Economie și societate în Epoca bronzului european

Extras din referat Cum descarc?

De-a lungul timpului problematica legata de economia si societatea in epoca bronzului european a fost cercetata de mai multi oameni. Printre acestia se ii enumeram pe, Guido A. Mansuelii, care a intocmit lucrarea Civilizatiile europei veci, aceasta lucrare fiind tradusa de Alexandra Slavu dar si pe V. Gordon Childe care a intocmit lucrarea De la preistorie la istorie, acesta lucrare fiind si ea tradusa in limba romana romana de Floricica-Eugenia Condurachi. Informatii referitoare la acest subiect ne mai sunt expuse in lucrarea Istoria Societatii Primitive, autorul acestei acestei carti fiind Prof. Dr. Doc. I. Nestor. profesor la Universitatea din Bucuresti. Lucrarea de fata isi propune sa trateze subiectul legat economia si societatea in Epoca Bronzului european.
Epoca bronzului (aproximativ 2000/1800 i.Hr. pana in 1150 i.Hr.) -  Caracteristici generale.
Epoca Bronzului este o perioada din dezvoltarea civilizatiei cand cele mai avansate tehnologii de prelucrare a metalelor (cel putin din punct de vedere al raspandirii) erau tehnicile de extragere a cuprului si staniului (cositor) din minereul disponibil, si apoi crearea unui aliaj din aceste metale pentru a turna bronzul. Epoca bronzului se imparte in trei mari perioade: Bronzul timpuriu (2000/1800-1550 i.Hr.), Bronzul Mijlociu (1550-1300 i.Hr.) si Bronzul tarziu (1300-1150 i.Hr.). 
Epoca Bronzului face parte din sistemul celor trei epoci pentru societatile preistorice. In acest sistem, ea urmeaza neoliticului in unele zone de pe glob. In majoritatea Africii sub-sahariene, neoliticul este urmat direct de 'epoca fierului' . Ca si in zonele de inventie propriu-zise, folosirea metaluilui nu se impune in Europa decat progresiv si va trece un timp mai mare, in functie de regiuni, intre aparitia metalului , cea a metalurgiei, si cea a consecintelor, sociale si economice ce vor transforma profund structurile civilizatiei anterioare . Inceputul epocii metalelor si mai ales al epocii bronzului reprezinta o crestere simtitoare in dezvolatarea tehnicii si a culturii in general. 
Periodizarea Bronzului european 
Zona egeeano-anatoliana (cca. 3300/3000-1100/1000)
Zona carpato-balcanica (cca. 2700/2500-1200/1100)
Europa centrala (cca. 2200-1200/800)
Peninsula Iberica (cca. 2300 ? - 800)
Insulele Britanice (2100-800/700)
Zona italo-franceza (cca. 2000-600)
Nordul Europei (cca. 1500-500)
Bronzul danez (1600-400)
Din ziua in care oamenii au produs, in cantitate mai mare decat o cereau nevoile lor, inconvienientul de capetenie al sistemului neolitic nu a mai existat . Primul metal a carui prelucrare avea sa aiba consecinte de o importanta exceptionala asupra evolutiei istoriei omenirii a fost arama . Odata cu inceputul epocii bronzului cursul istoriei are o accelerare brusca in Orient , oranduirea de comuna primitiva luand sfarsit se se constituie despotiile Orientale .


Fisiere in arhiva (1):

  • Economie si societate in Epoca bronzului european.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Guido A. Mansuelli, traducere in limba romana Alexandra Slavu, Civilizatiile europei vechi, Ed. Meridiane, Bucuresti, 1978
Gordon Childe, traducere in limba romana Forica-Eugenia Condurache, De la preistorie la istorie, Ed. Stiintifica, Bucuresti 1968
Ioan Nestor, Istoria Societatii primitive, Centrul de Multimplicare al Universitatii din Bucuresti, Bucuresti, 1970 
http://norvegian.net/morminte-din-epoca-bronzului-au-fost-descoperite-norvegia/ - Fig. 1
https://ro.wikipedia.org/wiki/Epoca_Bronzului http://www.arheologie.ro/doc/arh_pt_toti/epoca_bronzului.pdf https://ro.wikipedia.org/wiki/Preistoria_pe_teritoriul_Rom%C3%A2niei#Epoca_metalelor 
http://gen90.net/pagini-de-istorie-epoca-bronzului-pe-teritoriul-romaniei/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!