Formarea Dobrogei

Extras din referat Cum descarc?

In aceasta provincie existau formatiuni prestatale (politice) inca din secolul al X-lea ca cea a lui Jupan Dimitrie (943 la Mircea Voda). Prin asezarea sa, a permis dezvoltarea comertului european.
Nucleul statului l-a constituit  Tara Cavernei, asa cum apare in izvoarele vremii. In secolul al XIV-lea, in imperiul Bizantin izbucneste o criza care va permite autonomia acestui teritoriu. In anul 1346 statul dobrogean este condus de Balica. Dupa el, urmeaza la tron fratele sau, Dobrotici. Acesta avea titlul de despot si era la inceput vasal al Imperiului Bizantin. Dobrotici va deveni autonom si isi va extinde dominatia pana la Dunare, intrand in conflict cu negustorii genovezi ce stapaneau Vicina si Chilia, pentru controlul drumurilor comerciale.
Ivanco, urmasul lui Dobrotici, bate moneda de arama si duce o politica externa activa. Prezenta turcilor in Balcani il determina sa accepte incorporarea la Tara Romaneasca a lui Mircea cel Batran (1388). statele romanesti au avut o insemnatate europeana prin rolul indeplinit in stavilirea expansiunii otomane in Europa si in faptul ca au devenit puncte de sprijin ale luptelor duse pentru independenta de popoarele asuprite.
De retinut ! (din manual) 1. Statele medievale romanesti s-au format pe baza evolutiei interne a micilor formatiuni politice existente, cnezatele si voievodatele.
2. Procesul formarii statelor medievale s-a petrecut in timp si intr-un cadru favorabil extern : decaderea dominatiei tatare, criza politica din Ungaria.
3. Formarea statelor romanesti a avut loc aproape concomitent, la sud si est de carpati, iar organizarea Voievodatului Transilvaniei s-a facut pe temeiul voievodatelor romanesti anterioare patrunderii maghiarilor.
4. La intemeierea Tarii Romanesti si Moldovei au participat si romanii din Transilvania.
5. Statele romane s-au organizat ca voievodate, dovada ca ele oglindeau aceeasi civilizatie, aceeasi prealabila organizare interna.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea Dobrogei
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!