Frederic al II lea al Prusiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Frederic al II-lea cel Mare [germ. Friedrich II., der Grosse sau der Alte Fritz] (nascut la 24 ianuarie 1712, Berlin - decedat la 17 august 1786, Potsdam, rege al Prusiei (1740-1786), din dinastia de Hohenzollern. Fiul lui Frederic Wilhelm I si al Sophiei Dorothea von Hannover, fratii lui au murit ca si copii.

Friedrich a fost crescut de tatal sau Friedrich Wilhelm I. (regele soldat) intr-un stil autoritar, dur, militaros. Din anul 1730 incepe sa duca impreuna cu prietenul sau Hans Hermann von Katte o viata diletanta, incercand sa scape de sub controlul tatalui sau printr-o incercare de a fugi in Anglia care esueaza.

Cei doi prieteni sunt arestati fiind inchisi in fortareata Kustrin, unde prietenul in prezenta lui Frederic pentru dezertare este executat.

Sub influenta prietenilor sai austrieci Friedrich Wilhelm von Grumbkow si Jacob Paul von Gundling se casatoreste in anul 1733 cu Elisabeth Christine von Braunschweig-Bevern o rudenie indepartata a casei de Habsburg o casnicie ramasa fara copii.

La o perioada scurta dupa urcarea pe tron 1740 incepe regele primul razboi cu Silezia scopul sau era sa refaca economic Prusia saraca in materii prime, alipind regatului o provincie bogata.

In razboiul de sapte ani patrund trupele prusace in Sachsen (Saxonia) regatul sasilor prin aceasta manevra determina vecinii sa se uneasca impotriva Prusiei intr-o alianta alcatuita din Austria, Franta, Rusia, raportul fortelor era de 1: 3 in favoarea aliatilor, iscusinta sa strategica i-a determinat pe contemporani sa-l numeasca Frederic cel Mare.

Numai razboiul de sapte ani a costat viata a unui milion de oameni, regiuni intregi fiind depopulate, in acest context regele este numit monstru de scriitorul german Thomas Mann.

Cucerirea Sileziei (1740 1742) in primul razboi profitand de slabiciunea Austriei dupa incheierea razboiului cu Turcia (1739) sub domnia sa devine Prusia una dintre cele 5 puteri din Europa.

Este perioada cand protestantii pretind sa fie tratati ca parteneri egali ai catolicilor.

Prin contactul cu oameni ilustri contemporani ca Voltaire si Mirabeau cu Walther Rathenau si Sebastian Haffner.

Impartirea Poloniei (1772) este initiativa Austriei, care impreuna cu Rusia devine aliata Prusiei (1764), Prusia anexeaza Prusia de apus de la aceasta data se intituleaza Frederic regele Prusiei, care rege tanar fiind, a atras atentia regilor si principilor europeni asupra Prusiei prin reformele sale, printre altele a interzis interogarea prin schingiuire (iunie 1740), acorda libertatea religiei, lozinca lui era eu sunt primul supus statului meu, a contribuit la dezvoltarea principiilor de drept, In agricultura in timpul sau s-a introdus cultura cartofului, asanarea mlastinilor Dromling si Oderbruch, reforme in educatia militara si alcatuirea unei structuri stabile de functionari de stat, fiecare cetatean indiferent de obarsie fiind tratat la fel.

Prusacii avand in vedere avantajele economice printr-o repopulare a regatului ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Frederic al II lea al Prusiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
594 cuvinte
Nr caractere:
3 407 caractere
Marime:
315.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
frederic, prusia
Predat:
la gimnaziu
Sus!