Istoria țărilor mediteraniene

Previzualizare referat:

Extras din referat:

De jur imprejurul Marii Mediterane s-au pastrat urme ale unor civilizatii importante din toate epocile istoriei umanitatii. Aici se regasesc vestigii ale culturii egiptenilor, cretanilor, fenicienilor, eturscilor, grecilor, romanilor si bizantinilor.

Tarmurile Marii Mediterane , numita si marea celor 3 continente, au fost leaganul civilizatiilor Occidentului si Orientului.

O singura data in istorie, pe vremea Imperiului Roman, Marea Mediterana a fost cuprinsa intre granitile unui singur stat.. Romanii o numeau ,,Marea Nostrum", adica marea noastra.

1. Aparitia vietii in aceste locuri

Siria a jucat un rol incomparabil in istoria umanitatii, fiind adesea descrisa ca leagan al civilizatiilor. Istoria teritoriului, a oraselor ce fac parte din actuala tara Siria, incepe cu 2 mileni IC.

Multe dintre marile realizari ale umanitatii si-au avut inceputurile in Siria antica (care la vremea aceea se intindea de la Muntii Taurus la Sinai, si de la Marea Mediterana la Eufrat). Pe acest teritoriu, omul a descoperit secretele agriculturii si ale metalurgiei; aici a fost inventat primul alfabet.

Religiile, filosofiile, limbajul comertului, sistemele de dezvoltare urbana, relatiile diplomatice si culturale, toate au germinat in regiunea geografica a Siriei. Iata motivul pentru care se poate afirma ca fiecare om cultivat are apartenenta egala la doua natiuni: a sa proprie si cea siriana.

ca este chiar mai vechi decat Al Fayyum, orasul egiptean. Damascul este cel mai vechi oras din lume populat continuu. Cladirile orasului poarta amprenta vie a civilizatiilor care l-au stapanit de-a lungul timpului, de la aramaici la greci si romani, de la bizantini la arabi.

. Orasul capitala Damasc este considerat unul din cele mai vechi orase din lume locuit fara intrerupere. de la aramaici la greci si romani, de la bizantini la arabi.

Atractia exercitata de tarmurile insorite asupra popoarelor din nord este milenara.

2. Preistorie si antichitate la tarmurile Mediteranei

- Istoria Italiei este probabil cea mai importanta in privinta dezvoltarii culturale si a dezvoltarii sociale din mediterana.Tot atunci isi fac aparitia etruscii, a caror civilizatie atinge in secolele VII-VI maxima stralucire. Grecii intemeiaza in secolul VII primele colonii in Sudul peninsulei si in Sicilia, numele de Italia datorandu-li-se. Magna Graecia este numele unei regiuni din sudul Italiei care a fost colonizata de colonisti greci in secolul al VIII-lea i.Hr., care si-au pus amprenta asupra ei, aducand cu ei civilizatia lor elena.

Privita de multi ca si leaganul civilizatiei occidentale, Grecia are o istorie lunga si bogata, timp in care si-a raspandit influenta pe trei continente. Prin Marea Mediterana au vazut dezvoltarea primelor civilizatii europene, si anume cele ale minoicilor si miceenilor. Dupa ce acestea au inceput sa cada, a urmat o Epoca Intunecata pana in 810 i.Hr., cand a aparut o noua civilizatie elena. A fost Grecia oraselor-state care stabilea colonii in Mediterana, care rezista invaziilor persilor si a carei cultura va fi baza civilizatiei elene, dupa caderea imperiului lui Alexandru cel Mare (rege al Macedoniei).

- Prezenta umana pe actualul teritoriu al Frantei dateaza inca de acum 1.800.000 de ani. De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de culturi, printre cele mai cunoscute fiind cea de la Lascaux, fiind datata la 15.000 de ani i.Hr. Neoliticul apare cu 7.000 de ani i.Hr., iar la inceputul secolului al IX-lea i.Hr. in regiune apar galii, un trib de origine celtica. Frontierele Frantei moderne se suprapun aproape perfect cu cele ale vechiului teritoriu al Galiei, locuit de catre gali.

- Si Peninsula Iberica, teritoriul actual al Spanie, a fost ,,vizitata" incepand cu sec. IX. I.HR. de celti, fenicienii.grecii si cartagii.

- In tarile din sudul Marii Mediterane, precum Maroc si Algeria, in timpul antichitatii, s-au perindat fenicienii, cu aproximativ 1000 i.Hr..

- Regularitatea si bogatia revarsarilor Nilului, precum si o oarecare izolare determinata de deserturile din est si vest, au condus la dezvoltarea uneia din cele mai importante civilizatii ale antichitatii. Pe Valea Nilului, stransa intre maluri inalte si stancoase, s-a faurit, cu multe milenii inaintea erei noastre o veche civilizatie a lumii mediteraniene, aceea a Egiptului Antic. Ea ne infatiseaza cel mai vechi stat din lume, anterior tuturor celorlalte, inzestrat cu o administratie, o fiscalitate, o justitie si o armata comparabile cu cele ce-au luat nastere mai apoi in tarile de pe toate continentele, inainte si dupa era noastra. Dar lumea Egiptului antic a zamislit o cultura spirituala scanteietoare pe care o admirau grecii vechi si romanii care se minunau precum fac azi multimile de turisti, sa contemple templele, piramidele sau obeliscurile inaltate de faraoni si supusii lor.

- Teritoriul Statului Israel si regiunile limitrofe au reprezentat de-a lungul istoriei un important nucleu de civilizatie, cultura si istorie. Aici a aparut unul dintre cele mai vechi orase din lume, Ierichon. Deoarece poporul evreu are o legatura foarte stransa cu intamplari si personaje din Biblie, exista in Israel numeroase locuri care amintesc de acestea.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria tarilor mediteraniene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
4 018 cuvinte
Nr caractere:
21 822 caractere
Marime:
28.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
tari, mediteraniene
Predat:
la liceu
Sus!