Istoria Israelului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

drumuri intre Europa, Asia si Africa, punte intre Mediterana la vest si Marea Rosie si Oceanul Indian la sud, a fost un factor hotarator pentru diverselor civilizatii, drept fereastra a lumii vechi spre Apus, deci drept o arena culturala, care a atras atentia si interesul tuturor si a servit ca un amalgam de culturi, care au influentat soarta locuitorilor, atat in ce priveste viata lor zilnica, cat si aspectul lor politic si militar dreapta la cea stanga, a fost citit actul de proclamare a Statului Israel, patria tuturor evreilor din lume.

Imediat dupa proclamarea statului s-a format cel dintai guvern sub presedentia domnului David Ben Gurion. Inca se mai citea actul de proclamare a statului si s-a anuntat ca Sta- tele Unite recunosc statul Israel de facto, iar URSS de jure si de facto. Du- minica 16 mai profesorul Haim Weitzman a fost ales presedinte al statului Israel.

Apoi pe rand, statul Israel a fost recunoscut de Polonia, Cehoslova- cia, Uruguay, Romania si Finlanda.

In ziua de 14 mai, regele Arabiei Saudite, a declarat unui ziar lon- donez ca arabii sunt atat de multi incat pot sa inabuseasca intreg Israelul.

Sambata 15 mai, in timp ce in orele diminetii soseau primele vase cu olimi si cateva vase cu armament si munitie, portul Haifa a fost cumplit bombardat.

La 20 mai apar pe cerul lumii primele avioane israeliene de lupta. In aceeasi zi, aceste avioane bombardeaza Aman, Damasc si Alexandria. Din acest moment incep luptele pe front.

La 23 martie a fost semnat acordul de armistitiu intre Israel si Liban, la 3 aprilie a fost semnat acordul de armistitiu cu Transiordania si la 20 iulie cu Siria.

Dupa razboiul independentei: Imediat dupa semnarea acordurilor de armistitiu guvernul israelian a desfasurat o politica de transformare a acordurilor de armistitiu in tratate de pace.

Singurul sef de stat care a acceptat punctul de vedere israelian era emirul Abdalah al Transiordaniei. In schimbul pacii el putea sa capete un port liber la Haifa. Tratativele cu el erau foarte avansate, dar el a fost asasinat la 20 iulie si tratativele au incetat.

Fapt e una dintre consecintele razboiul de independenta a fost ca impartirea Eretz Israelului de la 29 noiembrie 1947 a fost anulata si ONU a recunoscut granitele iesite din razboi si ca stare de fapt Ierusalimul impartit intre Israel si Iordania.

In aceasta calitate Israelul a fost primit la ONU.

In timp ce Israelul se organiza si facea fata unei alia, de mari proportii, care a provocat o grea criza economica, continua totusi sa se dezvolte. Pentru marirea terenurilor agricole si pentru a insanatosi nordul tarii in care bantuiau endemic frigurile, din cauza lacului Hule, s-a hotarat secarea acestui lac, al carui fund sa fie destinat agriculturii. Siria a protestat cerand oprirea lucrarilor, sub cuvantca acest fapt va da avantaj militar Israelului.

De altfel, orice lucrare planificata, pentru ameliorarea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Israelului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 144 cuvinte
Nr caractere:
6 260 caractere
Marime:
12.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!