Istoria românilor capacitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istoria romanilor are, in cadrul examenului de capacitate, pentru anul scolar 2000/2001, statut de disciplina optionala.

a utiliza, in contexte noi, notiuni istorice invatate; a selecta si utiliza informatii oferite de o sursa istorica, la prima vedere sau cunoscuta; a plasa in timp si spatiu evenimentele istorice; a interpreta din punct de vedere istoric relatii de tip cauza-efect; a caracteriza o perioada istorica in functie de anumite repere; a compara evenimente si procese istorice, stabilind asemanari si deosebiri.

III. Continuturi (Teme) clasa A VIII-A Romanitatea orientala in mileniul marilor migratii Statul medieval si institutiile sale.

Tarile Romane si statele vecine intre diplomatie si confruntare.

Constituirea Romaniei Moderne.

Romania intre democratie si totalitarism.

Romania dupa al Doilea razboi mondial.

Studii/ lectii de sinteza: Programul politic pasoptist si crearea Romaniei moderne Romania si sistemul de la Versailles Nota: Abordarea fiecarei teme, din programa de examen, se realizeaza conform curriculum-lui (termeni istorici-cheie, concepte, probleme de atins; continuturi; studiu de caz). Este recomandat unul dintre urmatoarele manuale: Istoria Romanilor, manual pentru clasa a VIII-a, Editura Teora, editia 2000, autori: Liviu Lazar, Viorel Lupu Istoria Romanilor, manual pentru clasa a VIII-a, Editura Sigma, editia 2000, autori: Alexandru Vulpe, Radu G. Paun, Radu Bajenaru, Ioan Grosu Istorie, manual pentru clasa a VIII-a, Editura Humanitas, editia 2000, autori: Sorin Oane, Maria Ochescu IV. Proba de examen Proba de examen este alcatuita din trei parti. Prima parte contine itemi obiectivi (cu raspunsuri la alegere; de completare). La fiecare dintre acestia elevul este solicitat sa aleaga raspunsul corect sau sa scrie in spatiul punctat raspunsul corect, in functie de cerinta respectiva.

Partea a II-a din proba de examen contine itemi semiobiectivi (cu raspuns scurt, intrebari structurate). La fiecare dintre acestia elevul este solicitat sa redacteze raspunsul.

Partea a III-a din proba de examen este reprezentata de itemii subiectivi (eseu/sinteza pe baza unei structuri de idei). Pentru examenul de capacitate 2001, itemii de tip intrebare structurata, sinteza pe baza unei structuri de idei, eseu structurat pot avea ca suport surse istorice scrise la prima vedere, harti, grafice, imagini etc.

Urmatoarele exemple de itemi au ca scop familiarizarea elevilor cu cerintele probei scrise la Istoria Romanilor: I. Scrieti pe foaia de examen litera corespunzatoare raspunsului corect pentru afirmatia de mai jos: 1. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Principatelor Unite in anul: a. 1848 b. 1857 c. 1859 d. 1866 II. Scrieti pe foaia de examen raspunsul corect care completeaza propozitia de mai jos: Domnitorul care a condus Moldova intre anii 1457-1504, se numeste. III. Numiti trei voievozi atestati in Transilvania in secolele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Romanilor Capacitate
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
785 cuvinte
Nr caractere:
4 239 caractere
Marime:
10.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!