Intemeierea Tarii Romanesti

Extras din referat Cum descarc?

INTERNI: - dezvoltarea economica, politica (existenta unor formatiuni prestatale: cnezatele si voievodatele) si sociala (stratificarea sociala: aparitia unei elite sociale- boierimea) Izvorul istoric: Diploma cavalerilor ioaniti- 1247- regele maghiar Bela IV in stabileste in Banat cu scopul de a apara Transilvania de invaziile tatarilor.
Cnezatele lui Ioan si Farcas situate de-a lungul Oltului Voievodatul lui Litovoi- situat in nordul Olteniei si Tara Hategului era locuit de romani 1277-1279: conflict intre Litovoi si coroana maghiara: Litovoi moare, fratele sau Barbat cade prizonier dar isi rascumpara libertatea si pastreaza stapanirea tarii.
Voievodatul lui Seneslau - situat pe raul Arges; conducatorul, Seneslau, este numit voievdul romanilor Descalecatul Transilvanean Traditia istorica: 1290/1291- descalecatul lui Negru-Voda din Fagaras la sud de Carpati.
Acesta isi stabileste capitala la Campulung.
Semnificatia: aportrul demografic si institutional al romanilor din Transilvania la creara noului stat.
Obtinera independentei Basarab I Intemeietorul- primul domn cert al Tarii Romanesti stapanea: Banatul Severinului, Oltenia, Muntenia si, probabil, Basarabia.
Mentionat in documente ca mare voievod si domn. Cauza conflictului cu regalitatea maghiara: stapanire Banatului de Severin (9-12 noiembrie 1330- Posada: il infrange pe regele maghiar Carol Robert de Anjou.
Semnificatia victoriei: obtinera independentei Tarii Romanesti.
Izvorul istoric: Cronica pictata de la Viena- 1358- Markus Katt Consolidarea statului Nicolae Alexandru restabileste bune relatii cu maghiarii 1359- intemeiaza Mitropolia Ortodoxa cu sediul la Curtea de Arges; mitropolia era subordonata patriarhului de la Constantinopol Vladislav Vlaicu conflict cu maghiarii (ataca chiar orasele de margine din Ardeal) care se incheie cu o pace prin care Vladislav primea de la regele maghiar doua tinuturi in Transilvania: Fagarasul si Almasul incheie tratate cu negustorii sasi din Brasov, incercand astfel sa dezvolte economia tarii sale bate moneda primele lupte cu turcii ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Intemeierea Tarii Romanesti - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!