Inceputurile Castrismului in Cuba

Extras din referat Cum descarc?

Istoria nu cunoaste fenomenul generatiei spontanee: aventura politica a lui Fidel Castro s-a inscris intr-un curent care fusese marcat, in special, de crearea, in 1892, a Partidului Revolutionar Cubanez de; catre Jose Marti. Se punea deci problema acordarii unui continut concret notiunii de independenta nationala, si a modificarii nu numai a formelor, dar si a structurii relatiilor economice cu Statele Unite. Personalitatea puternica a lui Fidel Castro a marcat atat de mult revolutia pe care a condus-o, incat termenul de ,,castrism" si-a castigat locul in vocabularul politic. Nimeni nu poate spune insa cu precizie daca, la inceput, Fidel Castro a avut sau nu o idee politica despre ceea ce voia sa realizeze, sau daca era pur si simplu un activist pentru care actiunea isi gasea finalitatea in ea insasi. Prima ipoteza confera revolutiei o logica ce nu apare intotdeauna; cea de-a doua ne arata ca, pentru a depasi simpla actiune, Fidel Castro trebuia sa adopte mai intai vocabularul socialist, apoi ideologia comunista, pentru ca pe urma sa devina un aliat al Uniunii Sovietice.
Cu ocazia procesului sau, in urma esecului cu care s-a soldat atacul cazarmei Moncada, la Santiago de Cuba pe 26 iulie 1953, Castro pronun!ta in apararea sa un discurs care, publicat mai apoi sub titlul Istoria ma va achita, a fost interpretat ca semnificativ pentru faptul ca, pe 26 iulie 1953, el sperase ca actiunea lui -- un puci -- va provoca revolta maselor. Daca retinem aceasta idee, ne dam seama ca operatiunea ar fi fost de tip leninist. ,,Planul consta, o data cu cucerirea cazarmilor din Oriente, de la Bayamo si Santiago, in a lua armele si a face astfel un apel catre popor, incercand demobilizarea unui numar cat mai mare de soldati. Ar fi urmat apoi proclamarea unor legi revolutionare pentru ridicarea la lupta a intregii provincii si, de aici, crearea conditiilor pentru rasturnarea regimului lui Batista."
Trebuie deci evocat anul 1917. Indiferent de resentimentele unor largi paturi ale populatiei fata de regimul tarist, Revolutia din Octombrie 1917 nu a fost o revolutie ,,populara", ci o lovitura de stat ale carei principii fusesera enuntate de Lenin in Ce este de facut?, in 1902. Nu se punea problema de a sti daca toate conditiile prevazute de Marx pentru trecerea de la capitalism la comunism erau intrunite, ci daca un partid, puternic prin organizarea sa, dar putin numeros, putea prelua puterea, indiferent daca urma apoi sa-si justifice operatiunea prin intermediul unui vocabular cu rezonante cvasimagice. Pentru Lenin, posibilitatile politice ale revolutiei erau mai importante decat conditiile sociologice ale declansarii sale; il citise Fidel Castro pe Lenin? Se pare ca el a stabilit primele contacte cu Partidul Comunist Cubanez in 1952, studiind toate luarile de pozitie ale acestuia. Dupa spusele unuia dintre tovarasii sai din acea vreme, Lionel Soto, cartea sa de capatai era Statul si Revolutia a lui Lenin. ,,Este evident, scrie Jean Lamore, ca mai multe aspecte prezente in Istoria ma va achita sunt de factura leninista. in acest text gasim o expunere a situatiei socio-economice a Cubei, un program, daca nu socialist, cel putin <<avansat>> pentru contextul cubanez din epoca, demonstratia ca toate caile legale de a se elibera ii erau inchise poporu!lui, ideea ca lupta armata putea conduce la maturizarea constiintei politice a maselor, consideratii despre diviziunea societatii in clase, o proiectie antiimperialista (aceste doua elemente din urma fiind prezente fara a fi explicitate)." Castro nu vorbeste de ,,clasa" ci de ,,popor", acesta fiind definit ca ansamblul grupurilor capabile sa se integreze in lupta revolutionara, ceea ce exclude marea burghezie si marii proprietari. El ramane insa prudent: nu mentioneaza imperialismul nord-american impotriva caruia vrea sa ridice ,,poporul cubanez", si nu vorbeste despre ,,socialism" atunci cand cere nationalizarea.
Opt ani mai tarziu, fratele sau Raul va da o justificare acestei prudente: ,,Nu se punea problema sa atacam o fortareata ca sa preluam puterea printr-o actiune intreprinsa de o suta de persoane; era primul pas decisiv in vederea inarmarii poporului cubanez si inceperii revolutiei (...) Nu se punea problema sa punem stapanire pe sediul guvernului, ci sa incepem actiunea revolutionara pentru a aduce poporul la putere." Nu era astfel necesar sa astepte ca toate conditiile prevazute de Marx sa fie reunite. In opinia lui Lenin, rolul esential ii revenea unui partid de revolutionari profesionisti, iar Castro era adeptul provocarii unei scantei care urma sa incinga toata tara. Esentialul consta in declansarea incendiului fara ca sa existe preocuparea pentru ,,conditiile obiective" ale revolutiei, insa fara a nelinisti prea tare ,,imperialismul" pentru a nu provoca o reactie din partea acestuia, asteptand mai intai ca revolutia sa triumfe pentru a se proclama adevarata natura a acesteia.
Acesta este motivul pentru care, in timpul procesului sau, Fidel Castro se refera la Jose Marti fara a vorbi despre socialism. Mai tarziu (dupa 1961), el avea sa afirme ca strategia lui se baza pe marxism-leninism. Insa poate gandea acest lucru si inainte de 1959.
Creat la Havana in 1904, Partidul Muncitoresc din Cuba opteaza pentru marxism si devine, in 1905, Partidul Muncitoresc Socialist. Acesta este punctul de plecare al unei miscari ce trebuia sa duca la constituirea mai multor organizatii sindicale care s-au regrupat in 1938 in Centrala Muncitorilor din Cuba, care, in 1945, va adera la Federatia Sindicala Mondiala, de sorginte comunista. In 1925 se constituie Partidul Comunist din Cuba; acesta ramane in ilegalitate pana in 1937, fiind interzis apoi in 1953, dupa operatiunea lui Fidel Castro. Insa activitatea lui nu va depasi niciodata domeniul oratoric, si se pare ca Fidel Castro a profitat de acest lucru pentru a se constitui ca lider, insa in mod neoficial, pentru a-1 transforma intr-un partid de lupta. Asa se face ca pe 28 ianuarie 1953, el conduce o manifestatie studenteasca pentru comemorarea nasterii lui Jose Marti, la care Partidul Comunist nu se gandise.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inceputurile Castrismului in Cuba.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!