Domnia lui Vlad Tepes

Extras din referat Cum descarc?

Vlad Tepes este unul dintre voievozii romani care, prin personalitatea si faptele sale a atras intr-un grad deosebit atentia nu numai a contemporanilor dar si a istoriografiei si a literaturii din vremea noastra.Istoriografia moderna romaneasca s-a ocupat in deaproape de acest voievod emitand asupra lui judecati contradictorii:unii istorici au vazut in el un erou, luptand pentru independenta tarii sale si pentru crestinatate precum si asigurarea ordinii interne, altii, dimpotriva au crezut ca a fost un om bolnav care chinuia si ucidea din sadism.								Vlad Tepes a fost unul dintre cei 3 fii legitimi -au mai existat si 2 nelegitimi-pe care i-a avut Vlad Dracul, voievodul care a domnit in Muntenia anii 1436-1447 . Parintele sau a avut o porecla asemanatoare -DRACUL-datorita cruzimii sale,cruzime care a mostenit-o si fiul sau.Prin tatal sau Tepes a fost nepotul direct al marelui voievod Mircea cel Batran(1386-1418)din dinastia Basarabilor care a luptat decenii contra turcilor.
Prin mama sa ,fiica lui Alexandru cel Bun,voievodul Moldovei(1400-1432)Tepes s-a tras din dinastia Musatinilor.Prin dubla sa ascendenta Tepes a fost asadar un exponent ale celor doua dinastii,ale statelor romanesti in secolele XIV-XVI ,el a fost astfel ruda apropiata -var primar -cu Stefan cel Mare,stralucitul voievod al Moldovei (1457-1504) care a ocupat tronul cu ajutorul militar al lui Tepes.
Vlad Tepes a ajuns pentru prima data la domnia Munteniei in 1448 iar a doua sa domnie 1456-1462 .
Porecla DRACULEA -porecla populara face parte din categoria antroponimelor romanesti terminate cu -ulea cum ar fi
de pilda Mamulea;Tatulea;Radulea.Faptul ca parintele sau avea porecla DRACUL exista o explicatie ca " DRACULEA" este fiul DRACULUI,asa cum Tatulea ar insemna fiul lui Tatul,Raduleu fiul lui Radu.
Poporul I-a mai zis si Tepes din cauza pedepsei capitale pe care o aplica de preferinta-tragerea in teapa.Sfarsitul tragic al tatalui sau decapitat in 1447 de catre Iancu de Hunedoara l-a facut pe Tepes sa se indrepte spre turci,adversarii lui Iancu si sa intre in


Fisiere in arhiva (1):

 • Domnia lui Vlad Tepes.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!