Eschil - Rugătoarele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poet tragic grec. A luptat la Maraton si Salamina. Supranumit ,,parintele tragediei grecesti" pentru ca i-a adus modificari profunde, introducand cel de-al doilea personaj si folosirea decorului. Tragediile sale in numar de 90, dintre care numai sapte s-au pastrat integral (,,Sapte contra Thebei", ,,Prometeu inlantuit", ,,Persii", trilogia ,,Orestia": (,,Agamemnon", ,,Hoeforele", ,, Eumenidele") impresioneaza prin violenta conflictelor, maretia eroica a personajelor, stilul viguros si intensitatea lirica. Geniu auster, patriot pasionat, Eschil a infatisat omul in lupta cu destinul implacabil.

Cu drama ,,Rugatoarele" se deschidea o impunatoare constructie eschiliana inchinata destinului de revolta, crima si patima a fiicelor lui Danaos, celebre mai tarziu pentru absurda pedeapsa la care au fost supuse in Infern. Eschil, inspirandu-se indeosebi din ,,Danaida", epopee pierduta, a scris o trilogie legata (,,Rugatoarele", ,,Egiptenii", ,,Danaidele"), urmata de drama satirica ,,Amymone". Din totul nu a supravietuit decat tragedia intai.

Aceasta drama a fost socotita pana de curand cea mai veche din cronologia eschiliana, datand cu putin dinainte de anul biruintei de la Marathon (490). Datarea se sprijinea pe mai multe temeiuri: protagonist era insusi Corul, actiunea era deosebit de simpla si de putina, se foloseau numai doi actori. Aceasta convingere a fost insa zguduita de descoperirea unui papyrus pe care se afla inscriptionat faptul ca Eschil a obtinut cu tetralogia cuprinzand ,,Rugatoarele" premiul intai si, la aceeasi data, Sofocle a obtinut premiul al doilea; ori, acesta din urma nu ar fi putut sa fie incununat inainte de 460.

Personajele piesei sunt, potrivit obiceiului vremii, putin numeroase si anume: CORUL Danaidelor, DANAOS, PELASGOS, regele din Argos si CRAINICUL fiilor lui Aigyptos.

Actiunea este simpla. Cele cincizeci de Danaide care alcatuiesc corul, refuzand casatoria silita cu verii lor, pe care ii detesta, parasesc impreuna cu tatal lor, Danaos, Egiptul natal, traverseaza apele Marii Mediterane si isi cauta protectie in Argos, cersind-o vehement de la zeii cetatii si de la regele tinutului, Pelasgos. Venit sa afle ce doresc strainii care poposisera pe meleagurile Argosului, basileul descopera ca Danaidele ii sunt de fapt rude indepartate si originare din Argos.

Figura argienei Io, dupa unii intruchiparea lunii, identificata cu Isis - sotia lui Osiris - din mitologia egipteana, preoteasa Herei si si iubita lui Zeus, strabate nevazuta intreaga piesa. Io, fiica fluviului zeu Inahos ce uda tara Argolida este transformata de Zeus in juninca, pentru a o scapa de furia geloasei Hera. Aceasta il insarcineaza pe Argos cu supravegherea junincii, iar dupa ce monstrul este ucis de Hermes, porunceste unei furii sa se transforme in streche si sa o intepe pe fiica lui Inahos. Aceasta fuge pana in Egipt , unde Zeus ii reda infatisarea omenesca. Fiul lui Io si al lui Zeus se naste prin atingerea si rasuflarea zeului si primeste numele de Epaphos. Acesta are doi fii: Aigyptos si Danaos, care la randul lor au cincizeci de fii si respectiv cincizeci de fiice, acestea din urma fiind chiar Danaidele.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Eschil - Rugatoarele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 563 cuvinte
Nr caractere:
7 647 caractere
Marime:
12.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
piesa, regi, personaje
Predat:
la liceu
Sus!