Istoria Constructiei Europene

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Scurt istoric al Uniunii Europene 4
Cronologia constructiei europene 4
Tratatele Uniunii Europene 6
Principalele institutii ale Uniunii Europene 8
Parlamentul European 8
Consiliul european 9 
Comisia europeana 10
Curtea de Justitie a Uniunii Europene 11
Contributii ale unui membru fondator 12
Cum va arata Uniunea Europeana peste 10 ani 14
Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Uniunea Europeana este un parteneriat economic si politic unic in lume, care reuneste 27 de tari europene si acopera aproape tot continentul. Uniunea Europeana este o organizatie a tarilor europene dedicata cresterii integrarii economice si intarirea cooperarii intre state. Uniunea Europeana are sediul in Bruxelles, Belgia. Imnul european, adoptat in iunie 1985 de catre Consiliul European de la Milano, este ,,Oda bucuriei", preludiul celei de-a patra parti a Simfoniei a IX-a compusa de Ludwig van Beethoven in 1826. Ideile care au dus la crearea Uniunii Europene au fost prezentate pentru prima data la 9 mai 1950 de ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman. De aceea, ziua de 9 mai a ramas o data de referinta in istoria Uniunii Europene. Motto-ul Uniunii Europene este ,,Unitate in diversitate", deviza Uniunii Europene. Aceasta arata ca europenii s-au unit pentru a promova pacea si prosperitatea, acceptand totodata sa-si deschida spiritul catre culturile, traditiile si limbile atat de diverse ale continentului nostru.
Uniunea Europeana a fost infiintata oficial la 1 noiembrie 1993. Este cea mai recenta organizatie de cooperare europeana care a inceput cu Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului din 1951 care a devenit Comunitatea Europeana in 1967. Membrii acestei organizatii au fost: Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania. In 1991 guvernele celor 12 state membre au semnat Tratatul Uniunii Europene (care a mai fost numit si Tratatul Maastricht). Acesta a transformat Comunitatea Europeana in Uniunea Europeana. In 1994 Austria, Suedia si Finlanda au intrat si ele astfel numarul total de membrii a ajuns la 15. Uniunea Europeana are mai multe obiective. In special, ea munceste pentru a promova si extinde cooperarea intre membrii in unele regiuni, inclusiv in probleme economice, sociale si legate de comert, politica externa, securitate si probleme judiciare. Alt obiectiv major a fost implementarea Uniunii Economice si Monetare (UEM), care a stabilit o singura moneda pentru membrii Uniunii Europene. Abilitatea Uniunii Europene de a-si atinge obiectivele a fost limitata de neintelegeri intre statele membre, probleme economice si politice externe si presiune din partea noilor democratii est europene de a deveni membre.
Capitolul 1
Scurt istoric al Uniunii Europene
Uniunea Europeana a fost creata in perioada care a urmat celui de-al doilea Razboi Mondial. In prima etapa, s-a pus accent pe consolidarea cooperarii economice: tarile implicate in schimburi comerciale devin interdependente din punct de vedere economic si astfel se evita riscul izbucnirii unui nou conflict.
1.1 Cronologia constructiei europene:
1945 - 1959 O Europa pasnica - inceputurile cooperarii
Uniunea Europeana a fost creata cu scopul de a se pune capat numarului mare de razboaie sangeroase duse de tari vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Razboi Mondial. In 1948 se infiinteaza Organizatia pentru cooperare economica europeana avand ca obiectiv aplicarea planului Marshall. La 9 mai 1950 se rosteste declaratia Schumann de catre ministrul de externe al Frantei care pune bazele CECO (Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelului). Incepand cu anul 1950, tarile europene incep sa se uneasca, din punct de vedere economic si politic, in cadrul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, propunandu-si sa asigure o pace durabila. Cele sase state fondatoare sunt Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos. In 1957, Tratatul de la Roma pune bazele Comunitatii Economice Europene (CEE), cunoscuta si sub denumirea de ,,Piata comuna". In 1958 este creata Comunitatea Economica Europeana (CEE), care, initial, contribuie la intensificarea cooperarii economice intre sase tari: Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos. 
1960 - 1969 Explozivii ani '60 - o perioada de crestere economica
In anul 1960 se infiinteaza AELS (Asociatia Europeana a Liberului Schimb) in care intra urmatoarele tari: Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elvetia si Marea Britanie. Conventia se semneaza la Stockholm, in Suedia. In anii '60 asistam la aparitia unei adevarate ,,culturi a tinerilor". Formatii precum Beatles atrag un numar impresionant de fani din randul adolescentilor oriunde apar si contribuie, in acest fel, la stimularea revolutiei culturale si la nasterea conflictului dintre generatii. Este o perioada benefica pe plan economic, care se datoreaza si faptului ca tarile UE inceteaza sa mai aplice taxe vamale in cadrul schimburilor comerciale reciproce. In august 1961, autoritatile comuniste din Germania de Est au construit un zid in Berllin, menit sa impiedice pe cetatenii acesteia sa fuga in Germania de Vest. Cativa totusi au reusit, altii au fost impuscati in timp ce incercau sa o faca. Luna mai a anului 1968 a devenit celebra datorita miscarilor studentesti care au avut loc la Paris. 
1970 - 1979 O comunitate in crestere - primul val de extindere
Danemarca, Irlanda si Regatul Unit adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 1973, numarul statelor membre ajungand, astfel, la noua. Desi de scurta durata, brutalul razboi arabo-israelian din octombrie 1973 are drept consecinta o criza energetica si aparitia problemelor economice la nivel european. Ultimele dictaturi de dreapta din Europa iau sfarsit odata cu caderea regimului Salazar din Portugalia, in anul 1974 si cu moartea generalului Franco in Spania, in 1975. Prin intermediul politicii sale regionale, Uniunea Europena incepe sa transfere sume foarte mari pentru crearea de locuri de munca si de infrastructura in zonele mai sarace. Influenta Parlamentului European asupra afacerilor europene creste. 1979 este anul in care membrii acestuia pot fi alesi pentru prima data prin vot direct, de catre toti cetatenii


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Constructiei Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!