Domnia lui Vlad Țepeș

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vlad Tepes este unul dintre voievozii romani care, prin personalitatea si faptele sale a atras intr-un grad deosebit atentia nu numai a contemporanilor dar si a istoriografiei si a literaturii din vremea noastra.Istoriografia moderna romaneasca s-a ocupat in deaproape de acest voievod emitand asupra lui judecati contradictorii:unii istorici au vazut in el un erou, luptand pentru independenta tarii sale si pentru crestinatate precum si asigurarea ordinii interne, altii, dimpotriva au crezut ca a fost un om bolnav care chinuia si ucidea din sadism. Vlad Tepes a fost unul dintre cei 3 fii legitimi -au mai existat si 2 nelegitimi-pe care i-a avut Vlad Dracul, voievodul care a domnit in Muntenia anii 1436-1447 . Parintele sau a avut o porecla asemanatoare -DRACUL-datorita cruzimii sale,cruzime care a mostenit-o si fiul sau.Prin tatal sau Tepes a fost nepotul direct al marelui voievod Mircea cel Batran(1386-1418)din dinastia Basarabilor care a luptat decenii contra turcilor.

Prin mama sa ,fiica lui Alexandru cel Bun,voievodul Moldovei(1400-1432)Tepes s-a tras din dinastia Musatinilor.Prin dubla sa ascendenta Tepes a fost asadar un exponent ale celor doua dinastii,ale statelor romanesti in secolele XIV-XVI ,el a fost astfel ruda apropiata -var primar -cu Stefan cel Mare,stralucitul voievod al Moldovei (1457-1504) care a ocupat tronul cu ajutorul militar al lui Tepes.

Vlad Tepes a ajuns pentru prima data la domnia Munteniei in 1448 iar a doua sa domnie 1456-1462 .

Porecla DRACULEA -porecla populara face parte din categoria antroponimelor romanesti terminate cu -ulea cum ar fi

de pilda Mamulea;Tatulea;Radulea.Faptul ca parintele sau avea porecla DRACUL exista o explicatie ca " DRACULEA" este fiul DRACULUI,asa cum Tatulea ar insemna fiul lui Tatul,Raduleu fiul lui Radu.

Poporul I-a mai zis si Tepes din cauza pedepsei capitale pe care o aplica de preferinta-tragerea in teapa.Sfarsitul tragic al tatalui sau decapitat in 1447 de catre Iancu de Hunedoara l-a facut pe Tepes sa se indrepte spre turci,adversarii lui Iancu si sa intre in

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Domnia lui Vlad Tepes.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 205 cuvinte
Nr caractere:
6 262 caractere
Marime:
12.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
domnitor, pedeapsa, armata
Predat:
la liceu
Sus!