Dimitrie Cantemir

Extras din referat Cum descarc?

Domnul Moldovei (1693) (1710-1711), fiu mai mic al lui Constantin Cantemir, Cantemir este important in tronul Moldovei, ca domni tor (om politic si diplomat) dar, mai ales, ca personalitate culturala: sa vant de renume european (la vremea lui) si in prezent de renume mon dial, umanist si erudit, creator multilateral (istoric, geograf, filosof, ilustrat si in domeniile religiei si artei). Prima domnie a lui Cantemir n-a durat decat 19 zile (19 martie - 8 aprilie 1693). Sultanul il gaseste prea tanar (18 ani), nu ii da firman de domnie si il recheama la Istanbul. Ajuns din nou la Istanbul, Cantemir isi continua studiile si cercetarile sale personale prin biblioteci. Dupa 1707, cand Antioh isi sfarseste a doua si ultima domnie, Cantemir incepe, sub domniile lui Mihai Racovita si Nicolae Mavrocordat, lupta pentru domnie. Carturarul visa un tron pentru a-si putea implini opera (care la data aceea era nescrisa in cea mai mare e parte). Vremurile erau grele. In interior intalnea adversitatile dintre partidele boieresti, urile mocnite, vicleniile si ambitiile de marire, pre siunile demnitarilor Portii si banuielile permanente ale sultanului Ahmed. Cantemir, in calitate de carturar si filosof, intuise bine starea de decadere a Imperiului Otoman si cea de marire a habsburgilor. Stand atata vreme la Poarta, unde isi facuse multe legaturi cu marii demnitari ai sultanului, Ahmed al III-lea cre dea ca va avea in persoana lui Cantemir un aliat devotat. De aceea il mazileste pe Nicolae Mavrocordat si da firman de domnie lui Cantemir.
Carturarul se urca in scaun in noiembrie 1710. Erau atatea de facut in tara. Si totusi Cantemir era nevoit sa faca fata conjuncturii politice atat de complicate, incat, atunci cand in 1711 tarul Petru cel Mare va incepe razboiul cu turcii, Cantemir trece de partea Rusiei. Prin tratatul incheiat la Luck (3/14 aprilie 1711) se hotarau urmatoarele: respectarea autonomiei interne a Moldovei; Moldova urma sa aiba hotarele de la Dunare si Marea Neagra; domnia devenea ereditara in familia lui Dimitrie Cantemir, marcand astfel principiul monarhiei autoritare. Rusia garanta integritatea teritoriala a Moldovei care, la randul sau, se obliga sa o sprijine militar in campa nia antiotomana. In batalia de la Stanilesti (pe Prut), armatele oto mane, mult mai numeroase, infrang ostile coalitiei moldo-ruse. Prin pacea de la Vadul Husilor, rusii cedeaza Portii cetatea Azov. Cantemir isi sfar seste domnia si pleaca in Rusia impreuna cu familia si cu alti oameni ai sai. Domnia are un sfarsit nefericit pentru Cantemir.
Daca soarta razboiu lui altfel s-ar fi intors, Cantemir ar fi fost, pe langa un mare savant si un mare domn Pe plan intern, Cantemir a dorit o domnie puternica, avand sprijin in mica boierime si orasenime. Este autorul unei reforme fis cale ce consta in reducerea unei serii de dari ce apasau mica boierime si taranime: birul steagului, dajdiile mazililor, dijma pe mitere. Cantemir ia pentru institutia domniei o serie de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimitrie Cantemir - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!