Istoricitatea Lui Iisus

Extras din referat Cum descarc?

Flavius Josephus (Iosif Flaviu, 37-100 d. C; istoric iudeu capturat de romani ca prizonier de razboi), aminteste in scrierile sale multe personaje din Noul Testament, printre care si pe Isus: In vremea aceasta a trait un om intelept numit Jeshua. Pilat l-a condamnat la moarte. Iar cei care au devenit ucenicii lui nu au abandonat invatatura lui. Ei au spus ca li s-a aratat la trei zile dupa rastignire si ca el era viu; in consecinta, poate ca el a fost Mesia despre care profetii au scris lucruri minunate. Flavius Josephus scrie in Antiquitates ca fratele lui Isus, Iacob, ar fi fost prezentat in fata Marelui Preot Hannas-Anna, nu Isus. Cornelius Tacitus (istoric roman, 55-120 d. C) scrie in anul 117 despre imparatul roman Nero (Annales, 15, 44): De aceea, pentru a suprima zvonurile, Nero i-a acuzat in mod fals si i-a pedepsit cu torturi pe niste oameni cunoscuti sub numele de crestini, care erau urati de popor pentru enormitatile lor. Christus, fondatorul, a fost dat mortii de Pilat din Pont, procuratorul Iudeii in timpul domniei imparatului Tiberius; dar superstitia periculoasa, suprimata pentru o vreme, a izbucnit din nou, nu numai in Iudeea, ci si in cetatea Romei. Apoi vorbeste despre crestini ca fiind acuzati de incendierea Romei. Pliniu cel Tanar (61-113 d. C, istoric roman), intr-un raport inaintat imparatului Traian in jurul anului 112 d. C., a dat informatii despre felul in care au fost ucisi o multime de crestini (barbati, femei, copii), dupa ce acestia au refuzat sa-l blesteme pe Cristos.
In acelasi raport mai scrie: Crestinii aveau obiceiul sa se intruneasca intr-o anumita zi, inainte de a se lumina de ziua, si cantau in versuri un imn lui Cristos, ca unui zeu, si se legau prin juramant solemn sa nu faca nici o fapta rea, sa nu tagaduiasca adevarul, atunci cand li se va cere sa depuna marturie despre el. Suetonius (65-135 d. C, somitate juridica pe timpul imparatului roman Hadrian) a facut in anul 120 d. C. doua referiri la Cristos: a) Intrucat evreii faceau neincetate tulburari datorita rastignirii lui Chestus (Cristos? ), el i-a expulzat din Roma. b) Nero a pedepsit pe crestini, o clasa de oameni dedati la o superstitie noua si periculoasa. Lucian (scriitor grec, sec. 2 d. C): . omul care a fost crucificat in Palestina, pentru ca a introdus acest cult nou in lume. In afara de aceasta, primul lor legiuitor i-a convins ca toti sunt frati unul cu altul, dupa ce au pacatuit o data pentru totdeauna prin tagaduirea zeilor greci si prin inchinarea inaintea inteleptului crucificat si prin trairea dupa legile lui. Talmudul a) In ajunul Pastilor l-au spanzurat pe Jeshua din Nazareth si vestitorul a mers inaintea lui timp de 40 de zile spunand ca Jeshua din Nazareth urmeaza sa fie improscat cu pietre, deoarece a practicat vrajitoria si a inselat si a dus in ratacire pe Israel. Oricine a cunoscut ceva pentru apararea lui, a fost chemat sa vina si sa depuna marturie pentru el. Dar nu au gasit nimic in apararea lui si l-au ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoricitatea Lui Iisus
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!