Fascismul in Europa 1920-1945

Extras din referat Cum descarc?

Istoricii, politologii, specialistii in alte domenii nu sunt unanimi in a defini fascismul datorita faptului ca fiecare manifestare a acestei ideologii - partide, miscari, a avut forme distincte. O serie de trasaturi comune fac posibila o definire generala a fascismului ca ideologie radicala, nationalista care este in acelasi timp antiliberala, anticomunista si anticonservatoare. Desi aveau conducatori ,,providentiali", erau partide populiste, fara apartenenta la o anume clasa, care promovau politici radicale pentru a salva natiunea de la decadenta parlamentarismului liberal.
Termenul fascism, din itliana fascismo, isi are originea in Roma antica unde denumea o legatura de vergele de lemn legate in jurul unui topor (fascio littorio), care simboliza puterea si autoritatea magistratului. Fascistii il folosesc ca simbol al puterii realizate prin unire. 
Doctrina de baza a fascismului este nationalismul. Natiunea, in conceptia fascistilor, este o entitate organica in care oamenii sunt uniti prin originea lor comuna. Ei pun pe primul plan aparteneta la o natiune sau rasa si in stransa legatura cu aceasta promoveaza cultul unitatii, fortei si puritatii. Toate partidele fasciste europene au sustinut ideea superioritatii europenilor fata de ne-europeni, dar pozitiile lor s-au nuantat. In ceea ce priveste superioritatea lor rasiala, fascistii italieni si nazistii germani au avut nenumerate dispute, fiecare sustinandu-si suprematia (rasa nordica si rasa mediteraneana).
Nationalismul fascist se lega si de ideea de tinerete, sanatate fizica si morala, necesare pentru a da natiunii forta si putere de actiune. Considerand perioada de tinerete, ca varsta, esentiala in dezvoltarea morala a oamenilor si a viitorului societatii, ei au pus acccent pe ,,igiena morala" a tinerilor, mai ales pe latura sexuala. Se condamna si interzicea orice abatere de la normal, pornografia, majoritatea formelor de control al nasterilor, prostitutia, homosexualitatea si orice alte forme de comportamente sexuale deviante. 
Poporul unit trebuie sa actioneze pentru renasterea statului, refacerea maretiei de odinioara. Benito Mussolini visa la un Imperiu Roman, in timp ce Hitler considera regimul sau ca un al treilea Reich, primul fiind Sfantul Imperiu Roman, iar al doilea, Imperiul German al lui Bismarck. Fascistii britanici pretindeau ca agenda lor politica si economica avea ca scop crearea Angliei din timpul dinastiei Tudor, sustinand ca statul din acea vreme a fost un prototip al statului fascist.
Fascismul a sustinut crearea unui stat totalitar. Doctrina fascista sustinea ca inafara statului nu pot exista valori umane sau spirituale. Statul fascist este o sinteza a tuturor valorilor, este cadrul in care se desfasoara intreaga viata a poporului. Un stat puternic se bazeaza pe unitate politica, dincolo de orice diversitate. De aici, respingerea democratiei liberale si a pluralismului si sustinearea ideii de partid unic. Respingerea formei de democratie parlamentara se baza pe ideea ca aceasta functiona pe regula majoritatii, ceea ce insemna egalitatea cetatenilor, ori fascismul respingea conceptul de egalitarism universal.
In ceea ce priveste economia, fascismul se prezenta ca o alternativa viabila la doua sisteme - capitalist si socialist. Ei erau adeptii unei economii mixte, al carei scop principal era autarhia, asigurarea independentei prin masuri protectioniste si politici economice interventioniste. In opinia lor, conflictul de clasa intre proletariat si burghezie trebuia rezolvat tot in cadrul natiunii. Mussolini definea proletariatul ca fiind tot una cu producatorii, care includea mai multe categorii cum ar fi intreprinzatori, tehnicieni, muncitori sau soldati. Crearea unei economii puternice era posibila prin unirea producatorilor burghezi cu cei proletari. Fascismul italian propunea un sistem economic corporatist in care asociatiile de patroni si angajati, reprezentand producatorii, sa lucreze impreuna pentru stabilirea politicilor economice. Conflictul dintre clase urma sa fie inlocuit cu colaborarea dintre clase. Statul urma sa aiba controlul asupra economiei in care proprietatea asupra mijloacelor de productie era privata si publica. Planificarea se aplica in sectorul privat si cel public, prosperitatea intreprinderii private depinzand de sincronizarea acesteia cu scopurile statului. In acest sens, profitul ca motivatie era acceptat dar se insista asupra necesitatii ca interesul national sa stea inaintea celui personal de a realiza profit.
Propaganda fascista, diversa in functie de diferentele care au caracterizat partidele si miscarile europene, a avut in comun exaltarea nationalista. In acest scop organizatii fasciste care au existat in mai toate tarile europene in perioada interbelica au recurs la elemente din mitologia si inceputurile istoriei lor. Dupa modelul fasciilor italiene, ideea de forta prin unitate a fost exprimata la falangistii spanioli printr-o legatura de sageti prinse laolalta. Nazistii, care au pus accent pe diferentele rasiale, au folosit ca simbol svastica pentru a accentua arianismul germanilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fascismul in Europa 1920-1945.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!