Introducerea porumbului în agricultură

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pe de alta parte Dinicu Golescu, in Insemnarea a calatoriei mele, tiparita la Buda 1826, afirma ca intaiul aducator al samantii porumbului iar Constantin Mavrocordat, cel ce intemeiaza si scoli. Cum acest voievod domneste in Tara Romaneasca intre 1731-1733, 1735-1741 si 1744-1748 prima domnie cam de o luna (14 septembrie 1730- octombrie 1730) fiind prea scurta pentru a incepe ceva rezulta, din opinia lui Golescu, ca introducerea porumbului s-ar fi facut in prima jumatate a secolului alXVIIIlea. Aceasta informatie este gresita deoarece inca in 1962 constatam ca se cultiva porumbul in Tara Romaneasca. Dintr-un document din acest an, iunie 18, scris la Glodeanu (judetul Buzau) reiese ca semanarea ca porumbul ar fi o planta recent cunoscuta, cum ar fi fost cazul daca ar fi fost cunoscut abia din domnia lui Serban Cantacuzino; suntem deci in drept a formula ipoteza ca porumbul era cunoscut in Muntenia inainte de aceasta domnie.

In Moldova, prima mentiune despre cultivarea papusoiului este din domnia lui Constantin Duca (1693-1695). Din felul cum vorbeste de cultivarea acestei plante, cu sapele prin curaturi, sa nu moara de foame, rezulta ca ea avea un caracter secundar, ca n-ar fi fost deci de mult inradacinata; pe de alta parte insa, ea luase totusi o oarecare extensiune, de vreme ce se putea pune o dare pe pogonul de porumb.

In Transilvania cucuruzul era cunoscut de asemenea in veacul alXIIlea. E. Bulz in lucrarea sa aparuta la Sibiu in 1857 afirma ca porumbul s-a cultivat pentru prima data in partile nord-vestice ale Transilvaniei in 1639, apoi pe Valea Somesului incepand cu 1652, pe aceea a Muresului din 1697, in sfarsit pe Valea Tarnavelor si anterior, fructului brazilor. Forma acestui fruct si alcatuirea lui cu randul de solzi, a determinat probabil pe unii cultivatori ai porumbului sa-i zica cucuruz. Astfel incat topicele amintite mai sus nu sunt o indicatie certa pentru stabilirea datei cand s-a introdus cultivarea cerealelor.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducerea Porumbului In Agricultura
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
426 cuvinte
Nr caractere:
2 121 caractere
Marime:
35.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!