Etnogeneza românilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Atunci cand vorbim despre etnogeneza romanilor, ne referim la formarea poporului roman deoarece etno inseamna popor, iar geneza este denumirea in latina a cuvantului formare. Formarea poporului roman a durat mai bine de 165 de ani. Acest proces a inceput, in urma cuceririi Daciei de catre romanii in anul 106, in sec. al II-lea pana la sfarsitul sec. al VII-lea inceputul sec. al VIII-lea. Intotdeauna cand vorbim despre procesul de etnogeneza, vorbim in primul rand despre procesul de romanizare. Romanizarea este un proces complex si de lunga durata care presupune adoptarea de catre populatia autohtona a obiceiurilor, traditiilor si a modului de viata romanic, dar in special adoptarea limbii latine. Factorii principali ai romanizarii sunt reprezentati de armata, urbanizare, religie si cel mai important factor fiind reprezentat de limba latina. Armata romana era reprezentata in Dacia de legiunii precum Legiunea XIII Gemina si Legiunea V Macedonica (166-167) si totodata mai era reprezentata si de trupe auxiliare care erau alcatuite din cohorte si alae. Veteranii erau lasati la vatra si primeau cetatenie romana si un lot de pamant, iar tinerii dacii erau angajati in armata romana. Datorita urbanizarii s-au realizat orase dupa stilul romanic care erau impartite dupa rang. Cele de rang superior purtau numele de colonii (ex: Sarmisegetusa, Apullum, Drobeta, Napoca etc.

) si cele de rang inferior erau denumite municipii (ex: Potaissa). S-au facut schimbari si in mediul rural, in care au fort construite asezarii dupa model romanic care purtau diferite denumirii precum pagus, villa rustica, canabae.

Un alt factor al romanizarii il constituie religia. Fenomenul de sincretism religios (=adorarea unei divinitati care era alcatuita din mai multe zeitati romane, dacice si chiar grecesti) s-a produs datorita procesului interpretio romano, care inseamna adorarea unor divinitati romane sub nume dacice (Zalmoais si Bendis). Cel mai important factor al romanizarii a fost constituit de catre limba latina care a fost raspandita datorita armatelor si coloniilor romane. Aceasta limba latina raspandita de catre armate si colonii nu era limba latina originala ci era o limba latina populara.

Datorita atacurilor barbare (dacii liberi si gotii), imparatul Aurelian (270-275) hotareste retragerea armatei si a adimistratiei din Dacia in sudul Dunarii. Aceasta retragere a avut loc in anul 271 si s-a numit retragerea aureliana. Datorita acestei retrageri s-a putut pastra integritatea teritoriala si s-a putut apara mai bine granita imperiului pentru ca era mult mai usor sa aperi o tara pe o granita naturala si astfel Aurelian stabileste granita imperiului pe limesul Transdanubian. Acest eveniment din 271 a stat la baza teoriei imigrationiste, aparuta la inceputul sec. al XVIII-lea, care sustinea ca poporul roman s-a format undeva in Peninsula Balcanica.

Poporul roman a luat nastere la N si S de Dunare. Popoul roman din sudul Dunarii a fost alungat de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etnogeneza Romanilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
775 cuvinte
Nr caractere:
3 999 caractere
Marime:
8.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
romania, etnogeneza
Predat:
la liceu
Sus!