Epoca elenistică data morții lui Alexandru I Chr

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Constituie ultima faza de dezvoltare a culturii grecesti, fiind de fapt o sinteza intre cultura greceasca si cea a regiunilor orientale inglobate Imperiului Macedonean de catre Alexandru Macedon, fiul lui Filip II.

Civilizatia elenistica se constituie in marile orase orientale, colonii asiatice ale Greciei Alexandria, Pergam, Priene, Milet, Rodos, Delos, Efes si este baza pe care se va dezvolta civilizatia romana care asimileaza civilizatia elenistica si nu pe cea Greciei clasice.

In timpul acestei epoci forma de guvernamant se schimba: in locul oraselor-state polis-urile grecesti, apar state mari a caror forma de guvernare este monarhia de tip elenistic Cele trei monarhii elenistice au origine militara si au fost formate de generalii lui Alexandru Macedon dupa moartea acestuia, prin dezmembrarea imperiului: 1. Regatul Ptolemeilor (dinastia Lagizilor), fondat de Ptolemeu I Soter, prieten si garda de corp al Lui Al. Macedon cuprinde Egiptul, Palestina, Cipru.

3. Regatul Macedonean In Grecia.

De asemenea cateva orase isi pastreaza caracterul de orase state iondependente: Rodos, Bizant, Pergam, Bitinia. Monarhiile elenistice sunt forme hibride ce imbina regalitatea de traditie macedoneana compatibila cu existenta taranilor liberi cu cetatile stat si cu traditiile despotiilor orientale, bazate pe structuri birocratice si taranime dependenta. Monarhiile elenistice sunt forme autoritare de conducere, de drept divin, in care persoana regelui formeaza obiectul unui cult dinastic organizat.

Cultul dinastic era deservit de o categorie speciala de sacerdoti iar monarhul avea un templu dedicat si statuia plasata intre cele ale zeilor.

Un aspect special al monarhiei elenistice este asocierea la domnie a sotiei monarhului (aspect oriental) Regele centralizeaza puterea legislativa, puterea politica, puterea administrativa; este deci comandant suprem, judecator suprem, principalul administrator al bunurilor statului. Guvernul regal se confunda cu curtea monarhului formata din oameni ai regelui. Statul controla comertul si activitatea mestesugareasca In speta libertatile caracteristice perioadei clasice s-au pierdut impreuna cu structurile democratice. Sub raport economic cel mai important lucru care s-a intamplat in aceasta perioada este raspandirea monedei si generalizarea economiei monetare adoptata si in Orient. In plan social se produc mari schimbari in sensul adancirii diferenterilor intre paturile sociale si al cresterii luxului direct reflectat in impodobirea locuintelor cu picturi si mozaicuri, cu mobile de pres si obiecte de arta. Viata culturala se caracterizeaza prin adoptarea de catre greci a unui stil de viata si raspandirea culturii grecesti in orient. In acelasi timp schimbul este reciproc deoarece cultura greceasca la randul ei sufera influentele orientale.

RELIGIA Accepta culte noi, orientale iar religia greceasca se apropie de formele mistice ale misteriilor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Epoca Elenistica Data Mortii Lui Alexandru I Chr
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 104 cuvinte
Nr caractere:
6 195 caractere
Marime:
12.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!