Iluminismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Primele idei iluministe apar in Anglia, dupa revolutia burgheza, din 1688 Este vorba despre aparitia unei clase sociale, burghezia, care vine cu idei inaintate. Apare in Franta, dupa revolutia franceza - 14 iulie 1789 - dupa caderea Bastilliei, simbol al monarhiei absolutiste; se instaureaza puterea poporului si incepe sa ia avant dezvoltarea burgheza.

Lupta de emancipare a burgheziei revolutionare s-a sprijinit pe un numar de idei orientate in intregime pe o directie antifeudala: monarhia absoluta (biserica, scoala, justitie) toate aceste institutii sunt supuse unei critici severe. Ganditorii iluministi cer anularea unor privilegii feudale, limitarea puterii monarhului si acordarea de libertati sociale si politice intregului popor.

Argumentele fundamentale pentru justificarea acestei revendicari erau: libertatea, egalitatea si suveranitatea poporului si ideea dreptului natural si a contractului social. O alta trasatura a iluminsimului a fost spiritul rationalist, materialist si laic, cristalizandu-se stiintele umaniste (dreptul, filozofia, istoria care au fost scoase de sub tutela bisericii).Se promoveaza, in schimb ideea de toleranta si egalitate intre oameni.

Epoca luminilor reprezinta un punct culminant in dezvoltarea stiintelor si meseriilor.

Imaginea "omului luminilor" ni se impune cu putere in sensul literar al termenului,fiind reprezentat de Wiliam Blake in 1780 in compozitia "Glad Day".

Secolul al XVIII-lea a situat omul in centrul viziunii lui despre lume,al dospozitivului in jurul caruia isi organizeaza intreaga reflectie.Sfarsitul este situat la sfarsitul secolului ,in acea secventa in cadrul careia Revolutia Franceza nu este decat momentul cand certitudinea se clatina.

O introducere ar putea fi reprezentata de paginile "Marii Enciclopedii" a lui Diderot si D'Alembert.

"Omul este o fiinta simtitoare,cugetatoare,ganditoare:ea se preumbla libera pe fata pamantului,pare a fi in fruntea animalelor peste care stapaneste,traieste in societate,a inventat stiintele,artele,are o bunatate si o rautate specifice,si-a pus stapani,si-a facut legi etc."Tot aici se spune ca omul este compus din doua substante:suflet si trup.

Filozofia spune ca actiunile oamenilor sunt determinate de senzatii si dorinta,omul fiind intotdeauna ceea ce il fac sa fie nevoile sale,chiar daca intra in societate brutal.Sensibilitatea oamenilor poate fi izvorul "fericirii increzatoare".In acest scop se cuvine a se recurge la educatia prin teorie si fapte.

Daca in articolul despre omul moral se exprima un filozof,in prezentarea omului politic vorbeste un fiziocrat care sustine faptul ca pamantul si omul sunt adevaratele bogatii,ca trebuie lasat liber comertul si diminuat numarul muncitorilr de lux pentru a acorda atentie agricultorilor.

Reintegrat in ordinea naturii omul este abordat din perspectiva alcatuirii lui fizice,al anatomiei si fiziologiei.Stapan pe propriul destin,odata inlaturate piedicile prejudecatii,ale religiei omul se deosebeste de celelalte animale,ca fiinta rationala: a creat artele,stiintele,intr-un cuvant civilizatia.

In secolul XVIII in spatiul european are loc o explozie demografica,in special in Europa centrala si orientala.Cauzele acestei explozii demografice sunt: revolutionarea medicinei,regresul fenomenului foametei.

Orasul,unde lociuesc elitele aristocratice si burgheze,este locul de filtrare si de schimburi pe unde isi croieste drum noutatea.

Criteriul alfabetizarii opune o Europa Nord-Est alfabetizata aproape in totalitate unei Europe meridionale.

In domeniul cultural,ca si in cel al economiei si societatii se contureaza poli de difuzare a elementelor de noutate si zone de umbra.

Din toate cele amintite mai sus putem spune ca secolul al XVIII - lea apare ca fiind cel al schimburilor si al unei circulatii intense de oameni si idei.Amestecul neincetat

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iluminismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 282 cuvinte
Nr caractere:
7 662 caractere
Marime:
10.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
Iluminism, idei, revolutie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!