Istoria Stasi

Extras din referat Cum descarc?

Stasi sau Ministerul Securitatii Statului, reprezenta serviciul de securitate si inteligenta din Republica Democrata Germana. Aparitia Minsisterului Securitatii Statului ca institutie de sine statatoare a avut loc la data de 8 februarie 1950 cand ministrul de interne dr. Karl Steinhoff a propus in cadrul celei de-a zecea sedinta a Camerei Populare Provizorii din RDG, ca Administratia Centrala Pentru Protectia Economiei Nationale sa fie transformata intr-un ,,Minister al Securitatii Statului" . Noul minister era prezentat in presa ca pe un fel de scut de aparare impotriva sabotajului englez si american si al complicilor din Germania de vest.
La o saptamana dupa anuntul oficial de crearea a acestui nou minister Erich Mielke era numit de catre viceprim-ministrul republicii ca noul secretar de stat. In 1955, dupa ce Stasi si-a extins reteau de informatori secreti in toate domeniile de activitate, a redobandit statutul de minister. La scurt timp dupa aceasta Mielke s-a concentrat pe construirea directiilor pentru securitate interna, pentru a bara suvoiul necontenit de est-germani care isi cautau libertatea in Vest .
Pentru a-si indeplini functia sa ofensiva in transformarea fortata a societatii din RDG, Stasi si-a largit in pas alert aparatul in doar cativa ani. La moartea lui Stalin, in martie 1953, acest minister dispunea de circa 10 000 de colaboratori. Trei ani mai tarziu, la inceputul anului 1956, in serviciul Securitatii Statului se gaseau mai mult de 16 000 de colaboratori . Numarul celor care lucrau sau colaborau cu a fost in continua crestere. Astfel in 1974, 55.718 persoane erau angajati permanenti ai securitatii. In 1989 numarul lor ajunsese la 75.106 iar in 1989 la 91.000 . Totusi numarul tuturor celor care aveau de aface cu Securitatea era mult mai mare, ajungand in 1989 la 170.000 de colaboratori oficiali si neoficiali. 
Stasi si-a impartit colaboratori pe diferite categorii. Un rol important il aveau cei numiti IMS, care erau definiti ca angajti neoficiali care jucau un rol important in asigurarea securitatii dar care duceau in general o munca preventiva .
Conform lucrarii lui Barbara Miller, The Stasi files unvield, colaboratorii neoficiali erau impartiti in doua categorii. O prima categorie erau numiti IME, termenul desemnandu-i pe toti cei care erau colaboratori neoficiali dar care aveau un scop precis. O a doua categorie erau numiti IMB, termenul desemnandu-i pe acei colaboratori neoficiali a caror misiune era observarea directa a persoanelor suspectate de activitati cu inamicul .
Colaboratori neoficiali au avut o importanta centrala in activitatea Stasi. Directiva 1/79 privind activitatea colaboratorilor neoficiali, ii numea ,,arma principala in lupta impotriva dusmanului" . Colaboratorii neoficiali erau persoane care incheiasera cu Securitatea un acord de regula in scris, conform caruia aveau sa desfasoare activitati conspirative in serviciul ei, sub acoperire si in secret. Aceste activitati urmau sa foloseasca la strangerea informatiilor necesare lovirii inamicului, castigarii influentei asupra evolutiilor sociale sau sustinerii acestor functii prin mijloace logistice .
In anii de inceput, conceptul de colaborator neoficial exista deja, dar denumirile oficiale erau ,,Informator secret"(geheimer Informator), respectiv ,,colaborator secret"(Geheimer Informator). 
In 1968, o noua directiva a pus aceste functii, prin sintagma ,,colaboratori neoficiali", intr-o lumina mai blanda. Motivele pentru care oamenii scceptau sa faca servicii de copoi au primit si ele o imagine sonora mai putin dezgustatoare:nu se mai vorbea de avantaje in cariera si de plata in bani, ci de ,,interes personal si material", nu se mai spunea racolare sub presiune si santaj cu ,,material compromitator", ci ,,stimularea dorintei de indreptare" .
Termenul de colaborator neoficial sugera, in plus, o relatie de cooperare stransa, formalizata si oarecum de egalitate intre ofiterul de comanda titular si informatorul sau. Pe de o parte aceasta sugestie il revaloriza pe informator ca partener recunoscut, pe de alta parte servea autoproclamarii Stasi ca organ in slujba muncitorilor, cu care avea un raport de incredere .
Sub pretextul acestor exprimari de raporturi s-a formulat in 1969 statutul Stasi care prevedea faptul ca activitatea institutiei este lupta impotriva inamicilor, lupta ce se realizeaza in stransa colaborare cu muncitorii in baza increderii si a responsabilitatii constiente a cetatenilor, in spiritul vigilentei de masa revolutionare .
Numarul celor care erau colaboratori neoficiali era in continua crestere iar cifrele vehiculate la sfarsitul anilor 80 erau ametitoare. Conform unor surse numarul total al celor care aveau legaturi cu Stasi depasea doua milioane. Pe hartie reteaua de colaboratori neoficiali a cuprins la mijlocul anilor 50, 20.00 pana la 30.00 de persoane. Aceste cifre nu spun insa nimic despre profunzimea colaborarii mai ales ca in acea perioada racolarile se faceau mai ales sub presiune, iar aceasta si-a pus amprenta asupra statisticilor. In anii 60 si 70 s-a dezvoltat analog cu aparatul colaboratorilor titulari si reteaua de colaboratori neoficiali. In 1968 erau angajati in jur de 100.000. Pana in 1975 Securitatea s-a mai dezvoltat odata masiv si a ajuns la circa 180.000 . Dupa aceasta data numarul de colaboratori neoficiali a ramas in esenta constant pana la sfarsitul RDG; a existat insa permanent o inlocuire a 10% din efectiv pe an. In 1988-1989 erau angajati circa 173.000 de colabratori neoficiali, din care 85 pana la 90% erau barbati .


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Stasi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!