Franta si revolutia de la 1848

Extras din referat Cum descarc?

A fost nevoie de timp pentru ca Franta si competitorii ei sa devina constienti de schimbarea petrecuta in ierarhia puterilor. In 1815, in ciuda infrangerii sale in fata marii coalitii europene, Franta ramanea, in principiu, cea mai puternica tara de pe continent. Era tinuta in carantina si sub stricta observatie de teama sa nu revina la proiectele destabilizatoare si expansioniste ale Revolutiei si Imperiului. In crizele care agita periodic scena europeana, Franta se manifesta cu discretie si in general sfarseste prin a ceda. Pastreaza totusi nostalgia frontierelor pierdute . Cuceririle revolutionare fixasera in constiinta francezilor conturul unei Frante situate intre hotarele ei naturale, ceea ce insemna, spre est, Alpii si Rinul. Celelalte puteri se marisera prin hotararile Congresului de la Viena, si doar Franta pierduse din teritoriile cucerite, ba chiar si cateva anexiuni mai vechi (din timpul lui Ludovic al XIV-lea), anume Landau, Saarbrucken si Saarlouis. Permeabilitatea frontierei de nord-est devenise evidenta in timpul invaziei din 1814. Cum distantele contau din ce in ce mai putin, Parisul descoperea ca spatiul care-l separa de armatele inamice devenise destul de neinsemnat. Aceste motive alimentau interesul pentru regiunile situate pe malul Rinului si al Meuzei, care i-ar fi putut oferi un oarecare scut . 
Restauratia Bourbona este ceea se defineste prin perioada ulterioara revolutiei franceze, sfarsitul republicii si apoi a imperiului francez condus de Napoleon Bonaparte, atunci cand o coalitie a puterilor europene, refacuta de intoarcerea fostului imparat, a redat Frantei posesorii ei de drept, pe regii bourboni. Ea a inceput din 1814 pana la revolta populara din iulie 1830, exceptand desigur intervalul celor ,,100 de zile", atunci cand monarhia bourbona devenise inca o data atat de indezirabila incat familia regala a fost fortata sa paraseasca Parisul si sa fuga la Gent . 
Sunt putine semne ca bourbonii ar fi invatat ceva din aceasta lectie luand in considerare starea de tensiune crescanda a populatiei pariziene si chiar din toata Franta. Problemele ante-revolutionare au revenit rapid mai ales prin comportamentul curtii regale generatoare de noi stari de aversiune intre clasele de sus si cele de jos. Noul regim a fost, cu toate acestea, o monarhie constitutionala, spre deosebire de Vechiul Regim, care era absoluta, avand astfel anumite limite in procesul de guvernare. Perioada a fost caracterizata printr-o reactie conservatoare puternica, urmata de activitati minore dar consistente ale populatiei inca nemultumita .
Pana in 1820, opozitia liberala, care impreuna cu radicalii alcatuiau jumatate din camera, s-au dovedit a fi imposibil de condus, iar Decazes si regele cautau metode de a revizui legile electorale, pentru a asigura o majoritate conservatoare mai docila. Asasinarea ducelui de Berry, ultrareactionarul fiu al fratelui lui Ludovic si mostenitorul prezumtiv, viitorul Charles al X-lea, de catre o grupare bonapartista in februarie 1820, a declansat decaderea lui Decazes si triumful radicalilor. Richelieu a revenit la putere pentru un interval scurt, din 1820 in 1821 . Presa era sever cenzurata, inchisoarea fara proces a fost introdusa iar liderii doctrinari, precum Francois Guizot, au fost exlusi din Scoala Normala Superioara. Sub Richelieu dreptul electoral a fost schimbat pentru a oferi alegatorilor bogati vot dublu la alegerile din noiembrie 1820. Dupa o victorie rasunatoare, un nou minister radical a aparut condus de Jean Baptiste de Villele . Mari figuri literare precum: Chateaubriand, Hugo, Lamartine, Vigny si Nodier s-au raliat cauzei radicale .
Intre 1827 si 1830, Franta a infruntat o incetinire a cresterii economice, industriale si agricole, care a fost probabil mai rea decat cea care a dus la revolutia din 1789. O serie de agravari progresive a insuficientei cerealelor la sfarsitul anului 1820 a dus la cresterea fortata a preturilor la diferite alimente de baza si la scaderea alimentelor destinate vanzarii. Ca reactie, taranimea din toata Franta au inceput sa ceara reducerea tarifelor asupra cerealelor, pentru a scadea preturile si sa faciliteze situatia economica existenta . Totusi, Charles X, inclinandu-se presiunii proprietarilor bogati, a mentinut tarifele in continuare. A procedat astfel bazandu-se pe replica Bourbonilor la ,,Anul fara vara" din 1816, atunci cand Ludovic al XVIII-lea a destins preturile dupa o perioada de foamete, cauzand o scadere a preturilor, si suportand furia marilor proprietari, care erau sursa traditionala a legitimitatii Bourbonilor. Astfel, taranii din intreaga Franta au avut de suferit, intre 1827 si 1830 o perioada de greutati economice si preturi mari. In acelasi timp, presiunile internationale, combinate cu puterea slaba a provinciilor, a condus la o descrestere a activitatii economice in centrele urbane. Aceasta scadere a industriei a dus la cresterea saraciei populatiei pariziene, iar pana in 1830 demografia va avea mult de suferit din cauza politicilor economice ale lui Charles X .


Fisiere in arhiva (1):

  • Franta si revolutia de la 1848.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Aubry, Octav, Second Empire, Paris, Edition Fayard, 1958.
Bainville, Jacques, Istoria Frantei, vol. II, Bucuresti, Editura Nationala Ciornei, 1939.
Balaceanu, Ion, Amintiri politice si diplomatice 1848-1903, Bucuresti, Editura Cavallioti, 2002.
Idem, Amintiri politice si diplomatice 1848-1903, Bucuresti, Editura Cavallioti, 2002.
Berindei, Dan, Revolutia de la 1848 in Franta si tinerii romani aflati la Paris in ,,Revista istorica romana", vol. XV, Bucuresti, Imprimeria Nationala, 1945.
Idem, Revolutia romana din 1848-1849. Insemntatea si programele ei, Bucuresti, Editura Enciclopedica, 1998.
Berstein, Serge; Pierre Milza, Istoria Europei. Nationalismele si concertul european. Secolul XIX (1815-1919), vol. 3 Iasi, Editura Institutului European, 1998.
Boia, Lucian, Franta, Hegemonie sau declin?, Bucuresti, Editura Humanitas, 2009. 
Carpentier, Jean; Francois Lebrun (coord.), Istoria Frantei, Iasi, Editura Institutului European, 2001.
Ciachir, Nicolae, Istoria politica a Europei de la Napoleon la Stalin, Bucuresti, Oscar Print, 1998.
Crawley, C.W., War and peace in age of upheavel 1793-1830 in ,,The New Cambridge Modern History", vol. 9, London, 1965.
Cubitt, Geoffrey, The political uses of seventh century english history in Bourbon restoration France, in ,,The historical Journal", vol. L, nr. 1, Cambridge University Press, martie 2007.
Dansette, Arian, Deuxieme Republique et second Empire, Paris, Edition Fayard, 1943.
Dreyfus, Francois, Albert Jourcin, Pierre Thibault, Istoria universala. Evolutia lumii contemporane, vol. 3, Bucuresti, Editura Univers Enciclopedic Gold, 2009.
Duveau, Georges, 1848: The making of a revolution in ,,Military Affairs", Published by Society for Military History, vol. XXXII, nr. 4, febr. 1969.
Gaffarel, Paul, Histoire contemporaine (1789-1884), Paris, Edition Garnier freres, 1885.
Kinder, Hermann, Atlas de istorie mondiala. De la revolutia fraceza pana in prezent, vol. II, Bucuresti, Editura Rao, 2001.
Madaule, Jacques, Istoria Frantei, de la Ludovic al XIV-lea la Napoleon al II-lea, vol. II, Bucuresti, Editura Politica, 1973.
Orieux, Jean, Talleyrand. Sfinxul neinteles, Bucuresti, Editura Historia, 2008.
Rapport, Mike, 1848: Year of Revolution, New York, Basic Books, 2008.
Tacel, Max, Restaurations, Revolutions Nationalite (1815-1870), Paris, Edition Masson, 1975.
Tocqueville, de Alexis, Amintiri, Bucuresti, Editura Nemira, 2007.
Idem, Despre democratie in America, vol. II, Bucuresti, Humanitas, 2005.
Weill, Georges, France under the Bourbon Restoration 1814-1830, in ,,Revue d'histoire moderne", nr. 2, Societe d'histoire moderne et contemporaine, 1994.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!