Integrarea europeană și atlantică

Extras din referat Cum descarc?

Vreme de patruzeci de ani au existat practic doua Europe. Prabusirea comunismului in 1989 a creat bazele unui proces de integrare continentala. In prezent statele europene evolueaza spre integrarea economica si politica, spre ceea ce ar putea reprezenta in viitor Statele Unite ale Europei. De fapt ideea este veche; ea a  fost ridicata cu deosebire de Winston Churchill in 1946 si apoi de francezii Jean Monnet si Robert Schuman.
Integrarea europeana. Ideea Europei supranationale a fost conceputa de Winston Churchill inca din 1946, in discursul sau de la Zurich(Ridica-te Europa!), fiind apoi dezvoltata de francezi. Prima organizatie colectiva a acesteia a fost Consiliul Europei infiintat in 1948. Alcatuit din deputati din fiecare tara membra, Consiliul este astazi un organ politic consultativ cu sediul la Strasbourg. Conditia ca o tara sa devina membra este respectarea Drepturilor Omului. Consiliul Europei este un parlament care face propuneri statelor membre, propuneri care se discuta apoi pe cale diplomatica.
Adevarata demarare a Statelor Unite ale Europei i se datoreaza insa lui Jean Monnet care a initiat Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) realizata in 18 aprilie 1951 de catre Robert Schuman. CECO cuprindea sase tari: Germania, Franta, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. De-abia se desfiintasera barierele vamale la aceste doua produse foarte importante pentru economie, cand in 1957 apar inca doua noi entitati ale Comunitatii Europene: Piata Comuna sau CEE- Comunitatea Economica Europeana- care are in prezent 15 membrii si Euratomul- Comunitatea Europeana a Energiei Atomice ce trebuie sa dezvolte folosirea pasnica a energiei atomice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Europeana si Atlantica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!