Germania Nazista Si Miscarea Legionara 1933 1940

Extras din referat Cum descarc?

Fondatorul cat si cea mai prolifica imaginea din cadrul Miscarii Legionare a constituit-o cea a lui Corneliu Zelea Codreanu care urma sa devina un pesonaj foarte important pe scena politica romaneasca reprezentand astfel cea mai puternica grupare de extrema dreapta.
Inca de la inceput a promovat o politica orientata catre Roma si Berlin aratandu-si simpatia intr-o cuvantare publica: Exista o legatura de simpatie intre toti acei care in diferite parti ale pamantului, isi servesc neamul, dupa cum exista o legatura de simpatie intre toti aceia care lucreaza la nimicirea neamurilor (1). Tot el afirma in cazul venirii la putere ca in 48 de ore Romania vom fi alaturi de Puterile Axei deoarece vechi nostrii aliati Franta si Marea Britanie nu ne mai vedeau fiind si ele cuprinse de sindromul rosu al comunismului, in Franta aflandu-se la putere Frontul Popular al lui Blum.
Pe de alta parte totusi legionarii duc o politica duplicitara si demagogica si tiparesc in revista Axa faptul ca exista totusi o diferenta intre aceasta filie fata de Germania si o colaborare practica cu acestia: Daca s-ar pune vreodata nenorocita alternative in a allege intre interesele romanilor si ale sasilor vor trebui sa triumfe interesle romanesti si numai ele Tara Romaneasca nu poate fi nicidata o Romano-Ungaro-Germanie in care fiecare popor al tarii si-ar avea frantura lui de patrie care s-ar putea separa la nevoie de soarta intereselor celorlalte franturi de stat In luna octombrie a anului 1934 isi va incepe desfasurarea activitatii la Brasov, organizatia D. H. V. (Deutscher Handlunsgehilfenverband) care va avea strange legaturi cu Garda de Fier si partidul lui A. C. Cuza. (2) Stransele legaturi intre comunitatea germana si legionari se va materialize inca o data in infiintarea la 1 noiembrie 1934 la Cluj a unei societati si inclinatii prohitleriste si anume Asociatia culturala germano-romana condusa de Ilie Radulescu, secondat de Fritz Fabricius. (3) (1) Eugen Theodorescu Miscarea legionara si Germania lui Hitler p13 Bucuresti 1996 (2) Florea Nedelcu De la Restauratie la Dictatura Regala edit. Dacia-Cluj 1981 p110-112 (3) Ibidem.
Legaturile Miscarii Legionare cu Germania lui Hitler vor fi intretinute si prin intermediul minoritatii sasilor din Romania reprezentati de Andreas Schmidt (4) care apartinea organizatiei extremiste de dreapta PartidulPopular German din Romania, care s-a desprins in anul 1935 de Miscarea de Autoajutorare, o grupare moderat-fascista infiintata de fostul ofiter sas al armatei austro-ungare, Fritz Fabritius (1883-1957). Impresionat si influentat de miscarea lui Hitler, fostul ofiter a creat organizatia amintita in anul 1922, schimbandu-i denumirea in 1932 in Miscarea national-socialista de autoajutorare a germanilor din Romania. Dupa interzicerea organizatiei, pe 29 noiembrie 1933, Fabritius a renuntat din motive tactice la atributul national-socialist si a reinfiintat gruparea sub numele de Miscarea nationala de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Germania Nazista Si Miscarea Legionara 1933 1940
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-        Eugen Theodorescu " Miscarea legionara si Germania lui Hitler" p13 Bucuresti 1996  
- Florea Nedelcu "De la Restauratie la Dictatura Regala" edit.Dacia-Cluj 1981
- Klaus Popa "Documente privind Grupul etnic german din Romania. 1937-1945"
- Pr.I.D.Borsa "Cal troian intra muros" edit.Lucman Bucuresti 
- Pr. St. Palaghita "Istoria Miscarii Legionare" edit.Roza Vanturilor Bucuresti 1993
- Armand Calimescu  "Insemnari politice" edit.Humanitas-Bucuresti 1996 
- Dinu Zamfirescu "Miscarea Legionara in tara si in exil" 1919-1980: puncte de reper edit.de Dinu Zamfirescu-Bucuresti: Pro Historia 
- Francisco Veiga "Istoria Garzii de Fier 1919-1940" edit.Humanitas 1993 
- Ioan Chiper "Romania si Germania nazista"-Relatiile romano-germane intre comandamentele politice si interese economice (ianuarie 1933-martie 1938) edit.Elion Bucuresti 2000
- Dana Beldiman "Armata si Miscarea Legionara 1927-1947" Institutul National pentru Studiul Totalitarismului - Bucuresti 2002


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!