Gaius Aurelius Valerius Diocletianus

Extras din referat Cum descarc?

Imperiul Roman este cel mai vast si compact imperiu al antichitatii, una din cele mai unitare si durabile macroformatiuni statale din istoria omenirii. Domnia lui Diocletian inaugureaza monarhia absoluta de drept divin si deschide epoca Dominatului sau a Imperiului roman tarziu. Imperiul se reorganizeaza din punct de vedere administrativ, militar si economic, in viata sociala se petrec transformari importante, iar paganismul isi foloseste ultimele resurse pentru a-si mentine locul in frunte. Astfel, Diocletian a reusit sa asigure statului roman inca doua secole de existenta.
Gaius Aurelius Valerius Diocletianus, cunoscut drept Diocletian, s-a nascut prin anii 244-245, in Dalmatia. Eutropius spunea ca provenea ,,dintr-o familie asa de modesta ca cei mai multi istorici cred ca a fost fiul unui copist, altii insa sustin ca a fost fiul unui libert al senatorului Anulinus". La inceput a avut numele de Diocles, apoi l-a modificat in Diocletianus, ceea ce arata ca inaintasii lui fusesera sclavi sau liberti. Scrierile crestine nu l-au agreat si au nascocit tot felul de date biografice pe seama lui, intre care si faptul ca inainte de a ajunge ostas, pazise caprele pe Valea Nilului. 
A intrat de tanar in armata. Fiind un ilir destoinic si ambitios, s-a remarcat repede. Probus i-a incredintat un comandament de seama pe malul dunarean al Moesiei, unde a luptat impotriva barbarilor. In anul 283, fusese consul suffectus, iar in 284 comes domesticorum, adica prefectul pretoriului imparatului Numerianus. Cu ajutorul altor ofiteri de seama, l-a lichidat pe intrigantul Aper, fiind proclamat imperator de catre armata. ,,Dupa criza din secolul al III-lea, in toamna anului 284, pe cand armatele romane se retrageau din lupta contra persilor, imparatul Numerianus murea in mod misterios, asasinat poate chiar de socrul sau, Arrius Aper, care voia sa-i ia tronul. In locul lui, aproape de Nicomedia, in Bithynia, armatele il aclamau ca Imperator, pe Caius Valerius Diocles, comandantul garzii personale a imparatului disparut."1 In continuare, isi va asigura o domnie de peste 20 de ani, timp in care isi va pune in practica marile lui reforme.
Tot Eutropius ii face urmatoarea caracterizare: ,,Diocletianus a fost o fire sireata, plin de pricepere si de istetime; el stia sa potriveasca lucrurile in asa fel, ca ura pentru cruzimea sa sa o arunce pe altul. In acelasi timp era un imparat foarte energic si muncitor, care a dat imparatiei romane o astfel de infatisare ca parea mai mult o domnie regeasca decat o libertate romana si, desi toti imparatii de mai inainte erau salutati numai, el daduse ordin ca lui sa i se cada in genunchi. Hainele si cizmele sale erau impodobite cu pietre scumpe; mai inainte insa semnul demnitatii imparatesti statea intr-o manta de purpura, caci restul imbracamintei il avea imparatul deopotriva cu ceilalti oameni".
Alti autori ii creioneaza portretul fizic si moral astfel: statura inalta, talie subtire, un cap mic, dar cu frunte larga, barbie proeminenta, nas scurt, ochi albastri, purta barba. Avea un mers maiestuos, un aer solemn, facand impresie in jurul sau. In schimb Lactantius, autorul crestin al operei ,,Despre moartea persecutorilor", il descrie pe Diocletianus ca fiind las, crud, avar. Insinuarea ca ar fi fost las se inscrie in randul multor astfel de denigrari ale lui Lactantius. Cruzimea aparea ca o ,,necesitate a timpului", insa el nu a fost sangeros, ca altii. Avaritia sa poate fi identificata cu spiritul lui pentru economie, necesar pentru redresarea bugetului. In anii sai de domnie, a colindat imperiul de la un capat la altul, chemat de razboaie sau treburi administrative. Si-a ales cu grija colaboratorii, rasplatindu-i pe acestia dupa fapte.
In primul sau an de domnie, Diocletian a intuit faptul ca vastul imperiu roman nu 
putea fi condus de un singur om. El nu putea fi prezent peste tot, iar absenta sa ar fi usurat incercarile de uzurpare a tronului, indisciplina in armata, jaful guvernatorilor, rascoale ale populatiei nemultumite din pricina exploatarii fiscale etc. Astfel, in anul 285, l-a asociat la tron pe Marcus Aurelius Valerius Maximianus, un vechi camarad al sau de arme. ,,Originar din regiunea orasului Sirmium, in Pannonia, Maximianus, bun soldat, dar fara vreo cultura, se supunea intru totul conducerii lui Diocletian."2 
Evenimentele de pana atunci au dovedit ca statul roman se delimita in doua mari sectoare geografice, economice, culturale si lingvistice: Orientul si Occidentul, care-si reclamau fiecare cate un conducator. Astfel, Diocletian se fixa in Orient, la Nicomedia, iar Maximianus era in Occident, la Mediolanum. Insa, capitala oficiala a statului ramase tot la Roma. Maximianus era considerat fictiv frate al lui Diocletian, la inceput a fost Caesar, iar dupa un an Augustus, deplin investit cu puterea tribuniciara si cu mantia de imperator. In inscriptii, pe monede si in fruntea actelor de stat, Maximianus apare ca subordonat lui Diocletianus, desi el detinea aceleasi atributii. Exista si o ierarhie religioasa. Diocletian era asemanat cu Iupiter, avand titlul divin de Iovus, iar Maximianus era asemuit cu Hercule, avand titlul de Herculius. In mitologia greco-romana, Hercule era fiul lui Iupiter, deci Maximianus era subordonatul lui Diocletianus. Toate acestea exprimau un patrimonium indivisum, adica o singura monarhie. ,,Hotarat insa sa nu imparta, ci sa pastreze numai pentru sine puterea suprema a intregului imperiu, Diocletian a luat supranumele de Jovius, acordand colegului sau de domnie supranumele Herculius. Aceasta insemna stergerea originii obscure a ambilor suverani si atribuirea unei descendente fictive din zeii Jupiter si Hercule, ceea ce urma sa arate in continuare ca raporturile dintre amandoi aveau sa fie acelea dintre tatal zeilor si cel mai distins dintre fiii acestuia. Noua conducere se prezenta numai in aparenta ca o diarhie, in realitate Diocletian fiind singur conducator."3 
In Occident, Maximianus avusese parte de o serie de rascoale, in schimb, Diocletianus se bucura de mai multa liniste. El s-a ocupat cu administrarea unor provincii. Fara sa apeleze la arme, a obtinut succese diplomatice, amestecandu-se in luptele pentru tron din Persia. La Dunare, a condus o campanie impotriva neamurilor sarmatice, obtinand victorii.
Dupa opt ani de domnie comuna, impovarat de greutatile acelor timpuri, Diocletian se hotaraste in data de 1 martie 293 sa transforme diarhia in tetrarhie. El mai introduce doua ajutoare, oameni de arme dintre cei mai merituosi, supusi si de caracter, Constantius Chlorus si Galerius. 
,,( ) Caius Flavius Valerius Constantius, supranumit mai tarziu, in epoca bizantina, Chlorus, din cauza figurii sale blonde. Acesta era de origine taran, probabil din provincia cunoscuta in secolul al IV-lea sub numele de Dardania, locuita in cea mai mare parte de populatie traca."4


Fisiere in arhiva (1):

  • Gaius Aurelius Valerius Diocletianus.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!