Integrarea europeană și atlantică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vreme de patruzeci de ani au existat practic doua Europe. Prabusirea comunismului in 1989 a creat bazele unui proces de integrare continentala. In prezent statele europene evolueaza spre integrarea economica si politica, spre ceea ce ar putea reprezenta in viitor Statele Unite ale Europei. De fapt ideea este veche; ea a fost ridicata cu deosebire de Winston Churchill in 1946 si apoi de francezii Jean Monnet si Robert Schuman.

Integrarea europeana. Ideea Europei supranationale a fost conceputa de Winston Churchill inca din 1946, in discursul sau de la Zurich(Ridica-te Europa!), fiind apoi dezvoltata de francezi. Prima organizatie colectiva a acesteia a fost Consiliul Europei infiintat in 1948. Alcatuit din deputati din fiecare tara membra, Consiliul este astazi un organ politic consultativ cu sediul la Strasbourg. Conditia ca o tara sa devina membra este respectarea Drepturilor Omului. Consiliul Europei este un parlament care face propuneri statelor membre, propuneri care se discuta apoi pe cale diplomatica.

Adevarata demarare a Statelor Unite ale Europei i se datoreaza insa lui Jean Monnet care a initiat Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) realizata in 18 aprilie 1951 de catre Robert Schuman. CECO cuprindea sase tari: Germania, Franta, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. De-abia se desfiintasera barierele vamale la aceste doua produse foarte importante pentru economie, cand in 1957 apar inca doua noi entitati ale Comunitatii Europene: Piata Comuna sau CEE- Comunitatea Economica Europeana- care are in prezent 15 membrii si Euratomul- Comunitatea Europeana a Energiei Atomice ce trebuie sa dezvolte folosirea pasnica a energiei atomice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Integrarea Europeana si Atlantica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
704 cuvinte
Nr caractere:
3 736 caractere
Marime:
8.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
integrare, europa
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Profesorului:
Dan Ionescu
Sus!