Italia de la Caderea Romei pana la Carol cel Mare

Extras din referat Cum descarc?

Anul 476 reprezinta in mod simbolic sfarsitul Imperiului Roman de Apus si inceputul Evului Mediu european. Este momentul cand ultimul imparat roman, Romulus Augustulus, este inlaturat de la tron in urma unei rascoale conduse de scirul Odoacru, care este ales rege de catre soldatii sai.
Lucrarea de fata propune o expunere a evenimentelor ce au avut loc in peninsula, ulterioare momentului 476, pana la Ottonieni, evenimente ce vor influenta si mai tarziu istoria Italiei. Ne vom opri asupra momentelor principale din aceasta perioada, si anume: instalarea ostrogotilor, restaurarea din timpul lui Iustinian, cucerirea longobarda, precum si influentele franceze si bizantine ce s-au manifestat in zona.
Dupa cum am mentionat, anul 476 aduce un eveniment mai mult simbolic, cu importanta mai mare pentru istoricii moderni decat pentru contemporanii vremii. O data cu noua conducere, nu au avut loc mari modificari in ceea ce priveste viata din peninsula. Puterea politica era in continuare detinuta de liderii militari dar, subordonata nominal acum imparatului de la Constaninopol, caruia Odoacru i-a trimis insemnele imperiale, recunoscandu-i practic autoritatea . Imparatul din Orient, Zenon, il accepta ca un reprezentant al sau in zona, cu titlul de patricius. Deasemenea autoritatea de la Constantinopol continua sa numeasca anual un consul, iar biserica si aristocratia senatoriala isi pastreaza influenta care o aveau si inaintea acestui eveniment, senatul chiar primind drept de la Odoacru de a bate moneda . 
Cu privire la origine, se considera ca Odoacru a fost un scir, iar tatal sau, Edica, a facut parte din anturajul lui Atilla. Dupa moartea parintelui sau in 469, el a venit in Italia impreuna cu alti refugiati sciri, si a devenit garda de corp a lui Anthemius. In 476, la 23 august, trupele conduse de el l-au ales rege la Pavia .
Odoacru mentine capitala la Ravenna si instaleaza trupele in partea de nord a peninsulei, in jurul unor cartiere generale (Ravenna, Verona si Milano). Pastreaza ordinea administrativa romana si acorda soldatilor loturi ce insumeaza o treime din pamanturile Italiei. Controleaza numirile militare si isi pastreaza religia ariana. Cu Biserica intretine relatii bune, implicandu-se chiar in alegerea papei Felix al III-lea. Incearca sa apere teritoriile de atacurile altor popoare barbare, precum rugii si vizigotii. Totusi pierde Provence in fata vizigotilor in 477 si este nevoit sa evacueze regiunea Noricum in 488. Odoacru moare in 493, dar modelul sau de guvernamant se mentine in Italia pana la recucerirea lui Iustinian . Domnia sa a reprezentat o etapa de tranzitie de la conducerea romana la regalitatea germanica.
Instalarea ostrogotilor
Ostrogotii, ramura rasariteana din neamul gotilor, s-a a aflat mult timp sub stapanirea hunilor, redobandindu-si independenta dupa moartea lui Atilla. S-au stabilit in 454/455 in Pannonia, apoi in 471 in Moesia Inferior. Au pradat Tracia, Macedonia si Thesalia, dar au fost infranti de romani, fiind nevoiti sa trimita un ostatic la Constantinopol, pe fiul lui Thiudimer, care era frate al regelui ostrogot Valamer. In 471/474, dupa zece sau doisprezece ani petrecuti in capitala imperiului, Theodoric se intoarce la neamul sau .
In acest timp Valamer fusese ucis de catre sciri, iar locul sau a fost luat de Thiudimer. Ulterior Theodoric a urcat in locul tatalui sau la tron, in urma mortii acestuia. In 473, printr-un tratat cu cu Leon I, ostrogotii devin federati ai imperiului, stabiliti in Macedonia, iar regele devenea magister militum praesentalis .


Fisiere in arhiva (1):

  • Italia de la Caderea Romei pana la Carol cel Mare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!