Dimitire Cantemir De Metea Alexandru

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poporul roman, traind in conditii de viata vitrege a dat totusi culturii universale cativa oameni care, erau luati in consideratie la vremea lor ca mari personalitati culturale. In randul acestora se numara si marele carturar Dimitrie Cantemir.

Vazand greutatea jugului ottoman, care inchidea orice pespectiva de dezvoltare a tarilor romanesti, el a voit sa-si scape poporul de aceasta apasatoare pacoste. Neizbutind sa-si realizeze gandul, in directia propusa, s-a apucat sa faca cunoscuta invtatilor timpului cultura poporului sau si trecutul istoric, pe care le credea vrednice de a fi luate in considerare.

El s-a straduit sa ridice limba noastra la nivelul celorlalte limbi literare existente atunci in Europa, capabila sa exprime natiunile cele mai abstracte filozofice si stiintifice.

In timpul sederiila Constantinopol, Dimitrie Cantemir a dat lectii unui nobil grec si la doi turci de teoria muzicii. Se crede ca a avut elevi si la alte discipline. Logica, o lucrare de filozofie a lui Dimitrie Cantemir, pare a fi alcatuita cu scopuri didactice. Este scrisa in limba latina. Este un manual clar cu definitii sobre, destinat studiului celui care se initiaza in domeniul respective. Asupra timpului cand a fost scrisa, nu avem date precise, dar ne putem da seama de aceasta indirect. Astfel, in prefata istoriei ieralifice, lucrarea terminata la sfarsitul anului 1705octombrie-decembrie, fagaduieste sa traduca in romaneste logica. Din faptul ca nu face nici o aluzie in lucrarea sa imaginea stiintei sacre, scrisa in 1700, deducem ca Logica este posterioara acesteia.

Se gaseste in manuscris la Moscova si are 74 file. O avem si in Biblioteca R. S. R. intr-o reducere a lui Grigore Tocilescu.

Ideea ca filozofia si stiinta pot inalta pe om este demna ce a subliniat, ea prefigurand pe savantul de mai tarziu. Apreciind cultura antichitatii, el se reveleaza inca de pe acum ca un umanist. In randul marilor invatati ai lumii, ale caror nume sunt inscrise pe placa asezata pe fatada Bibliotecii Saint-Genevieve din Paris, este trecut si Dimitrie Cantemir.

In anul 1723, la 21 august, dupa-amiaza, la orele 7-20 a incetat din viata Dimitrie Cantemir, inainte de a implini 50 de ani. Corpul lui a fost dus la Moscova si ingropat la 1 oct. in biserica zidita de el, in curtea manastirii grecesti.

In anul 1835, osemintele lui Dimitrie Cantemir au fost aduse in Iasi, unde se gasesc depuse la manastirea trei Ierarhi implinindu-I-se dorinta de a se odihni, in mijlocul poporului la a carui inaltare a gandit pana in ultima clipa a vietii. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dimitire Cantemir De Metea Alexandru
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
492 cuvinte
Nr caractere:
2 284 caractere
Marime:
8.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!