Istoria vaselor grecești

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Oricum, acesta este numai un exemplu de vas grecesc, din care au fost facute milioane de bucati. Acestea difereau calitativ, de la vase care erau expuse in muzee de arta, la vase neprelucrate sau fara ornamente. Deasemenea, aveau mai multe caracteristici, in concordanta cu diferitele locuri sau perioade unde/cand ele au fost facute.

Raspuns: Vasele grecesti nu erau facute numai in Grecia, ci si in insulele din Marea Egee, coasta de vest a Asiei Minor, sudul Italiei si Sicilia.

Cel mai prolific loc a fost Atena, unde au fost produse multe vase rafinate. Ele erau exportate in toate locurile din jurul Marii Mediterane si a Marii Negre.

Vasele grecesti mai erau produse si in multe alte locuri, precum Corint, oras cu o importanta pozitie in transport, Laconia, o regiune cu capitala la Sparta, Beotia, la nord-vest de Atica, insulele egeene, precum Chios, Thasos, Naxos, Rhodos si Creta, Milet si Clazomenai din Asia Minor, Apulia, Lucania, Campania si Paestum din sudul Italiei si Sicilia.

Raspuns: S-a inceput sa se produca vese in Grecia cam de prin anul 6000 i. d. Hr. Rotile de olar au inceput sa se utilizeze de prin anul 2500 i. d. Hr., mai devreme decat perioada Minoana. In sec. al 18-lea in Creta erau fabricate vase rafinate, numite vase Camares, pe unele din ele fiind aplicate culori sau ornamente naturale.

In Grecia continentala, sub influenta Cretei, olarii micenieni au produs, din sec. al 13-lea pana in sec. al 12-lea, vase cu ornamente simple sau simetrice.

De altfel, perioada de dupa decaderea civilizatiei miceniene este numita varsta ascunsa, olarii producand continuu. Perioada proto-geometrica a precedat perioada geometrica. Inainte de 1200-900 i. d. Hr. erau preferate ornamentele circulare. Mai tarziu, prin anii 900-700 i. d. Hr. erau preferate atat ornamentele unghiulare, cat si desenele serpuite. In perioada geometrica tarzie figurile omenesti au inceput sa fie desenate folosind tehnica siluetei.

Negotul cu Orientul Apropiat s-a dezvoltat in sec. al 7-lea, iar atelierele de olarit grecesti au introdus unele ornamente si figuri de animale precum lei, pantere, pasari si monstri, de genul Sphinx-ului si Harpy-ei, din folclorul din tarile zonei respective. Pietele au fost ocupate de vase de Corinth, pictate dupa tehnica figurii negre.

Oricum, in sec. al 6-lea, atelierele de olarit din Atena le-a luat locul din motive politice si de dezvoltare economica. Prin anul 525 d. Hr., o noua tehnica, a figurii rosii a fost inventata si exportata pretutindeni in jurul Marii Mediterane.

Dupa declinul vaselor pictate la mijlocul sec. al 5-lea, calitatea vaselor pictate a scazut. Cateva orase din sudul Italiei si al Siciliei au inceput sa produca vase cu figuri rosii tarziu, in sec. al 5-lea, acaparand piata marii Grecii prin Atena.

Atelierele de olarit ateniene si-au gasit cateve piete de desfacere de-a lungul coastelor Marii Negre, dar productia de vase cu figuri s-a sfarsit la finele sec. al 4-lea, urmate de atelierele din sudul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Vaselor Grecesti
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 449 cuvinte
Nr caractere:
6 949 caractere
Marime:
283.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!