Enigmele Terrei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In zorii zilei de 30 iunie 1908, marinarii de cart de pe cateva nave care pluteau pe Oceanul Indian observara un obiect urias care descria o larga traiectorie pe bolta cereasca, indreptandu-se catre Asia; scurta vreme dupa aceea, taranii din nordul Indiei observara si ei ciudatul obiect venit din Cosmos si care devenise stralucitor.

La ora 717 platoul siberian central situat in apropiere de raul Tunguska Pietroasa s-a cutremurat sub impactul unei explozii atat de puternice, incat centrul seismografic din Irkutsk, situat la aproape 900 km la sud, a inregistrat oscilatii de proportiile unui cutremur de grad inalt. La impactul ciudatului obiect cosmic cu pamantul tasneste o uriasa jerba de foc; apoi o unda de soc se propaga pana la distante de 700-800 km. Un suvoi de aer fierbinte matura dealurile impadurite ale taigalei, arzand varfurile inalte ale coniferelor si provocand incendii de lunga durata. Mii de copaci sunt doborati, colibe ale nomazilor din regiune sunt maturate de pe suprafata pamantului si se inregistreaza putine victime in randul oamenilor si animalelor.

Dupa razboi cercetarile au fost reluate de Aleksandr Kazantev care s-a dovedit la inaltimea dificilei misiuni. Kazantev era un bun cunoscator al taigalei si al tundrei siberiene, pe care le compara cu peisajele dezolante de pe alte planete. Kazantev viziteaza la scurta vreme dupa iesirea Japoniei din razboi tinutul afectat din Hiroshima.

Este impresionat de puterea devastatoare a bombei atomice si de unele aspecte ale peisajului care-i aminteau de Tunguska Pietroasa pe care o studiase amanuntit, dar asta nu este tot: la cateva sute de metri de centrul exploziei de la Hiroshima se afla un grup de copaci, desfrunziti si jupuiti de coaja, dar ramasi in picioare, ca aceia din regiunea Tunguska (paduricea de stalpi de telegraf). In cadrul acestei dispute, care capatase un caracter international, se conturau doua ipoteze: prima cea meteorica a lui Kulik si cea de-a doua ipoteza nucleara a lui Kazantev. Se punea problema exploziei din 1908 daca a fost sau nu de natura nucleara? Din marturiile culese de Kulik in primele sale expeditii reiese ca atunci in 1908, deasupra regiunii Tunguska aparuse o stralucire orbitoare care era mai puternica decat soarele si un val de aer fierbinte se napustise ca un uragan asupra ariei afectate-adica ce vor declara nai tarziu supravietuitorii de la Hiroshima.

efectele asupra animalelor vadeau si ele curioase coincidente. In aceasta zona o ruda de-a ghidului lui Kulik avea cateva colibe unde pastra haine, alimente si harnasamente pentru reni. A izbucnit focul si a distrus padurea, renii si magaziile. Mai tarziu oamenii au gasit decat scheletele carbonizate ale renilor, iar magaziile se topise toate. In favoarea ipotezei lui Kazantev par sa pledeze si rezultatele cercetarilor intreprinse de cele doua expeditii din 1959 si 1960 conduse de A. V. Zolotov, care arata ca in regiunea Tunguska se poate observa o alternare a zonelor arse cu ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Enigmele Terrei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
804 cuvinte
Nr caractere:
3 901 caractere
Marime:
9.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!