Începuturile reînarmării Germaniei

Extras din referat Cum descarc?

Tema dezarmarii, respectiv a reinarmarii Germaniei interbelice, ca parte a cercetarii istorice a militarismului german, constituie un subiect amplu, preferat indeosebi de istoricii militari si cei ai relatiilor internationale. Popularitatea sa a fost creata in urma nevoii de cercetare a originilor celui de-al Doilea Razboi Mondial, respectiv a mentalitatilor poporului german, care trebuia pacificat pentru a doua oara. Perioada studiata in prezenta comunicare -  primul deceniu interbelic -  este esentiala pentru intelegerea circumstantelor in care nazistii s-au dezvoltat si au inceput sa-si croiasca drumul spre putere, precum si a mentalitatilor populatiei germane din primii ani ai Republicii de la Weimar. 
Dificultatea abordarii unei astfel de teme rezida in numarul relativ mic de surse (majoritatea autorilor s-au axat pe perioada nazista), respectiv pe accesul limitat la unele lucrari de specialitate in engleza (o parte au fost consultate prin intermediul previzualizarii gratuite de pe Google books). De asemenea, o precautie necesara presupune ca masurile si evenimentele analizate sa nu fie criticate excesiv (deoarece cunoastem finalitatea lor), ci privite in concordanta cu motivatiile, respectiv efectele scontate de respectivii factori de decizie. 
Pe langa factorul intern, asupra caruia ma voi apleca mai tarziu, dezarmarea Germaniei a inceput inca din momentul negocierii conditiilor Armistitiului. Astfel, pentru a se asigura ca ostilitatile nu vor reizbucni, respectiv a-i putea ameninta pe germani cu atacul in cazul unei eventuale nesupuneri ulterioare, clauzele Armistitiului prevedeau predarea catre Aliati a unor cantitati importante de material de razboi in buna stare. Pentru ca efectul sa fie maximizat, aliatii mentionat ca mijloacele de lupta predate in aceasta prima faza sa fie din cele mai noi si temute arme ale inamicului -  toate submarinele si puitoarele de mine, alaturi de un numar insemnat de piese de artilerie, mitraliere si aparate de zbor, care includeau toate zeppelinele si aeroplanele D VII . De asemenea, germanii urmau sa predea Aliatilor material logistic (locomotive, vagoane si camioane motorizate), ceea ce ar fi facut imposibila o noua mobilizare si sa le indice locatiile campurilor de mine terestre si maritime (pe care Aliatii aveau dreptul de a le neutraliza, asemenea tuturor celorlalte obstructii militare inamice) . Mai mult, germanii urmau sa ii instruiasca pe fostii inamici cu privire la folosirea materialelor de razboi predate si sa-i asiste in dezamorsarea si distrugerea minelor, ceea ce a contribuit suplimentar la crearea sentimentul de umilinta si ura fata de inamicul considerat lipsit de cavalerism si necrutator. 
Una dintre primele si totodata cele mai celebre incalcari ale Armistitiului a fost sabordarea, cu putin timp inaintea semnarii Tratatului de la Versailles, a 70 de nave germane, ancorate in portul britanic Scapa Flow, pentru a nu trece formal sub pavilioanele fostilor inamici. Incidentul, posibil datorita lipsei marinei britanice care pazea navele confiscate, aflata in larg pentru exercitii, nu a avut urmari grave asupra marinarilor germani (cu exceptia unora impuscati de britanici in incercarea de a-i determina sa le spuna cum sa inchida trapele) , deoarece amiralul von Reuter a preluat intreaga responsabilitate pentru actiune, pe bazele onoarei militare, predandu-se amiralului englez Fremantle indata ce acesta s-a intors de la exercitiu si trecand astfel de la statutul de internat la cel de prizonier de razboi . In final, britanicii s-au simtit usurati deoarece nu urmau sa imparta navele cu celelalte state invingatoare, astfel incat isi pastrau suprematia navala in acelasi raport, iar criticile franceze au fost aduse neglijentei britanice mai mult decat gestului germanilor. 
Pentru ca prima conflagratie mondiala sa fie cu adevarat un Razboi pentru incheierea tuturor razboaielor, dupa populara sa denumire si motivatie din epoca, era imperios necesar ca militarismul german, considerat printre principalele cauze ale izbucnirii razboiului sa fie suprimat. Influenta ideilor wilsoniene asupra organizarii noii Europe a oferit un plus de incarcatura morala pacii, astfel incat legea internationala urma sa ia locul imperialismului, caz care necesita intr-un mod imperios dezarmarea totala a Germaniei, considerata principalul factor imperialist de pe Continent . Trebuie mentionat ca aceasta masura constituia o masura extrema, fara precedent in istoria moderna europeana, ca expresie a radicalizarii factorilor de decizie ai Puterilor Aliate si Asociate (chiar si a moderatului Wilson) in urma incalcarii repetate ale legilor razboiului de catre germani (toate partile le-au incalcat, insa germanii au avut cel mai mare teritoriu ocupat), alaturi de nevoia compensarii distrugerilor lasate de razboi in statele invingatoare .


Fisiere in arhiva (1):

  • Inceputurile reinarmarii Germaniei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Armistice with Germany, in Library of Congress, https://www.loc.gov/law/help/ustreaties/bevans/m-ust000002-0009.pdf, accesat la 18.04.2018.
Bitter, Alexander B., Kurt Von Schleicher--The Soldier and politics in the run-up to national socialism: a case study of civil-military relations, Naval postgraduate school thesis, Monterey, California, 2013.
Duroselle, Jean-Baptiste, Istoria relatiilor internationale, vol. I:1919-1947, Editura Stiintelor Sociale si Politice, Bucuresti, 2006.
Kane, Robert B., Disobedience and Conpiracy in the German Army, 1918-1945, McFarland&Company, Jefferson-North Carolina, London, 2002.
Kjoerstad, Ola, German officer education in the interwar years, MPhil in War Studies, Department of History, University of Glasgow, June 2010.
Leustean, Lucian, O istorie internationala a Europei in secolul XX, vol. I (1919-1945), Editura Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2015.
Mommsen, Wolfgang J., Hirschfeld, Gerard (eds.), Social Protest, Violence & Terror in Nineteenth- & Twentieth-Century Europe, The Macmillan Press LTD, London, 1892.
Moore, Sara, How Hitler came to power, previzualizare gratuita (nepaginata), https://books.google.ro/books?id=s42U33iW_nYC&printsec=frontcover&dq=The+Death+of+Democracy:+Hitler%27s+Rise+to+Power+and+the+Downfall+of+the+Weimar+Republic&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwiB6trUk8baAhUPZlAKHcATCZgQ6AEINjAC#v=onepage&q=rapallo&f=false, accesat la 18.04.2018.
Pruszewicz, Marek, WW1: The letter that reveals a brutal day at Scapa Flow, in BBC Magazine, http://www.bbc.com/news/magazine-33152438, accesat la 19.04.2018.
Scapa Flow incident, in ,,The Examiner",Launceston, Tasmania, nr. 214, 8 septembrie 1919.
Skinner Jr, H. Allen, Transformation Of The German Reichsheer, Master of military art and science thesis, Military History, Fort Leavenworth, Kansas, 2006, p. 40.
Weitz, Eric D., Weimar Germany: Promise and Tragedy, Princeton University Press, Princeton, Oxford, 2007.
Young, Arthur N., China's Nation-Building Effort, 1927-1937. The Financial and Economic Record, Hoover Institution Press, Standford, California, 1971.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!