Formarea Tarii Romanesti

Extras din referat Cum descarc?

Formarea statului medieval Tara Romaneasca a cunoscut mai multe etape. Originea tarii Romanesti trebuie cautata in micile formatiuni politice statale amintite in Diploma ioani]ilor (1247). Prima etapa a intemeierii Tarii Romanesti a pornit din dreapta Oltului, din nordul Olteniei, prin unificarea cnezatelor intr-un voievodat condus de Litovoi. El este pomenit in Diploma ioanitilor :  Tara cnezatului lui Litovoi voievodul . Intre 1272-1275, un urmas al lui Litovoi voievodul, purtand acelasi nume, a refuzat suzeranitatea maghiara. In 1277 are loc o lupta intre tara lui Litovoi si regalitatea maghiara. In timpul luptei Litovoi este ucis, iar fratele lui, Barbat, este luat prizonier si eliberat in schimbul unei mari sume de bani. Plata acestei sume de bani ne demonstreaza puterea economica a acestei tari.
A doua etapa a avut loc la inceputul secolului al XIV-lea si a pornit din stanga Oltului, din formatiunea lui Seneslau.
Sapaturile arheologice de la Arges au scos la iveala existenta unui centru politic, care nu este altceva decat capitala lui Seneslau.
Izvoarele mentioneaza existenta unui stat : Valahia nord-dunareana condusa de un mare voievod si domn. El se numeste Basarab si este fiul lui Tihomir. mare voievod - comandant suprem al armatei. Izvoarele nu mentioneaza cum a unit formatiunile de la sud de Carpati, punand bazele unui singur stat. Basarab a unificat teritoriile de la sud de Carpati, a cuprins si Voievodatul lui Litovoi, sudul Moldovei si in cele din urma, parti din Banatul de Severin. Capitala noului stat era la Arges.
Intemeierea s-a produs prin unirea cnezatelor si voievodatelor care l-au recunoscut pe Basarab ca mare domnitor si domn. Noul stat va primi numele de Tara Romaneasca.
La formarea Tarii Romanesti au contribuit si romanii din Transilvania, care, nemultumiti de maghiari vor parasi Transilvania si se vor aseza in Tara Romaneasca, contribuind la formarea statului. Traditia istorica vorbeste de Negru-Voda din Fagaras, care a venit ( descalecand ) la sud de Carpati si care ar fi intemeiat Tara Romaneasca.
Basarab a dus o politica externa activa : stabileste aliante politice cu bulgarii, impotriva Bizantului duce lupte cu tatarii, fiind remarcat de papalitate.
a purtat razboaie cu ungurii, obtinand independenta tarii.
Lupta pentru independenta Cauzele razboiului cu Ungaria : formarea Tarii Romanesti nu convenea Ungariei unirea Banatului de Severin cu Tara Romaneasca refuzul lui Basarab de a recunoaste suzeranitatea maghiara Acestea au fost motivele care l-au determinat pe regele Ungariei, Carol Robert de Anjou sa porneasca razboiul impotriva Tarii Romanesti. Basarab a trimis o solie in intampinarea maghiarilor pentru a le propune sa primeasca 7000 marci de argint, iar pe unul din fii il lasa zalog la curtea regelui. Regele nu accepta conditiile de pace ale lui Basarab si batalia se desfasoara intre 9-12 noiembrie 1330 la Posada (asa cum apare numita in Cronica ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea Tarii Romanesti - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!