Fernando Maggelan - Prima Calatorie In Jurul Lumii

Extras din referat Cum descarc?

Prima calatorie in jurul lumii datata cu precizie a fost efectuata de Fernando Magellan. S-a nascut la 1840 la Porto, iar dupa altii la Sabrosa, din Provincia Tras-os-Montes sau Figueiro. Este ucis sambata 27 aprilie 1521, in insula Mactan, la jumatate de leghe de insula Cebu, arhipelagul Filipine, strapuns de o sulita si un pumnal. Au murit 8 spanioli, 4 indieni veniti in ajutor si 15 indieni din grupul dusman. Este de origine portugheza, insa, ajuns navigator in serviciul Spaniei. Dorind sa consolideze stapanirea spaniola, Magellan sustine pe rajahul din insula Cebu ca suprem conducator peste intregul arhipelag Filipine. Rajahul din insula Macton sau Mactan se opune si astfel se declanseaza lupta. Magellan porneste cu trei corabii si 60 de oameni pentru a-i supune pe razvratiti.
Antonio Pigafetta, referindu-se la lupta declara ca: din pricina atator sulite si pietre cate aruncau asupra-ne, nu puturam sa tinem piept. Magellan este lovit la obraz de o sulita de trestie si ranit la brat. Faptasul este ucis de Magellan. Neputand scoate sabia din teaca decat pe jumatate, un bastinas ii infinge un pumnal in piciorul stang. Cade cu fata in jos, fiind ucis de localnici. Prin jertfa sa, a dt posibilitatea marinarilor sa se refugieze la barci si sa scape cu viata.
Iata cum descrie Pigafetta faptele lui Magellan: Victoria se intrezarea atunci cand tragica intamplare curma dintr-o data viata marelui descoperitor, lipsindu-l sa poarte cununa de lauri la care infaptuirea lui i-ar fi dat tot dreptul. Posteritatea nu-l va uita insa si, daca el insusi nu a trait triumful pe care l-a pregatit, fapta lui a ramas inscrisa pentru totdeauna in istorie, iar numele lui figureaza mereu printre cele ale oamenilor de seama. Scopul plecarii a fost sa aduca mirodenii de Insulele Moluce. Calatoria a fost hotarata prin Decretul regal din 5 mai 1519. Plecare a avut loc, intr-o sambata, de Sfantul Laurentiu, pe 10 august 1519 din Sevilla, pe raul Guadalaquivir pana la portul san Lucar. Plecarea propriu-zisa incepe marti, 20 septembrie 1520, cu 5 corabii si 265 oameni (dupa altii 231sau 241 marinari). Dupa nationalitate, marinarii erau: 37 portughezi, 30 sau mai multi italieni, 9 francezi, apoi spanioli, flamanzi, germani, silicieni, 1 englez malaiezi, negri, mauri si altii. Ca provizii au luat: carne de vita si porc, orez, fasole, linte, branza, peste, miere, zahar, dulceata de gutui, ulei de masline, mustar, otet, vin si faina.
Traseul calatoriei a fost: Spania - Oceanul Atlantic - Stramtoarea Magellan - Oceanul Pacific - Indonezia - Oceanul Indian pe la sudul Africii - din nou Oceanul Atlantic - Sevilla (unde ajunge numai corabia Victoria, condusa de Juan Sebastian del Cano si inca 17 supravietuitori. Corabia ancoreaza pe 6 septembrie 1522, dupa ce au strabatut peste70. 000 km, in 2 ani 11 si 16 zile (intre 1519-1522). Multimea care-i astepta exclama ca s-a infaptuit, fapta cea mai minunata si cea mai mare realizare ce s-a intamplat vreodata, de cand ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Fernando Maggelan - Prima Calatorie In Jurul Lumii
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!