Franz Joseph Haydn

Extras din referat Cum descarc?

Franz Joseph Haydn, 1732-1809, compozitor austriac, recunoscut ca forta dominanta in dezvoltarea stilului muzical clasic in perioada 1750-1820. Originar din Rohrau, localitate situata langa Viena, a vazut pentru prima oara lumina zilei la data de 31 martie 1732. La varsta de 8 ani a fost acceptat in corul scolii catedralei Sfantul Stefan din Viena, unde a facut primii ani de scoala. Fiind exclus din cor la varsta de 17 ani, isi petrece urmatorii ani luptandu-se de unul singur pentru a-si continua studiile in domeniul muzicii. Studiaza sub bagheta maestrului si compozitorului italian Nicola Porpora. In 1755 Haydn este angajat temporar de catre Baronul Karl Josef von Furnberg, pentru care compune primele sale cvartete. In 1759, este angajat ca director muzician de catre contele Ferdinand Maximilian von Morzin. Cu un an mai tarziu Haydn se casatoreste cu Maria Anna Keller. Casnicia s-a dovedit a fi insa un fiasco total. Punctul determinant al carierei sale a venit in 1761, cand a fost numit de catre printul Pal Antal Esterhazy asistentul directorului muzical; el devine director, sau Kapellmeister, in 1762. Haydn lucreaza succesiv sub patronajul a trei printi de Esterhazy. Al doilea dintre ei, fratele lui Pal Antal, printul Jozsef Esterhazy, era un iubitor al muzicii. Ca o completare la simfoniile, operele, operetele si muzica de dans pe care Haydn trebuia sa le compuna pentru incantarea printului, i-a fost ceruta interpretarea unor creatii atat proprii, cat si ale altor compozitori, sa sustina concerte de vioara, orga, si violoncel, cand era necesar. Desi regreta frecvent implicatiile slujbei sale si izolarea la Esterhaza, pozitia lui era invidiata de standardele secolului 18. Un aspect remarcabil al contractului sau de dupa anul 1779 era libertatea de a-si comercializa muzica editorilor si de a accepta comisioane. Ca rezultat, lucrarile sale din anii 1780 au ajuns mai departe de oaspetii de la Esterhaza, faima sa raspandindu-se dincolo de portile palatului.
Dupa moartea printului Miklos, in anul 1790, fiul sau, printul Antal, a redus comsiderabil numarul muzicienilor de la Esterhazy. Desi Haydn si-a pastrat titlul de Kapellmeister, el a fost in sfarsit liber sa calatoreasca dincolo de granitele Vienei. Cele doua calatorii ale lui Haydn in Anglia pentru concertele di anii 1791-92 si 1794-95, i-au adus compozitorului un succes imens cu ultimele sale simfonii. Cunoscute ca simfoniile Salomon sau Londra, acestea includeau cateva dinter cele mai cunoscute lucrari ale sale: Surpriza (nr. 94), Militarul (nr. 100), Ceasul (nr. 101), si Londra (nr. 104). In ultimii sai ani in Viena, Haydn a inceput sa comuna oratorii ca: Anotimpurile (1801) si Creatia (1798). In aceasta perioada a compus si Imnul Imparatului (1797), care mai tarziu a devenit imnul national al austiei. S-a stins din viata la 31 mai 1809, la Viena.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Franz Joseph Haydn
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!