Instaurarea Regimurilor Comuniste în Europa de Est

Extras din referat Cum descarc?

Europa de Est cunoaste la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial o perioada de transformari profunde in special in privinta sistemului politic, trecand in doar cativa ani la forme de conducere autoritare, prin impunerea unui sistem politic total strain de valorile democratie occidentale, de catre armatele sovietice victorioase . Noul regim aducea cu sine un sistem de guvernare comunist -importat din Uniunea Sovietica- ale carui valori de tip sovietic vor guverna de acum inainte viata politica si sociala din tarile respective. Impunerea noilor norme in politica tarilor est-europene are similitudini dar si deosebiri, datorate situatiei politice la momentul de incheiere al celui de-al doilea razboi mondial precum si a rolului real sau fictiv al trupelor sovietice in procesul de eliberare a tari respctive de sub ocupatia germana. Referindu-ne la similitudini intre procesul de impunere a comunismului in tarile Europei Centrale si de sud-est putem alcatui trei categori: Prima formata din Iugoslavia si Albania deoarece aceste tari si-au obtinut eliberarea fara ajutor sovietic, comunisti locali avand astfel un atu in fata propriului electorat, iar rusi nu au putut spune ca in cazul Romaniei ca ei au eliberat tara de germani. A doua categorie este formata din tari precum Romania, Polonia, Bulgaria, avand ca si caracteristica comuna sprijinul puternic primit de catre comunisti locali din partea Moscovei in actiunea lor de preluarea a puterii in aceste tari. O a treia categorie se constituie din Ungaria, Cehoslovacia si RDG, unde procesul de trecere la ,,un regim democratic" in fapt unul de democratie populara se realizeaza mai lent. 
Modalitatea efectiva de preluarea puteri si de impunere a noului regim politic s-a realizat prin intermediul formatiunilor politice de tip front, precum si a guvernelor de coalitie prin intermediul carora comunisti preiau controlul sectoarelor-cheie, fiind vizate in special aramata, justitia si internele. Trebuie mentionat faptul ca aceste actiuni au avut loc sub directa indrumare a Uniuni Sovietice, iar pentru a putea ajunge in cadrul unor guverne comunisti pe langa faptul ca s-au prezentat in alegerile locale pe liste unice dar au si fraudat aceste alegeri, asigurandu-si in acest fel o pozitie dominanta in cadrul noilor structuri politice. Pentru a exemplifica cele amintite anterior vom face o parelala intre situatia existenta in Europa de Est in perioada anilor 1944-1948 
Romania 
Evenimentele petrecute dupa 23 august 1944, arunca Romania in sfera de influenta sovietica, fapt cu consecinte majore in societatea romaneasca bulversata de impactul celui de-al doilea razboi mondial si care dorea acum o revenire la normalitatea existenta in anii '20. Astfel incepand cu iunie 1944 in Romania este constituit un Front Democratic, Blocul Partidelor Democratice (BPD) in componenta caruia intra Partidul Comunist, Partidul Social-Democrat si Partidul National-Taranesc. Urmatoarea etapa o constituie formarea unor guverne de uniune, fiind vorba de cele doua guverne conduse de generalul Sanatescu si cel al generalui Radescu -unde comunisti pastreaza posturile din al doilea guvern Sanatescu- care se se vede nevoit a demisiona in februarie 1945 ca urmare a presiunilor exercitate de catre comunisti, permitand astfel impunerea la guvernarea in urma presiuni sovietice, incepand cu data de 6 martie 1945 a guvernului Groza , moment considerat a fi ,,punctul 0 al comunismului romanesc" . O alta etapa in procesul de trecere de la un sistem politic de tip monarhist, la unul de ,,democratie populara" a constituit-o abdicarea silita a regelui Mihai I la 30 decembrie 1947 si proclamarea Republicii Populare Romane . Noua orientare politica este ,,oficializata" prin constitutia din 1948. In concluzie putem spune ca dintr-o tara libera am devenit o tara ocupata, condusa autoritar, izolata fata de Europa, dar si opusa ca principii restului Europei, referire evident la Europa Occidentala.
Bulgaria
Frontul Patriei, reunind partidele taranist, socialist si comunist obtine la alegerile din noiembrie 1945 peste 85% din voturile exprimate. De mentionat faptul ca in aceste alegeri frontul s-a perzentat cu liste comune, tactica specifica comunistilor si impusa de la Moscova. Disparitia oricarei opoziti legale incepand cu luna august 1947 duce in faza finala procesul de sovietizare, care se incheie prin proclamarea republicii de democratie populara si intrarea acesteia bin deplina legalitate prin creearea cadrului legislativ necesar, al carui prim pas l-a constituit adoptarea noii constituti care sa statueze schimbarile petrecute pe parcursul acestor ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instaurarea Regimurilor Comuniste in Europa de Est.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!