Imperiul romano bulgar al Asăneștilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In jurul anului 1000, alaturi de bulgarii slavofoni, izvoarele bizantine, cele narative de la cancelaria imperiala si cele de la cancelaria patriarhala ii mentioneaza pe aromani, populatia romanica din regiune. In cele ce urmeaza voi prezenta o scurta istorie a imperiului cladit de trei frati vlahi (aromani) la sud de Dunare - informatii prea putin cunoscute astazi.

In anul 1185, in Bizant domnea tanarul imparat Isaac II Anghelos. Dorind sa-si pregateasca cu mare fast nunta cu fiica regelui maghiar Bela II, el pune o dare noua asupra supusilor sai. Darea ii afecteaza in primul rand pe cei ce au turme de oi si vite. Este tocmai cazul valahilor, a caror indeletnicire principala este pastoritul. Aceste dari, impreuna cu felul abuziv in care sunt stranse, produc o mare nemultumire printre valahii care locuiesc in muntele Hemus. Acestia trimit la imparat, care se afla la Kypsella in Tracia, o delegatie condusa de fratii Petru si Asan, fruntasi ai lor, pentru a prezenta nemultumirile. Cererile lor nu sunt luate in seama, ba, mai mult, Asan este palmuit de un demnitar bizantin, pentru neobrazare. In aceste conditii, ei se intorc la Tarnovo, in biserica Sf. Dumitru unde, in limba lor parinteasca, dupa cum spune cronicarul Nicetas Choniates, cheama poporul la o rascoala impotriva bizantinilor. Rascoala porneste in momentul in care normanzii din Sicilia ataca si ocupa orasele Durazzo, Seres, Amphipolis si Salonic.

Rasculatii ataca rand pe rand orasele din zona, starnind o ingrijorare tot mai mare la curtea imperiala. Imparatul Isaac se decide sa conduca el insusi operatiunile militare si reuseste sa infranga pe cei doi frati vlahi, care se refugiaza peste Dunare. Urmare a promisiunilor de supunere facute de cei doi, Isaac renunta a mai ocupa si satele din munti ale vlahilor si isi intoarce armata din drum. Petru si Asan se intorc de peste Dunare cu forte militare de la vlahii si cumanii de pe celalalt mal si incep sa prade Tracia.

Imparatul Isaac trimite o noua armata, de data aceasta sub conducerea sebastocratorului Ioan, cel care il palmuise pe Asan.

Ioan nu ramane mult timp la comanda, fiind banuit de complot, si este inlocuit cu Ioan Cantacuzino, cumnatul imparatului. Acesta nu are nici o experienta militara si, in urma unui atac noaptea, sufera o grea infrangere din partea vlahilor.

In 1187, imparatul Isaac revine in regiune in fruntea unei noi armate si, desi ii urmareste pe rasculati de la Adrianopole la Filipolis si Triadita (actuala Sofia), nu reuseste sa obtina nici o victorie majora. El revine la Constantinopol pentru a petrece iarna, iar campania militara este reluata in primavara lui 1188. Operatiunile inceteaza in momentul in care Isaac o prinde pe nevasta lui Asan si primeste ca ostatic pe cel de-al treilea frate, Ionita. In 1189 reincep ostilitatile. Armata lui Frederick Barbarossa, deplasandu-se catre Constantinopol, reprezinta o amenintare pentru imperiu. Cand ei traverseaza Balcanii in iulie 1189, primesc scrisosi de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imperiul Romano Bulgar Al Asanestilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 833 cuvinte
Nr caractere:
9 133 caractere
Marime:
11.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
imperii, conducator
Predat:
la gimnaziu
Sus!