vor declara independenta Croatia si Slovenia . Armata federala, ce servea intereselor de la Belgrad, intervine in Slovenia si sufera o infrangere. Interesul pentru Slovenia este insa destul de mic, acolo neexistand sarbi, insa in Croatia existau circa sase sute de mii in Dalmatia, Krajna si Slavonia. Armata intervine in Croatia, revendicand independenta Krajnei si alipirea ei la Serbia .
In acelasi an, pe 15 octombrie 1991, Bosnia isi declara independenta, iar sarbii si croatii doresc efectiv sa imparta in doua tara, intrucat aici traiau la moment un milion si jumatate de sarbi si sapte sute cincizeci de mii de croati. Armata federala controlata de Belgrad intervine de partea sarbilor bosniaci.


Fisiere in arhiva (1):

  • Iugoslavia si conflictele dezghetate de sfarsitul Razboiului Rece.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!