Europa în primul război mondial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Perioada a dezvoltarii rapide in toate domeniile, sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea a insemnat o crestere a puterii statelor europene ce dispuneau de resurse penru a continua procesul de industrializare, o crestere a interesului pentru crearea unor state nationale si o marire a problemelor ridicate de teritoriile aflate sub ocupatie straina.

Astfel, revolutia industriala a dus la crearea unei societati capitaliste in care concurenta s-a manifestat intre statele ce doreau fie considerate drept cele mai bogate si mai puternice. Rezultatul industrializarii a fost ideea ca un stat se poate apara mai eficient daca recurge la sprijinul armatei, careia trebuie, prin urmare, sa i se asigure o dotare cat mai performanta si mai potrivita cu conditiile unei prezumtive lupte. De aici a provenit motivul pentru fabricarea in numar tot mai mare a armamentului si pentru eficientizarea armatei.

Concurenta a aparut intre statele europene (Franta, Anglia, Germania, Italia, Rusia) si datorita coloniilor si teritoriilor ocupate. Nationalismul ce a pus stapanire pe majoritatea popoarelor aflate sub ocupatie a insemnat inceperea luptei pentru independenta, dar si tensiuni intre statele importante din punctul de vedere al legitimitatii detinerii unor teritorii. Ca urmare a acestor miscari nationaliste zona de sud-est a Europei a devenit instabila, ea devenind si reala cauza a inceperii razboiului.

O alta sursa a dezechilibrului ce a dus la inceperea unui razboi a fost reprezentata de aliantele ce s-au incheiat intre puterile europene. Desi au avut initial un rol defensiv ele au pregatit terenul pentru neintelegeri intre statele participante, iar Antanta si Tripla Alianta au fost cele care au dus direct la inceperea razboiului.

Cauzele razboiului au fost numeroase, iar amplificarea conflictului in zona Balcanilor a oferit motivul inceperii acestuia. Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand este considerat momentul de turnura al evenimentelor, cel care a declansat razboiul. Faptul ca acesta a inceput pe teritoriu european a insemnat, de la bun inceput, ca majoritatea luptelor se vor da aici. La aceasta a contribuit si ideea ca toate zonele de conflict se aflau in Europa, iar statele din afara ei nu erau foarte interesate de situatia interna a continentului, mai ales din cauza faptului ca, in afara de Japonia, majoritatea celorlaltor teritorii autonome (libere) nu dispuneau de forta necesara intrarii intr-un razboi de asemenea anvergura. Caracterul mondial al razboiului deriva din implicarea zonelor asiatice apartinand Imperiului Otoman, a Japoniei si mai tarziu, a Statelor Unite ale Americii.

A fost clar ca teritoriul care va avea cel mai mult de suferit va fi Europa si datorita faptului ca fronturile s-au desfasurat aici. Frontul de vest, din zona Frantei si a Belgiei a fost cel in care au actionat si fortele Marii Britanii (impreuna cu cele din colonii) si care s-a stabilizat mai rapid chiar datorita acestei interventii. In ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Europa In Primul Razboi Mondial
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 368 cuvinte
Nr caractere:
7 726 caractere
Marime:
10.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
europa, razboi
Predat:
la liceu
Sus!