Imperiul Bizantin

Extras din referat Cum descarc?

Imperiul Bizantin este termenul folosit in mod conventional pentru a numi Imperiul Roman de limba greaca avand capitala la Constantinopol, in Evul Mediu. In anumite contexte specifice, in mod obisnuit atunci cand se vorbeste despre perioada de dinaintea caderii Imperiului Roman de Apus, Imperiul Bizantin este numit si Imperiul Roman de Rasarit. Nu exista un consens in ceea ce priveste data de inceput a perioadei bizantine. Unii o plaseaza in timpul domniei lui Diocletian (284-305) datorita reformelor administrative pe care le-a introdus, care a impartit imperiul in pars Orientis si pars Occidentis. 
Altii plaseaza evenimentul in timpul domniei lui Teodosiu I (379-395) si a victoriei crestinismului impotriva paganismului, sau, dupa moartea sa din 395, in momentul divizarii Imperiului in jumatatile de vest si de est. Altii plaseaza aceasta data mai tarziu, in 476, cand ultimul imparat vestic, Romulus Augustus, a fost fortat sa abdice, astfel lasandu-l pe imparatul din estul grecesc ca singur imparat roman. In orice caz, schimbarea a fost graduala si, pana in 330, cand imparatul Constantin I si-a inaugurat noua capitala, procesul de elenizare si crestinare erau deja in curs.
???????? ???????
Imperium Romanorum
Imperiul Romanilor
(Imperiul Bizantin)
Motto: ???????? ????????
????????? ????????????
(in limba greaca: Rege al Regilor Domnind peste Domnitori)
Tabel cronologic
330
Constantin face orasul Constantinopol capitala imperiului sau.
395
Imperiul se divizeaza definitive in partile de vest si de est, dupa moartea lui Theodosius I.
527
Iustinian I este incoranat imparat.
532-537
Iustinian construieste catedrala Hagia Sophia (????? ???? ????? ?????? )
533-554
Generalii lui Iustinian recuceresc Africa de nord si Italia de la vandali si ostrogoti.
568
Invazia lombarzilor duce la pierderea celei mai mari parti ale Italiei.
634-641
Armatele arabe cuceresc Levantul si Egiptul. In urmatoarele decenii ei cuceresc cea mai mare parte a Africii de nord ca si Sicilia.
730-787; 813-843
Controversele iconoclaste. Ca rezultat, Imperiul pierde posesiunile italiene ca si unele teritotii din sud.
1054
Schisma. Ruptura definitiva intre Biuserica Romei si Biserica Constantinopolului.
1071
Imparatul Romanus al IV-lea este invins de turcii selgiucizi in Batalia de la Manzikert. Cea mai mare parte a Asiei Mici este pierduta. In acelasi an, ultimele avanposturi bizantine in In 1071 Imparatul Romanus al IV-lea este invins de turcii selgiucizi in Batalia de la Manzikert. Cea mai mare parte a Asiei Mici este pierduta. In acelasi an, ultimele avanposturi bizantine in Italia sunt cucerite de normanzi.
1204
Constantinopol este cucerit de cruciati. Se formeaza Imperiul Latin.
1261
Constantinopol este eliberat de imparatul bizantin din Nicea, Mihail Palaeologul.
1453
Turcii otomani cuceresc. Imperiul Bizantin dispare.
Originea denumirii "Imperiul Bizantin"
Numele Imperiul Bizantin este un termen modern care era necunoscut celor care au trait in vremurile de glorie ale imperiului. Numele original al imperiului in limba greaca era ??????? Romania sau ???????? P?????? Basileia Romaion, o traducere din limba latina a numelui Imperiului Roman, Imperium Romanorum. Termenul Imperiul Bizantin a fost inventat in 1557, la aproximativ un secol dupa caderea Constantinopolului, de catre istoricul german Hieronymus Wolf, care a introdus un sistem de istoriografie bizantina in lucrarea sa Corpus Historiae Byzantinae, in scopul de a deosebi istoria antica romana de istoria medievala greaca, fara a atrage atentia asupra predecesorilor lor antici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imperiul Bizantin.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!