Gutenberg Johannes

Extras din referat Cum descarc?

Meserias si inventator german care a descoperit o metoda de tiparire prin litere mobile care a fost folosita fara modificari importante pana in secolul XX. Elementele unice ale inventiei sale au fost un tipar cu matrite ce prin presare imprimau pe un metal: o litera sau un caracter, intr-un numar destul de mare, astfel literele obtinute fiind folosite pentru tiparirea propriu-zisa; un aliaj pentru literele din metal: o noua presa derivata de la cele pentru fabricare vinului si a hartiei si o cerneala fabricata din ulei. Nici una dintre aceste calitati ale tiparului inventat de Gutenberg, nu exista in tiparirea coreana si chineza sau in tehnicile europene de tiparire a literelor pe diferite suprafete. Gutenberg s-a nascut la Mainz si a fost fiul unui patrician. Aici s-a specializat in fierarie. A fost exilat din Mainz in timpul unei dispute dintre ghildele mestesugarilor si patricienii din oras. S-a mutat la Strassburg unde a trait intre anii 1434 si 1444. Aici a fost bijutier, dar a si predat artele mestesugariei. Cativa dintre colegii sai, care au aflat ca mesterul lucreaza la ceva in secret, au insistat sa devina parteneri in aceasta activitate si au investit sume considerabile de bani. Asadar in 1438 s-a semnat un contract pe termen de 5 ani intre Gutenberg si: Hans Riffe, Andreas Dritzehn si Andreas Heilmann. Contractul avea si clauze: daca unul din parteneri deceda, mostenitorii sai vor fi numai beneficiari ai acestei afeceri nu si parteneri.
Cand Andreas Dritzehn moare in 1438 mostenitorii acestuia il dau in judecata pe Gutenberg si ii cer sa devina parteneri.
Gutenberg castiga procesul si se afla de inventia sa, desi mesterul incercase sa pastreze acest secret.
Dupa 12 martie 1444 nu este documentata activitatea lui Gutenberg, dar se crede ca el s-a intors la Mainz.
In 1450 inventia sa devine deja destul de sofisticata incat sa-l convinga pe omul de afaceri Johann Fust, sa-l finanteze, la inceput cu 800 de guldeni (o suma substantiala), iar mai apoi cun inca 800 de guldeni pentru care Fust si Gutenberg devin parteneri.
Cu timpul relatiile dintre cei doi s-au stricat deoarece Fust dorea sa castige bani cat mai repede, iar Gutenberg dorea sa-si perfectioneze inventia. Apoi in 1455 Fust castiga un proces impotriva lui Gutenberg, prin care mesterul era obligat sa plateasca inapoi imprumuturile si alte cheltuieli aditonale totul constand in suma de 2020 guldeni. Acest lucru l-a determinat pe Gutenberg sa deschida o mica tipografie intre anii 1450-1460. Biblia de 42 de randuri, cea mai importanta opera a lui Gutenberg, precum si alte carti au fost tiparite in jurul anului 1455. Castigurile aduse din vanzarea bibliei se aproximeaza ca au fost mult mai mari decat suma pierduta de mester in procesul cu Fust si nu se stie de ce aceastea nu au fost evaluate la proces.
Dupa ce a castigat procesul Fust a obtinut materiale pentru tiparirea bibliei si pentru o a doua mare opera de arta a lui Gutenberg: Cartea Psalmilor. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Gutenberg Johannes.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!