Europa Feudala

Extras din referat Cum descarc?

- Viata pe mosia feudala. Au existat diferite grade de servitute. Unii iobagi lucrau pe pamanturile stapanului si erau atasati de casa acestuia. De multe ori chiar si mosierul era vasalul unui feudal mai mare, de la care primise pamant si protectie. 
In ciuda atacurilor brutale din exterior, la inceputul secolului al XI-lea Europa lua nastere si feudalismul devenea sistemul social dominant. 
Evul mediu este un termen general folosit pentru a se referi la istoria Europei intre anii 1000 si 1500 e.n. Aceasta perioada este o epoca determinanta in dezvoltarea culturii si societatii europene. La inceput, Europa Centrala si de Vest erau pe cale de a iesi din luptele crancene duse cu intrusii externi si interni. Insa spre sfarsitul acestei perioade, dupa mai multe declinuri si perioade de dezvoltare, de multe ori chiar prin utilizarea energiei barbarilor ostili, si-a inceput expansiunea politica si culturala o Europa mai mare si mai dinamica, in urma careia si restul lumii a trecut prin schimbari definitive.
Europa a dus mult timp lipsa de resurse naturale utilizabile, iar reteaua rudimentara de comunicatii abia putea lega localitatile mici si imprastiate. Comertul era slab dezvoltat, iar majoritatea comunitatilor erau autarhice: atat alimentele cat si uneltele si le confectionau singuri. Comertul se baza pe troc in loc de bani. In cazul unor recolte proaste, supravietuirea unor comunitati sau a unor indivizi era in primejdie si erau expuse atacurilor hoardelor nomade, cum erau vikingii. Astfel era necesara o protectie mai buna a comunitatilor dar de multe ori chiar si puterea centrala era destul de slaba, si intotdeauna prea departe pentru a intervenii in caz de urgenta.
- Stratul cel mai sarac era iobagimea. Acestia erau tarani si locuiau pe la marginile satelor avand gospodarii de circa 1-1,5 hectare.
SISTEMUL FEUDAL
Toti acesti factori au hotarat in mare parte structura societatii europene inaintea erei feudale clasice. Epocile urmatoare au numit rezultatul acestui proces feudalism, dar nu a fost nimic sistematic in formarea lui. Individul in cautarea securitatii a cerut protectie de la un lider local, acceptand rolul de supus al acestuia.
Relatia feudala in Evul Mediu insemna o interdependenta personala. Feudalul se angaja sa-si apere vasalul, in schimb vasalul jura fidelitate feudalului. Acesta din urma isi castiga astfel adepti, dar spre asi asigura propri-ai securitate, el devenea vasalul unui feudal si mai mare. In varful ierarhiei de putere formate din feudali si vasali, se situa regele ca feudalul suprem, pentru care cei mai insemnati feudali depuneau juramant de loialitate (fidelitate). O caracteristica a oranduirii feudale era aceasta relatie de supra- si subordonare. Se corela cu doua concepte de importanta majora din acea vreme: proprietatea asupra pamantului si serviciul militar. Pentru suveranitate si alte angajamente luate, feudalul primea o danie de pamant. Aceasta era numita feudum, de unde provine si termenul de feudalism.


Fisiere in arhiva (1):

  • Europa Feudala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!