Imperiul Bizantin si Persia Sasanida - Razboiul cu persii

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1. PERSONALITATI MEMORABILE ...4
1.1. Focas .4
1.2. Heraclius ...5
CAPITOLUL 2. ASPECTE REMARCABILE 6
2.1. Problemele teologice 6
2.2. Razboiul bizantino-persan (622-628) ...7
CONCLUZII ...8
BIBLIOGRAFIE 9


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
,,Istoria este scrisa de invingatori" sunt cuvintele rostite de catre Winston Churchill, un exemplu fiind modul in care Imperiul Bizantin a fost tratat in istoriografie, acesta fiind invidiat dar si urat in acelasi timp de Europa Occidentala.
Lucrarea de fata incepe cu personalitatile memorabile, ,,Focas" si ,,Heraclius", ,,tiranul" si ,,eroul", care au fost abordate de trei surse recunoscute . A fost necesar ca acestia doi sa apara prima data in lucrare pentru a vedea rolul pe care l-au jucat acestia pentru a putea asocia informatia urmatoare.
Al 2-lea capitol are ca scop abordarea problemelor teologice ce au existat in acea perioada, cum ar fi monofizitismul, care presupunea ca acest Iisus Hristos ar fi avut o singura natura, iar firea omeneasca fiind absorbita de cea dumnezeiasca, asa cum un cub de zahar se dizolva in apa. Pozitia lui Eutihie este adeasea numita eutihianism, pozitie ce se afla in afara Hristologiei formulate de Chiril al Alexandriei si care, de asemenea, a fost anatemizata de non-calcedonienii care au adoptat credinta lui Chiril. Aceasta pozitie a fost un raspuns la adresa nestorianismului, ce sustinea ideea ca Hristos ar fi avut doua persoane diferite.
Monofizitismul este condamnat la Sinodul IV Ecumenic, ce a avut loc in Calcedon in anul 451.
Ultima parte din al 2-lea capitol este dedicata razboiul bizantino-persan (622-628), care este abordat si sustinut intr-un mod direct de lucrarea lui Stelian Brezeanu: ,,O istorie a Imperiului Bizantin". Am considerat ca acesta trebuie sa ocupe ultima pozitie deoarece este prezentat intr-o ordine cronologica, iar pentru a intelege informatiile prezentate in acest subcapitol, era necesar sa trec cititorii si auditorii prin informatiile importante, astfel aceasta parte a lucrarii vine ca o completare sau ca un rezumat la ceea ce am spus.
Vom vedea pe parcursul lucrarii o serie de evenimente si informatii care contureaza, oarecum intr-un final, tema acesteia, anume Imperiul Bizantin si Persia Sasanida: razboiul cu persii.
1. PERSONALITATI MEMORABILE
1.1. Focas
Considerat a fi si ultimul imparat trac, istoriografia pare ca-i atribuie o serie de caracteristici negative, definindu-i originea obsucra, violenta si rautatea .
Guvernarea acestuia a generat o serie de crime pe care le-am putea denumi asasinate politice, iar aici putem vorbi despre Mauricius si o mare parte din familia sa, care au fost ucisi cu o brutalitate nefireasca. Aceste acte au dat provenienta unor conspiratii impotriva imparatului, care, la randul lor, au dus la o persecutare si mai inversunata a aristocratiei. Dintr-un motiv oarecare, factiunea verzilor, care se spune ca la inceput l-ar fi sustinut pe Focas, s-a intors impotriva lui, iar cea a albastrilor a socotit ca trebuie sa sprijine guvernul .
Odata cu problemele religioase pe care le aduce Focas, acesta inrautateste si mai mult situatia, intaratandu-i pe multi cetateni din imperiu. Intentia lui era sa adopte o pozitie calcedoniana hotarata, in contrast cu masurile mai pragmatice ale precursorilor sai, care nu initiasera nici o tentativa prelungita de a-i aduce pe monofiziti sub control. Atitudinea lui Focas conduce catre persecutarea monofizitilor in Rasarit si la o rezistenta fireasca impotriva politicilor imperiale. Nu este mai putin adevarat faptul ca , la sfarsitul sec. al VI-lea, papa Girgore cel Mare a provocat o controversa prin faptul ca reprosase contra folosirii termenului ,,patriarh ecumenic" de catre patriarhul Constantinopolului. Mauricius ignorsae controversa, dar Focas a sustinut pozitia papei si i-a consacrat lui Bonifaciu al III-lea un edict care ii recunostea explicit episcopului Romei calitatea de cap al intregii Biserici. Mai mult, o asemenea pozitie nu i-a adus lui Focas niciun fel de sustinere nici din partea monofizitilor, nici a calcedonienilor, care doreau sa mentina prerogativele Bisericii din Constantinopol .
Guvernul imparatului, determinat de dezastrul militar provocat, a continuat sa execute comandanti militari de frunte si membri ai aristocratiei., insa aceasta situatie nu a facut decat sa incurajeze mai multe revolte militare . Dupa ce Heraclius il invinge pe Focas intr-o batalie ,,sangeroasa", acesta a ajuns in fata capitalei la 3 octombrie 610, iar guvernul lui Focas s-a prabusit, imparatul avand parte de o executie rapida, iar culorile factiunii albastrilor au fost arse intr-un acces de furie popular .


Fisiere in arhiva (1):

  • Imperiul Bizantin si Persia Sasanida - Razboiul cu persii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Banescu, Nicolae, Chipuri din Istoria Bizantului, Ed. Albatros, Bucuresti, 1971.
-  Brezeanu, Stelian, O istorie a Imperiului Bizantin, Ed. Albatros, Bucuresti, 1981.
-  Dragan, Josif Constantin, Imperiul Romano-Trac, Ed. Europa Nova, Bucuresti, 2000.
-  Gregory, Timothy E., O istorie a Bizantului, trad. Cornelia Dumitru, Ed. Polirom, Iasi, 2013.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!