Istorie Militară

Extras din referat Cum descarc?

Istoria militara reprezinta un domeniu care studiaza conflictele milutare, relatiile dintre civili si militari, institutiile militare, personalul militar, dar si influenta activitatii militare asupra societatii din punct de vedere politic, social, economic, cultural etc.
Fiind una dintre cele mai vechi forme de scriere a istoriei aceasta dezvolta contradictii in randul istoricilor si genereaza subiecte nenumarate. 
Intre diferitele concepte, se naste si cel de revolutie militara, care a fost intens disputat incepand cu anul 1956 odata cu prezentarea profesorului de istorie, Michael Roberts, din 1955 in cadrul Universitatii din Belfast in care identifica transformari substantiale privind razboiul. 
Conceptul este mai degraba o perioada de schimbare rapida a modului in care se desfasoara razboiul cu rezultate semnificative incat schimba cursul dezvoltarii istorice. Aceste evolutii demontreaza ca istoria militara este un domeniu vital prin de surprize constante.
Observatiile lui Michael Roberts sunt concentrate asupra istoriei Suediei, mai exact transformarile din perioada 1550-1560. Acesta pune accentul pe eficientizarea razboiului prin introducerea unei muschete in jurul anului 1560 care determina o serie de schimbari in perioada ce a urmat, avandu-l in centru pe regele suedez Gustavus. 
El vorbeste de asemenea despre folosirea in masa a prafului de pusca, cresterea importantei infanteriei, scaderea semnficativa a cavaleriei grele si cresterea numarului de soldati. Insa asta presupunea o presiune asupra statului si reorganizarea administratiei pentru a putea sustine aceste eforturi in vederea unei forte armate sigure.
Conceptul lui Roberts a fost desprafuit in 1976 de catre Geoffrey Parker, care continua directia de cercetare initiata de istoricul suedez, insa sub o alta forma. El sustine ideea ca atentia nu trebuie concentrata asupra unui singur stat (Suedia), ci trebuie analizate mai multe revolutii/transformari care au avut loc in Europa. 
Ideile lui Parker au generat o explozie de articole in anii 80 ai secolului trecut care puneau accent pe teza lui Roberts, ba chiar puneau la indoiala unele idei ale acestuia.
Parker, fiind un istoric al Spaniei lasa o urma de subiectivism in momentul in care nu vede la fel de eficienta tactica lui Gustavus ca ceea a spaniolilor, care elaborase o coordonare eficienta a puterii de foc si a stiintelor la inceputul secolului al XVI-lea. 
Parker considera ca prin aceasta revolutie militara se ajunge la suprematia Europei. Aceasta aduce in discutie rolul significant al artileriei si al constructiei de fortificatii, dar si importanta asediului. El muta astfel momentul revolutionar cheie cu aproape un secol, in 1490, in care sustine ca armamentul crucial in pulbere de arma care a determinat o schimbare covarsitoare este tunul, mai exact efectul lui devastator asupra fortificatiilor medievale demonstrat in timpul invaziei franceze in Italia, 1494.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istorie Militara.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!