Dovezi Ale Continuitatii Dacilor In Spatiul Carpato Danubiano Pontic

Extras din referat Cum descarc?

Izvoare scrise referitoare la spatiei Carpato-Danubiano-Pontic au permis o oarecare cunoastere a societatii noastre mai ales in perioada de dupa sec. X-XI, dar epoca anterioara ce continua sa ramana necunoscuta din punct de vedere al evolutiei comunitatilor omenesti din spatiei pomenit. Fapt pentru care istoricii romani de la inceputul sec. al XX-lea nu concepeau o societate romaneasca cu forme de organizare social-economice si politice, avand manifestari spirituale caracteristice, inainte de sec. XHI-XIV, cel putin in cazul teritoriului romanesc de la est si sud de Carpati.
Datorita cercetarii unor asezari din sec. IV-XI, avem posibilitatea reconstituirii partiale a imaginii satului nostru in trecut, a structurii lui sociale intr-o continua evolutie. Se pot cunoaste obiceiuri, ritualuri, adesea contaminate de interventia popoarelor in migratie.
Obstea rurala teritoriala constituia celula economica si social-politica fundamentala care a asigurat continuitatea de viata pe meleagurile strabune.
Au fost descoperite documente scrise, iar constatarile in teren duc la rezultatul ca tipul de organizare sociala a comunitatilor umane, fara a se raporta la criteriile sociologice de identificare a diferitelor forme de structura sociala pe care societatea le-a cunoscut de-a lungul dezvoltarii sale si care se pot regasi, ln structura colectivitatilor agrare de pe teritoriul tarii in sec. IV-XI, in transformarile petrecute in sanul acesteia pana la nivelul aparitiei relatiilor de aservire.
Rezultatele obtinute in urma unor indelungate cercetari atesta existenta a 2 tipuri de formatiuni sociale: Acestea reprezinta trecerea de la proprietatea comuna la cea particulara si de la formatiunea primara la cea secundara.
Fenomenul teritorializarii comunitatii gentilice, reprezinta punctul de plecare al procesului de aparitie a inegalitatii si diferentierii sociale, fenomene ce vor duce la destramarea devalmasiei obstesti. Disolutia organizarii gentilice a cunoscut mai intai faza patronimiei, prima etapa find grupa de familii inrudite, carora li se repartizeaza pamantul. O noua etapa este aparitia si altor grupuri patronimice mai mici Periodicitatea distribuirii loturilor arabile dispare, devenind proprietate familiala. Aceasta constituie una din modificarile interne fundamentale Pamantul nu se mai distribuie cu ajutorul legaturilor de sange.
Apare o noua forma sociala-obstea agrara-find formata din familii diferite. Comunitatea agrara, definitie: o munca dirijata de comunitate si formand un cerc inchis in privin?a drepturilor de folosinta a mijloacelor de productie in special a pamantului sub diferitele lui aspecte. Desi incep sa apara proprietati private, islazul padurile si apele raman in continuare in folosinta colectiva.
Si celelalte popoare care au venit pe teritoriul Daciei erau in acelasi stadiu de dezvoltare.
Studii facute pe texte scrise si cercetari arheologice au aratat ca si comunitatea rurala constituie forma principala de organizare ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Dovezi Ale Continuitatii Dacilor In Spatiul Carpato Danubiano Pontic
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!