Imperiul Roman - Ierarhia Militara

Extras din referat Cum descarc?

In cele ce urmeaza o sa incerc sa fac o scurta prezentare a ceea ce autorul Zaharia Petre numeste "arma geniu din armata romana", o masinarie de razboi eficienta, poate cea mai eficienta din istoria lumii, prin extensia teritoriala si temporala pe care si-a asigurat-o timp de aproximativ doua milenii. 
Ce reprezinta aceasta ,,arma geniu"? Cunoscuta sub numele de ,,Exercitus Romanorum" (armata romana) este termenul generic pentru fortele armate terestre ale Regatului Romei (pana in 500 i.Hr.), Republicii Romane (500 i.Hr. - 31 i.Hr.), Imperiului Roman (31 i.Hr. - 476 d.Hr.) si ale Imperiului Roman de rasarit, supranumit din sec. al XVIII-lea Imperiul bizantin (476 - 1453).
Armata romana nu s-a pastrat doar cu ajutorul unei traditii militare de durata, ci a suferit numeroase schimbari in compunere, organizare, echipamente si tactici.
Despre armata in era regala se stiu putine lucruri, datorita lipsei de izvoare sigure, insa este cert faptul ca la inceput armata romana timpurie era organizata in trei triburi, fiecare dintre acestea oferind cate 1000 de infanteristi comandanti de un tribunus militum, plus trei escadroane formate din 100 de cavaleristi, comandati de un tribunus celerum.
Superioritatea armatei romane este dobandita in perioda republicii, prin reforma lui Gaius Marius in anul 100 i.Hr. 
Datorita lipsei de experienta si forta umana in randul militarilor Gaius Marius s-a folosit de pozitia sa pentru a reorganiza armata republicana romana. El a adoptat o masura, tehnic ilegala, prin care a recrutat soldati din paturile sociale inferioare care nu intruneau conditiile oficiale pentru incorporare. El a introdus orgnizarea legiunilor in cohorte, renuntand la vechiul sistem. Noile legiuni aveau 10 cohorte, fiecare de 6 centurii a cate 80 de oameni. Prima cohorta ducea stindardul legiunii, o acvila din aur sau argint. Aceasta cohorta avea doar 5 centurii dar a 160 de soldati fiecare. Legiunile devin acum unitati permanente nu ridicate doar in caz de urgenta. Ca unitati stabile ele devin mai eficiente si dezvolta un adanc devotament pentru comandati. De asemenea se incepe standardizarea soldatilor romani. Soldatii bogati aveau echipament mai bun si mai decorat si de asemenea isi permiteau sa angajeze carausi sau sa inchirieze magari care sa le transporte echipamentul. Marius a interzis aceste practici, standardizand echipamentul si implementand o metoda de aranjare a intregului echipament si o metoda de transport al lui, metoda cunoscuta sub numele de "magarul lui Marius". Reforma lui Marius a avut si un puternic impact politic, acesta fiind inceputul sfarsitului pentru republica romana. 
Pana in perioda imperiului armata a devenit o institutie formata din profesionisti si permanenta. Baza armatei era formata in continuare din legiuni, dintre care unele au continuat sa existe timp de secole, iar altele fie au fost nimicite in lupta, fie au fost demobilizate, deoarece s-au dezonorat. Dovada de profesionalism a armatei provenea nu doar din disciplina militara, tactica de lupta, tehnologie a armelor mai avansata decat celelalte popoare; barbare, considerate de romani, ci si prin tehnica lor logistica de transport a tuturor celor necesare pe campul de lupta. 
Daca am realizat o scurta istorie a perioadelor prin care a trecut armata romana, urmeaza in continuare sa imi indrept atentia asupra rangurilor si functiilor din armata romana, a pedepselor survenite dupa incidente, a decoratii onorifice, a echipamentului din dotarea fiecarui soldat si a religiei din cadrul armatei.
Rangurile si functiile in armata romana
Inainte de a incepe clasificarea voi face o scurta prezentare a unei legiuni. Ce este o legiune, din ce este compusa? Numele de legiune deriva din ,,legio" care semnifica taxa sau sechestru. Acesta isi are originea in perioada republicana, cand nu exista o armata permanenta ci doar una temporara, in care soldatii erau adunati obligatoriu, iar odata starea de necesitate incheiata, erau lasati la vatra. Aceasta perioada a durat pana la reforma lui Marius.
Componenta legiunilor s-a schimbat de-a lungul timpului, de exemplu in perioada republicana legiunea avea in componenta in mod normal 4200 de soldati. Fiecare legiune era impartita in subdivizii, de cate 420 de soldati, numite cohorte. Fiecare cohorta continea cate un grup de 60 de triari, de 120 de principali, de 120 de hastati si de 120 de velites. Fiecare grup era impartit in doua centurii, fiecare comandata de cate un centurion. Acestea puteau fi impartite mai departe in contuburnii, unitati de cate 8 oameni. Apoi in perioada imperiala legiunea era formata din 5280 de soldati. Ea era impartita in 10 cohorte. Fiecare cohorta era formata din 480 de soldati cu exceptia primeia, care avea 960 de soldati. Cohorta era condusa de cel mai batran centurion aflat in componenta ei. Cohortele erau impartite in 6 centurii. Fiecare centurie era formata din 80 de soldati, cu exceptia celor din prima cohorta, care erau formate din 160 de soldati. Fiecare centurie era formata din 10 contuburnii, formatii de cate 8 soldati care imparteau acelasi cort.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imperiul Roman - Ierarhia Militara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!