Institutul de studii politice de apărare și istorie militară

Extras din referat Cum descarc?

Institutul de Studii Politice de Aparare si Istorie Militara (I. S. P. A. I. M. ) a lansat in luna octombrie o culegere de documente pe suport electronic, ce ilustreaza politica interna si externa a Romaniei in perioada 1956-1981. Selectia documentelor de pe acest CD-Rom - ce poarta titlul Romania in cadrul Tratatului de la Varsovia, Ambivalenta si ambiguitate, 1956-1981 - a fost facuta de profesorul britanic Dennis Deletant, un foarte bun cunoscator al limbii si al istoriei noastre. Ele sunt insotite de o Postfata semnata de general de brigada Mihail E. Ionescu, directorul I. S. P. A. I. M. Traducerea in limba engleza le asigura intrarea in circuitul stiintific international.
Profesorul Dennis Deletant a incredintat revistei noastre o versiune romaneasca a Cuvantului inainte, ce insoteste culegerea.
Initial, pozitia Romaniei in cadrul Tratatului de la Varsovia a fost una de desavarsita fidelitate fata de stapanul sovietic; dar la inceputul anilor 60 acest servilism practic a disparut. Comportamentul Romaniei in interiorul Tratatului a reflectat politica sa externa tot mai autonoma. Ea a fost urmata cu o indemanare diplomatica desavarsita in limitele pe care conducatorii Romaniei le-au considerat ca vor fi acceptate de Uniunea Sovietica. Atitudinea Romaniei in testarea acestor limite a fost descrisa ca echivoca, paradoxala si disidenta. In 1956, in timpul revoltei din Ungaria, Romania a fost cel mai activ aliat al Uniunii Sovietice.
Ecourile revoltei, care a inceput cu o mare demonstratie populara in Budapesta, la 23 octombrie 1956, in cursul careia monumentul lui Stalin a fost distrus si s-a inaltat drapelul fara emblema Republicii Populare, au fost curand resimtite in Romania.
La 27 octombrie la Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara au avut loc demonstratii ale studentilor si muncitorilor. Accentul protestelor studentesti cadea pe renuntarea la invatarea limbii ruse in scoli si universitati. La 29 octombrie, vatmanii din Bucuresti au tinut o adunare de protest cerind imbunatatirea conditiilor de trai; la Iasi s-au produs demonstratii de strada pentru o mai buna aprovizionare cu mincare. O recolta foarte proasta provocase mari lipsuri si cozile devenisera un fapt obisnuit la Bucuresti si in alte orase principale. Gheorghe Gheorghiu-Dej, aflat in fruntea unei delegatii in Iugoslavia, si-a intrerupt brusc vizita si s-a intors in tara. S-au facut mii de arestari in centrele unde avusesera loc miscari de protest, mai ales printre studentii care participasera la manifestatiile de la Cluj si Timisoara. Una dintre cele mai puternice actiuni a avut loc la Bucuresti. La 29 octombrie, pentru a-i potoli pe muncitori, guvernul a anuntat ca salariul minim va creste, iar ceferistilor li s-a acordat dreptul de a calatori gratis pe tren. La 30 octombrie, in regiunile Timisoara, Oradea si Iasi s-a instituit regim militar, pe masura ce trupele sovietice treceau frontiera de Est a Romaniei si se indreptau spre cea de Vest, catre Ungaria.
Convergenta de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutul De Studii Politice De Aparare Si Istorie Militara
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!