Formarea statelor medievale românești

Extras din referat Cum descarc?

Formarea statelor medievale romanesti este un fenomen istoric care se deruleaza incepand cu secolul VIII si sfarsind cu secolul XIV, prin care nobilimea din tarile romane se emancipeaza treptat de stapanirea imparatiilor sau regatelor vecine, si care se incheie cu intemeierea voievodatelor istorice romanesti: Tara Romaneasca si Moldova.
Migratiile din secolele III-XII
Dupa retragerea aureliana a Romanilor in anul 271, triburile gotice au dominat sau s-au asezat in o parte din teritoriul actualei Romanii, in timp ce Imperiul Roman continua sa existe in sudul Dunarii, inclusiv Dobrogea. Gotii au fost izgoniti de catre huni, un popor nomad, venit din stepele Asiei. Vestul Daciei a facut parte din Imperiul Hun pana la moartea luiAttila (453). Gepizii, de neam germanic, au luat locul hunilor, pana cand au fost inglobati in Hanatul Avarilor din Bazinul Panonic. Avarii, un popor turcic inrudit cu hunii, au intrat inEuropa in secolul VI (562?567). Ei s-au stabilit in Pannonia, de unde temporar au cautat sa se extinda catre est si vest.
In Hanatul Avar panonic au venit si alte popoare (triburi) migratoare: lombarzii si slavii, care au fost si ei inglobati in Hanat. Lombarzii nu au stat mult in Panonia, indreptandu-se spreItalia, unde au creat regatul Lombardiei. Slavii au participat impreuna cu avarii la campaniile lor de prada la sud de Dunare, iar dupa ce Hanatul a incetat sa mai existe din cauza presiunilor francilor din est, slavii au ocupat vechile teritorii avare. Atat in Dacia cat si in sudul Dunarii, slavii s-au amestecat in timp cu daco- si traco-romanii, convietuind cu ei. Astfel limba romanica s-a transformat treptat in proto-romana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea Statelor Medievale Romanesti.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!