Globalizarea

Extras din referat Cum descarc?

Globalizarea si comertul mondial in secolul XXI, vor avea o relevanta speciala , intr-un context general de incetinire a globalizarii si incertitudini radicale. 
Potrivit Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), comertul mondial in volum a crescut doar cu 1,2% in 2019; fata de cresterea de 2,6% prevazuta in aprilie. Pentru 2020, prognoza cresterii a fost redusa la 2,7% , in comparatie cu cea de 3% asteptata pentru acest an; la baza acestei incetiniri este o moderare a cresterii economice. Potrivit Bancii Mondiale, cresterea economica in 2019, in jur de 2,4% a fost cea mai scazuta de la izbucnirea crizei financiare din 2008. In ianuarie 2020, se preconiza o usoara recuperare, pana la 2,5%, preconizare efectuata de analistii economici inainte de pandemia mondiala cauzata de Covid-19, care a spulberat toate calculele economice; aceasta pandemie este ultimul lucru de care avea nevoie economia mondiala si europeana in aceste momente si asa destul de dificile.
Exista un consens relativ generalizat potrivit caruia economia mondiala nu a intrat in recesiune dupa cum explica analistii economici, ci intr-un cadru de incertitudine si riscuri puternice cauzate de panorama politica mondiala, care ar putea modifica substantial evolutiile economice. In ce priveste investitiile straine directe , sa produs o contractie, de cativa ani s-a inregistrat o scadere, globalizarea a pierdut forta. De aceea un nou termen ,,Slowbalizare,, ia forma, aceasta noua etapa poate fi de lunga durata.
Efectele derivate din globalizare pot fi nenumarate, precum si consecintele acesteia. Avand in vedere implicatiile acestor efecte, voi indica unele dintre ele, subliniind ca in general, au ajuns sa schimbe modul de viata si relatiile dintre oameni, societati si state.
Avantajele globalizarii:
- asimilarea noilor tehnologii;
- schimb cultural;
- disparitia granitelor economice;
- extinderea drepturilor omului;
- securitatea comuna;
- activitatea globala, internationalizarea productiei;
- reducerea probabilitatii razboiului si utilizarea fortei militare.
Dezavantajele globalizarii:
- interventionismul strain;
- pierderea identitatii nationale;
- declinul limbilor minoritare;
- cresterea somajului in tarile dezvoltate;
- concentrarea capitalului in marile multinationale;
- actiunile teroriste, alaturi de migratia necontrolata.
Asimilarea noilor tehnologii este un aspect prin care globalizarea a devenit vizibila, aparitia si consolidarea retelelor sociale si posibilitatea de a contacta cu orice parte a planetei in timp real. Cercetatorii si studentii, care se pot conecta intre ei si pot colabora cu mai mare eficienta. Usurinta comunicarii, datorata tehnologiei actuale este un avantaj in lupta impotriva virusului Covid-19, schimbului de informatii intre cercetatorii care incearca sa gaseasca un vaccin, in cat mai scurt timp posibil, este un factor decisiv.
Se considera ca globalizarea este caracteristica societatilor moderne, integrarea si usurinta comunicarii, libera circulatie a marfurilor sau extinderea drepturilor omului.
Si companiile sunt avantajate, ele isi pot eficientiza toate procesele de productie, prin mutarea fabricilor in tarile cu mana de munca mai ieftina si robotizarea acestora.
Pana la sfarsitul anului 2020, vanzarile robotilor pentru companii vor ajunge la aproape un milion de unitati, dintre care peste50% vor fi utilizati pentru a oferi asistenta angajatilor in derularea unor activitati, iar restul vor fi roboti industriali, cu brate mecanice , folositi in industriile grele. In prezent piata de roboti industriali este dominata de China, unde in 2018 s-au vandut 154.000 de unitati si anume 36% din cererea globala, urmata de Japonia, Statele Unite si Coreea de Sud.
Globalizarea a permis accesul mai mare si mai usor la resursele tehnologice care au un impact pozitiv nu numai asupra economiei, dar si in alte domenii, cum ar fi educatia sau sistemul de sanatate al tarilor in conditii defavorizate. Media de inscriere in scoala primara in Africa este mai mare de 80%, acest lucru se datoreaza in mare parte a tehnologiei care imbunatateste educatia si atrage copii. Universitatea Unicaf este un exemplu al modului in care tehnologia imbunatateste educatia in Africa subsahariana. New York Time relateaza ca Universitatea Unicaf ajunge la 18.000 de studenti, oferind modalitati pentru cetatenii africani, care isi pot permite taxa de admitere prin invatare digitala 
low-cost si burse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- https://blog.realinstitutoelcano.org/cuatro-claves-de-la-globalizacion-en-2020/
- https://www.apd.es/globalizacion-ventajas-y-desventajas/
- https://www.imf.org/external/np/exr/ib/2000/esl/041200s.htm
- https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0719-37692018000300057
- https://www.bbvaopenmind.com/articulos/la-ultima-decada-y-el-futuro-de-la-globalizacion/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!