Emanciparea Femeii Ca Factor Al Democratizarii Structurii Familiale

Extras din referat Cum descarc?

Daca la unii sustinatori ai emanciparii femeii intalnim parerea deloc riscanta, ca viitorul civilizatiei depinde de viitorul relatiilor dintre sexe, ne putem ingadui sa prevedem ca viabilitatea familiei si viitorul ei depind de masura in care se vor gasi solutiile utile de infaptuire a egalitatii sociale dintre sexe.
Viitorul familiei depinde de viitorul relatiilor dintre barbat si femeie: cind fiecare partener se va convinge de necesitatea reciprocitatii in drepturi si indatoriri, cind barbatul va inceta sa-si considere justificata situatia privilegiata, izvorita din integrarea si transformarea rolului sau biologic agresiv asupra functiilor sale sociale atunci femeia care mai accepta si astazi situatia ei de subordonata, va trebui sa devina capabila in a depasi aspectul subiectiv al instrainarii. Viitorul relatiilor dintre sexe, nu este previzibil decit in contextul viitorului intregului ansamblu a relatiilor sociale. Neintelegerile dintre sexe sunt vechi, dar izvorul lor se afla in neintelegerea variabilelor cauze ce le-au generat. Una din nemultumiri: considerarea femeilor drept sex slab, dar slab intru toate: competenta, initiativa, energie etc.
Pentru ca lupta este atit de radicala, de intoleranta, femeia trebuie sa treaca de la actiune fara a o interesa masura in care aceasta afecteaza barbatul. Ea sa neglijeze gradul lui de rezistenta, caci nici o clasa sociala nu a abandonat fara lupta privilegiile. In ciuda realitatilor, afirmarea femeii pe plan profesional este considerata drept o exceptie de la regula, menita de a o confirma si intari, iar merite ca inteligenta competenta, perseverenta sunt apreciate ca imprumuturi de la masculinitatea barbatilor. Ideea exclusivitatii masculine in unele profesiuni poate fi usor combatuta prin adevarul de toti recunoscut: profesiuni pretinse a fi prin excelenta virile sunt prestate de femei cu posibilitati de reusita nu doar egala, ci sporita.
Se uita sau se neglijeaza urmatoarele realitati: bisexualitatea sociala umana este o realitate obiectiva si nici o forta din lume nu poate sa separe sexele, cu atit mai putin sa desfiinteze prin distrugere unul dintre ele. Se mai uita ca relatia barbat femeie va inceta in mod firesc de a mai fi relatie din clipa in care, prin ruperea echilibrului dialectic, unul din factori va fi eliminat. Atunci cind va fi eliminat orice forma a exploatarii, va disparea si starea de subordonare a femeii fata de barbat, cum va disparea, pt. a deveni un nonsens.
Se pare ca miscarea pt emanciparea femeilor ia proportii si ritmuri accelerate de dezvoltare in S. U. A. Emanciparea femeii constituie doar unul din factorii ce au dus la democratizarea structurii familiale, care o incepe odata cu primele manifestari de destramare a vechii familii traditionale.
Asigurarea deplinei egalitati in drepturi pt. masele de femei din tara noastra este pretuita a fi una din marile cuceriri ale socialismului in Rominia.
Edit. Didactica si pedagogica 1975 I-A ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Emanciparea Femeii Ca Factor Al Democratizarii Structurii Familiale
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!