Impactul represiunilor staliniste asupra populației din R.S.S.M

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istoria a fost cruda cu Basarabia. Poarta de intrare spre Europa a tuturor semintiilor migratoare, ea nu cunoaste nici astazi linistea. Bucata rupta din trupul Tarii, frati despartiti de frati. Aceasta e soarta romanilor vietuitori intre Prut si Nistru.

Regimul totalitar sovietic a folosit deportarile in calitate de metoda salbatica de promovare a politicii in sfera sociala si in sfera politicii externe. Erau deportati oamenii care nu conveneau regimului din motive ideologice. Familii intregi - copii, batrani, oameni bolnavi - au fost urcati in vagoane si dusi in regiuni putin prielnice sau chiar neprielnice pentru viata. In schimb, cei ramasi se transformau in oameni docili si aserviti puterii.

RSSM a cunoscut patru valuri masive de deportari, desi documentele de arhiva arata ca familii intregi erau "stramutate" practic in fiecare luna. Primul val de deportari a avut loc in 1940-1941, adica pana la inceperea razboiului dintre Germania si URSS. Din Basarabia au fost deportati, tot dupa criterii ideologice, intelectualii si oamenii instariti. Daca aveai deja o dugheana, o moara, un imobil, atunci erai considerat un om foarte bogat de catre autoritatile de ocupatie comuniste. Conform unor date oficiale ruse, in 1940-1941, numai in GULAG-urile sovietice au fost adusi, din Moldova, 11.679 de oameni. Conform altor cifre, au fost deportati zeci de mii de moldoveni. Cei deportati in 1940-1941 se mai aflau in inchisori si lagare de munca chiar si dupa moartea lui Stalin. La 11 ianuarie 1958, in GULAG mai erau inchisi inca 7.074 de basarabeni. Al doilea val de deportari, comunistii l-au regizat in 1944, imediat dupa "eliberarea" Basarabiei de catre ocupanti. A urmat anul 1949, apoi al patrulea val, in 1951.

In noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, adica acum 59 de ani, comunistii au pornit al treilea val de deportari. In februarie 1949, avusese loc congresul al II-lea al partidului comunist din Moldova, care a luat decizia de a colectiviza agricultura. Putin mai tarziu, reprezentantul PC in Moldova a emis hotararea speciala nr. 509 "Cu privire la deportarea din RSSM a familiilor de chiaburi, fosti mosieri si de mari comercianti". In lista au fost incluse 11.212 familii.

Termenul de "chiabur" - taran instarit, care avea loturi de pamant mai intinse - a fost introdus in URSS inca din anii 1930. In RSSM, insa, nimeni nu se includea sub aceasta notiune, fiindca taranii din Basarabia aveau putin pamant. De aceea, in Basarabia, chiaburi au fost declarati toti cei care au colaborat cu administratia

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul Represiunilor Staliniste asupra Populatiei din R.S.S.M.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
958 cuvinte
Nr caractere:
4 585 caractere
Marime:
11.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
stat, guvern, popor
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!