Emanciparea Femeii Ca Factor Al Democratizării Structurii Familiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Daca la unii sustinatori ai emanciparii femeii intalnim parerea deloc riscanta, ca viitorul civilizatiei depinde de viitorul relatiilor dintre sexe, ne putem ingadui sa prevedem ca viabilitatea familiei si viitorul ei depind de masura in care se vor gasi solutiile utile de infaptuire a egalitatii sociale dintre sexe.

Viitorul familiei depinde de viitorul relatiilor dintre barbat si femeie: cind fiecare partener se va convinge de necesitatea reciprocitatii in drepturi si indatoriri, cind barbatul va inceta sa-si considere justificata situatia privilegiata, izvorita din integrarea si transformarea rolului sau biologic agresiv asupra functiilor sale sociale atunci femeia care mai accepta si astazi situatia ei de subordonata, va trebui sa devina capabila in a depasi aspectul subiectiv al instrainarii. Viitorul relatiilor dintre sexe, nu este previzibil decit in contextul viitorului intregului ansamblu a relatiilor sociale. Neintelegerile dintre sexe sunt vechi, dar izvorul lor se afla in neintelegerea variabilelor cauze ce le-au generat. Una din nemultumiri: considerarea femeilor drept sex slab, dar slab intru toate: competenta, initiativa, energie etc.

Pentru ca lupta este atit de radicala, de intoleranta, femeia trebuie sa treaca de la actiune fara a o interesa masura in care aceasta afecteaza barbatul. Ea sa neglijeze gradul lui de rezistenta, caci nici o clasa sociala nu a abandonat fara lupta privilegiile. In ciuda realitatilor, afirmarea femeii pe plan profesional este considerata drept o exceptie de la regula, menita de a o confirma si intari, iar merite ca inteligenta competenta, perseverenta sunt apreciate ca imprumuturi de la masculinitatea barbatilor. Ideea exclusivitatii masculine in unele profesiuni poate fi usor combatuta prin adevarul de toti recunoscut: profesiuni pretinse a fi prin excelenta virile sunt prestate de femei cu posibilitati de reusita nu doar egala, ci sporita.

Se uita sau se neglijeaza urmatoarele realitati: bisexualitatea sociala umana este o realitate obiectiva si nici o forta din lume nu poate sa separe sexele, cu atit mai putin sa desfiinteze prin distrugere unul dintre ele. Se mai uita ca relatia barbat femeie va inceta in mod firesc de a mai fi relatie din clipa in care, prin ruperea echilibrului dialectic, unul din factori va fi eliminat. Atunci cind va fi eliminat orice forma a exploatarii, va disparea si starea de subordonare a femeii fata de barbat, cum va disparea, pt. a deveni un nonsens.

Se pare ca miscarea pt emanciparea femeilor ia proportii si ritmuri accelerate de dezvoltare in S. U. A. Emanciparea femeii constituie doar unul din factorii ce au dus la democratizarea structurii familiale, care o incepe odata cu primele manifestari de destramare a vechii familii traditionale.

Asigurarea deplinei egalitati in drepturi pt. masele de femei din tara noastra este pretuita a fi una din marile cuceriri ale socialismului in Rominia.

Edit. Didactica si pedagogica 1975 I-A ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Emanciparea Femeii Ca Factor Al Democratizarii Structurii Familiale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
546 cuvinte
Nr caractere:
2 625 caractere
Marime:
8.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!