Dualismele Occidentului O Analiza Sincronica

Extras din referat Cum descarc?

Un gangster vestit prin anii 30 folosea o metoda extrem de simpla cind trebuia sa ia o hotarire: dadea cu banul. Daca iesea cap raspunsul era da, daca iesea pajura, raspunsul era nu. O singura data informatia s-a dovedit gresita; asta l-a costat viata.
O schema cu patru solutii (un patrat) i-ar fi furnizat deja mai multe posibilitati: +/-, -/ +, + / +, -/-. Combinind doua patrate, ar fi obtinut saisprezece posibilitati. Combinind mai multe patrate intr-o secventa, numarul de posibilitati ar fi crescut vertiginos. Ca sa organizeze intimplarile unei singure zile, ar fi trebuit sa dea cu banul de citeva sute de ori. Viata, ca si mitul, este domeniul alege rilor multiple. Si, ca si in viata, o alegere gresita in mit poate fi fatala. Asa a fost pentru nenumarati marcioniti, maniheeni, pauli-cieni si cathari, a caror optiune originala si fundamentala semana in totul cu metoda gangsterului, caci consta intr-o alternativa simpla: un principiu sau doua principii. Sau Raul provine din Bine si atunci Binele nu-i chiar bun, iar Raul nu-i chiar rau; sau Binele si Raul sint despartite, Binele-i bun, Raul - rau. in acest punct, patratul isi putea face aparitia, pentru a stabili ca exista de asemenea lucruri bune fi rele in acelasi timp, lucruri mai mult bune decit rele sau lucruri mai mult rele decit bune.
Atita singe a curs pentru atit de putin, si pentru inca mai putin continua sa curga. Se moare si se traieste intr-un adevar care nu-i decit unul din multe.
Ce sa credem insa despre radacina existentiala, despre ideea pe care toti acesti oameni si-o faceau despre lume? Ea este in general atribuita unei situatii de criza, economica, politica, reli gioasa sau de toate felurile la un loc, o criza cu majuscula. Oare au fost ei bolnavi, nevrotici, ca sa surghiuneasca astfel lumea in sfera Raului sau cel putin a amestecului? Cu siguranta, sistemul nu-i inocent, iar batalii se dau pe toate fronturile, pentru un simplu iota. De aici insa pina la a stabili o legatura strinsa intre un anumit sentiment al lumii si activarea optiunii aceasta lume este rea, distanta este uriasa. Cei care gindesc astfel nu sint nici mai mult nici mai putin in criza decit ceilalti, nici mai mult nici mai putin bolnavi sau pesimisti. Ei nu fac decit sa gindeasca si uneori gindesc mai bine decit adver sarii lor.
Sa revenim insa la alegerea initiala intre doua principii sau pentru doua principii. Nu exista nici o optiune inaintea acesteia, pentru simplul motiv ca sistemul nu continea inca posibilitatea de a anula transcendenta: aceasta inovatie nu s-a prezentat spiritului european decit la finele secolului al XVIII-lea si ei ii vom consacra ultimul capitol al cartii de fata.
Lumea este creata. Ea poate fi creata, logic, de Bine, de Rau, de amindoua, de nici unul. Daca un creationist de astazi gindeste ca lumea nu-i decit buna, pacatuieste desigur prin exces de optimism. Trebuie sa existe ceva care s-o degradeze, care sa-i justifice starea actuala si ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Dualismele Occidentului O Analiza Sincronica
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!