Întemeierea imperiului roman

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cei care au infaptuit, in istorie, imensul Imperiu Roman din zona mediteraneana credeau ca sunt urmasii lui Enea, un celebru troian care reusise sa scape cu viata si sa plece, in peripetii nemaipomenite, dupa distrugerea orasului sau natal de catre greci. Alte legende despre intemeierea Romei il arata pe Enea ca principe dardan fugit din Troia in Italia, dupa o calatorie fantastica, in corabii, descrisa stralucind de poetul roman Vergiliu in epopeea faimoasa Eneida (povestea o vom istorisi mai departe). Cu alte cuvinte Enea ar fi stramosul romanilor. Cand a ajuns in Latium, spune legenda, Enea a luat-o in casatorie pe Lavinia, fiica regelui Latinus. In onoarea ei a construit orasul Lavinium. Fiul lui Enea, Ascaniu, ar fi intemeiat orasul Ars Longa. Aici s-au nascut gemenii Romulus si Remus. Tot romanii considerau ca Roma a fost fondata de Romulus, unul dintre gemenii zeului razboiului, Marte. Privind celebra lupoaica alaptandu-i pe cei doi gemeni (devenind apoi simbol al latinitatii, si pentru noi romanii, urmasii romanilor), nu putem sa uitam legenda minunata a lui Romulus si Remus, cei doi fii gemeni ai lui Marte crescuti de lupoaica. Se credea ca Romulus, cel care a intemeiat si a dat numele Romei, a fondat orasul de pe sapte coline (Cetatea Eterna) in scopul indeplinirii unei misiuni istorice atribuite stramosului sau Enea, viteazul roman intalnit si in Iliada.

Grecii se mandresc cu epopeile Iliada si Odisea de Homer, iar romanii si urmasii lor venereaza Eneida lui Vergiliu, epopea poporului roman, care rememoreaza maiestrit momentul istoric al formarii poporului din Peninsula Italica.

Vergiliu (Publius Vergilius Maro), poetul clasic al literaturii eline si universale, a trait intre 70 si 19 i. H. A studiat la Cremona, Milan si Roma, scriind ciclul de poezii Bucolice, apoi Georgicele. Dar Bardul cel mai insemnat al romanilor s-a acoperit de laurii gloriei eterne datorita capodoperei antichitatii latine Eneida, in care este urmarit destinul lui Enea de la plecarea din Troia (Ilion), pana la stabilirea lui pe pamantul Latiumului. Epopea fiind lunga, in versuri, ii povestim pe scurt actiunea pentru tinerii cititori.

Vitezul si inteleptul Enea este inzestrat cu mari calitati umane (rabdare, putere de a depasi momentele cumplite prin care trece) pentru a-si implini misiunea, idealul sau si al comunitatii prietenilor lui: de a-si gasi o patrie noua si a forma un nou popor.

Insotit de tovarasii cu care a luptat la Troia, Enea trece prin intamplari si aventuri spectaculoase, la sfarsitul carora va pune piatra de temelie a viitorului Imperiu Roman. Epopeea are doua parti.

In prima parte, e descrisa calatoria sa pana la Latium, iar in partea a doua-dintre troieni si populatiile conduse de Turnus, regele rutulilor.

Actiune propriu-zisa incepe in al saptelea an de ratacire, cand corabia a naufragiat la Cartagina, in Africa, marinarii ajungand la palatul reginei Dido, care ii intampina pe eroi cu onoruri si gazduire aleasa. Aici, Enea, inzestrat cu harul povestirii, ii istoriseste reginei ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intemeierea Imperiului Roman
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 999 cuvinte
Nr caractere:
10 600 caractere
Marime:
49.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
imperiu, intemeiere
Predat:
la liceu
Sus!