Instituirea Dinastiei Straine Si Semnificatia Constitutiei

Extras din referat Cum descarc?

Imperiul German: a aparut pe harta europei in anul 1871, dupa ce Prusia infrange Imperiul Habsburgic in 1866 si Franta in 1870. Intemeietorul imperiului german este cancelarul Otto von Bismark, care in anul 1872 pune bazele unei organizatii europene numite Alianta celor trei imparati: Germania, Rusia si Austro-Ungaria. Franta: dupa 1870 prestigiul Frantei scade ca mare putere europeana datorita infrangerii suferite in lupta impotriva Prusiei. Franta devine o republica macinata de multe miscari sociale.
Imperiul Austro-Ungar: a aparut in 1867 dupa ce imperiul Habsburgic (Austria) a fost infrant de Prusia in 1866 la Sadova. Austria era pe punctul de a se prabusi, dar Prusia intervine si hotaraste formarea statului dualist Austro - Ungar. Imperiul Tarist: Este o mare putere in Europa de rasarit si va juca un rol mare incepand din 1875, cand se redeschide problema orientala. Detronarea lui Cuza pune sub semnul intrebarii statul national roman. Marile puteri au recunoscut unirea doar pe timpul domniei lui Cuza. Diplomatia romaneasca desfasoara o intensa activitate pentru gasirea unui print pentru principate. Alegerea s-a oprit asupra lui Carol de Hohenzollern, ruda cu imparatul german. Carol (1839-1914) s-a nascut intr-o familie princiara din Germania. Serviciul militar l-a facut in armata prusaca, unde a ajuns capitan. Tanarul principe a urmat cursurile Facultatii de istorie ale Universitatii din Bonn. In 1864 s-a remarcat pe campul de lupta in razboiul cu Danemarca. La 10 mai 1866 este ales principe de Romania in urma unui vot popular obtinut cu majoritate. In 1870 se casatoreste cu Elisabeta de Wield, care s-a remarcat printr- un talent literar deosebit si a publicat sub pseudonimul de Carmen Silva.
La 1 iulie 1866 a fost adoptata prima constitutie a Romaniei care poarta acest titlu.
In articolul 1 al Constitutiei era subliniata denumirea oficiala a statului, de Romania. Nu se arata nici un fel de dependenta fata de Poarta sau de marile puteri europene. Toate acestea ne demonstreaza ca se urmarea obtinerea independentei. Forma de guvernamant este monarhia constitutionala ereditara in familia lui Carol.
In alt capitol erau trecute drepturile si libertatile cetatenesti: - libetatea constiintei - libertatea intrunirilor - libertatea presei - egalitate in fata legii - participarea la viata politica numai pentru crestini - libertate individuala - proprietatea de orice natura este sacra si inviolabila Constitutia se bazeaza pe separarea puterii in stat: - Puterea executiva exercitata de principe care are largi atributii (comandantul armatei, are drept de veto, are dreptul sa emita decoratii si sa bata moneda, reprezinta statul roman in relatiile internationale). - Puterea legislativa o detine Parlamentul si Guvernul.
- Puterea judecatoreasca este detinuta de organele de justitie. Votul ramane in continuare cenzitar.
Aceasta constitutie este una din cele mai moderne constitutii de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Instituirea Dinastiei Straine Si Semnificatia Constitutiei
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!